De Sănătate

Punem punctul pe știi

Sancțiuni pentru lipsa de comunicare dintre personalul medical, pacienți și rudele acestora?

joi, 21 septembrie 2023, 07:33
4 MIN
 Sancțiuni pentru lipsa de comunicare dintre personalul medical, pacienți și rudele acestora?

Evenimentele nefericite întâmplate în spitalele din România și care au avut la bază într-o proporție importantă lipsa de comunicare, a determinat Ministerul Sănătății să elaboreze un proiect de act normativ care introduce noi sancțiuni pentru spitalele publice care nu respectă drepturile pacienților și nu informează, în termene clare, aparținătorii despre locul internării și despre starea și evoluția pacientului. 

”Din punctul meu de vedere, comunicarea dintre personalul medical și pacienți este extrem de importantă. Este esențială în raportul medic-pacient pentru că noi, medicii, în general cadrele medicale, lucrăm cu persoane deja vulnerabilizate de boală. Care așteaptă un tratament pentru a reveni în familiile lor, dar așteaptă și o încurajare, o vorbă bună. Dacă ai menire de medic, nu este greu să faci acest lucru. El vine de la sine. Adesea am discuții cu pacienții, doar eu cu ei, fără medicul curant, și îi întreb cum li se pare mâncarea, dacă li s-a explicat și au înțeles toate detaliile despre boala de care suferă, dacă au o comunicare decentă cu personalul medical, dacă at recomandări care să ne îmbunătățească activitatea”, a explicat Șef lucrări Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Practic, comunicarea dintre reprezentanții spitalelor, personalul medical și pacienți sau familiile acestora este reglementată în forma actuală din 2022, însă lipseau sancțiunile pentru neîndeplinirea obligațiilor. Din această cauză, pot exista diferențe mari de la un spital la altul în legătură cu modul în care starea pacienților este comunicată familiilor lor, de exemplu.

Sancțiunile sunt cuprinse într-un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Sănătății, care modifică și completează Hotărârea Guvernului nr. 857/2011 (privind stabilirea şi sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice).
Proiectul introduce sancționarea cu amendă de la 2.000 lei la 3.500 lei, pentru persoanele fizice, și de la 5.000 lei la 7.000 lei pentru persoanele juridice.

Și aici vorbim despre lipsa unui sistem de informare a aparținătorilor pacienților, care să permită ca în cel mult două ore de la internarea pacientului să fie comunicate rudelor lor (telefonic sau prin sms), la cerere, următoarele informații: secția sau compartimentul unde este internat, numărul salonului, etajul, numele medicului curant şi numărul de telefon apelabil pentru informații despre starea de sănătate a pacientului.

De asemenea, se va sancționa neinformarea zilnică a aparținătorilor, telefonic, prin medicul curant/medicul de gardă/ personalul desemnat, despre starea şi evoluția pacientului, în situaţia în care programul de vizită este suspendat conform prevederilor legislației în vigoare ori în situaţia în care starea de sănătate a pacientului nu permite vizitarea.

”Sigur, este important și chiar necesar să ții legătura cu familia pacientului. Dar cum procedezi cu pacientul din ATI, care este intubat? Nu ai acceptul lui să transmiți date medicale despre el. Și-atunci cu cine comunici? Poate pacientul are boli asociate despre care nu dorește ca rudele sale să știe, dar care îi pot influența evoluția bolii pentru care a fost internat și cei apropiați ar trebui să știe lucrul acesta. Pe de o parte, pacientul  are dreptul la confidențialitate, de cealaltă parte este firesc ca familia să se intereseze de el. Astfel de circumstanțe se pot finaliza cu procese și de aceea, înainte de promulgare, trebuie foarte bine gândite aceste situații”, a comentat Dr. Florin Roșu.

O altă situație care se poate finaliza cu sancțiuni o reprezintă neafișarea, la loc vizibil, la intrarea în unitatea sanitară publică a programului zilnic de lucru a medicilor curanți. Program care este stabilit de medicul şef/coordonator de secţie/compartiment și aprobat de directorul medical. Acest lucru este necesar pentru ca, pe perioada programului menționat, aparținătorii să poată solicita detalii de la medicul curant despre starea de sănătate a rudei lor. 

Va fi obligatoriu să se afișeze programul de vizită, care va trebui, evident, respectat, cu obligativitatea spitalului de a asigura, gratuit, pentru vizitatori echipament de protecție adaptat în funcție de gradul de risc al secției.

Suspendarea programului de vizită la nivelul unităţii sanitare publice se va realiza doar în situaţiile de risc epidemiologic.

În sfârșit, vorbim despre sancțiuni și în situația în care nu i se permite unui pacient să beneficieze de însoțitor pe perioada internării. Însă, este vorba doar despre pacienții internați care au un  grad redus de mobilitate din cauza patologiei prezentate. Totuși, această facilitate va impune respectarea măsurilor interne de prevenire a transmiterii infecţiilor şi va fi cu acordul şefului de secţie/coordonatorului de compartiment. 

”Sincer, comunicarea dintre medic/personal medical și pacient/aparținători trebuie să existe pentru că așa este normal să fie și nu de teama amenzilor. Introducerea acestor sancțiuni se poate resimți ca o presiune asupra personalului medical, mai ales asupra oamenilor foarte serioși din spitale, și care nu sunt puțini, și care sunt dedicați pacienților lor. Dar, probabil, ca în oricare activitate  sunt și derapaje, unele care s-au finalizat dramatic, dar care sunt convins că nu reprezintă, în esență, lumea medicală”, a conchis Dr. Florin Roșu.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii