Sanitas amenință cu ieșirea în stradă: cinci mari spitale din Iași fără acoperite bugetară. „Avem situații în care se stă fără infirmieră noaptea”

miercuri, 14 august 2024, 03:29
4 MIN
 Sanitas amenință cu ieșirea în stradă: cinci mari spitale din Iași fără acoperite bugetară. „Avem situații în care se stă fără infirmieră noaptea”

Cele șase spitale aflate în subordinea Consiliului Județean riscă să rămână fără acoperire bugetară până la sfârșitul anului, motiv pentru care sindicaliștii amenință din nou cu proteste.

Spitalele vizate sunt Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă”, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna”, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”, Spitalul Clinic Județean de Urgență pentru Copii „Sf. Maria”, Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie. Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași, explică faptul că Ordonanța „trenuleț” 115 din decembrie face referire la Ordonanța 69 din 2010, care stabilește disciplina financiară. Aceasta prevede că, dacă pe parcursul exercițiului bugetar (de la 1 ianuarie până la 31 decembrie) cheltuielile de personal sunt depășite, în trimestrul următor se vor lua măsuri pentru a ajusta cheltuielile, inclusiv prin diminuarea unor drepturi salariale, pentru a respecta bugetul inițial.

 

„Nu au rectificat bugetele spitalelor pentru a include creșterile salariale”

 

Președintele Sanitas, Iulian Cozianu, explică că, deși Ordonanța 19 a introdus creșteri salariale în martie și iunie, iar ulterior au fost adăugate majorări de 5% la 1 iunie, cheltuielile salariale prevăzute inițial în bugetul de la 1 ianuarie au fost depășite. El consideră că vina aparține Ministerului de Finanțe, care ar fi trebuit să clarifice că prevederile Ordonanței 19 sunt exceptate de la regulile stabilite. Totuși, există o precizare precum că, pentru anul 2024, se poate solicita acordul Ministerului de Finanțe pentru a depăși pragul de cheltuieli de personal prevăzut inițial.

„Nu au rectificat bugetele spitalelor pentru a include sumele necesare creșterilor salariale. Spitalele au trimis încă din martie solicitări de modificare a bugetului pentru a putea plăti salariile, mutând fonduri din trimestrul trei în trimestrul doi și din trimestrul patru în trimestrul trei. Totuși, există riscul ca, din septembrie-octombrie, dacă nu se iau măsuri, să ajungă la Trezorerie, care ar putea refuza plățile din cauza depășirii bugetului. Nu e o problemă de bani, deoarece fondurile vin de la Casa de Asigurări. Problema este legată doar de prevederile bugetare”, a declarat Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași.

 

Ar fi și alte inconveniente: blocarea angajărilor de către CJ

 

Acesta menționează că există și alte consecințe. El spune că, pentru a se încadra în buget și a respecta prevederile Ordonanței 115, Consiliul Județean a blocat toate angajările. Conform acestei ordonanțe, în 2024, posturile vacante pot fi scoase la concurs fără a fi necesar un memorandum sau o hotărâre de Guvern, ci doar cu aprobarea ordonatorului principal de credite, în acest caz Consiliul Județean. Cu toate acestea, președintele Sanitas subliniază că, în acest caz, Consiliul Județean nu a aprobat niciun post, încercând astfel să facă economie și să se conformeze cerințelor impuse de Ordonanțele 115 și 69. Totodată, el subliniază că, în ultimii doi ani, angajările la nivel național au fost suspendate.

În această situație, președintele Sanitas explică faptul că responsabilul, respectiv Consiliul Județean, ar trebui să adreseze o scrisoare către Ministerul Finanțelor, informând despre creșterile salariale acordate pe parcursul exercițiului bugetar și solicitând aprobarea pentru a include aceste sume în bugetul de cheltuieli de personal.

 

Situații absurde prezentate de liderul Sanitas

 

„Există situații în care nu ai o infirmieră în tura de noapte, ceea ce reprezintă o consecință a acestor limitări, să le numim consecințe colaterale. Mai grav este însă că, dacă nu se iau măsuri, problemele ar putea să se agraveze. Deja am trimis o adresă președintelui (CJ, n.r.), solicitând o întâlnire pentru a discuta atât despre această problemă, cât și despre deblocarea angajărilor. Am trimis solicitarea săptămâna trecută, dar până acum nu am primit niciun răspuns. Dacă, în lunile septembrie și octombrie, spitalul se află în situația în care are bani în conturi, dar nu îi poate folosi din cauza depășirii prevederilor bugetare, atunci ce se va întâmpla? Este posibil să ieșim în stradă. Nu este necesar să depășești bugetul la toate articolele, este suficient să ai una, două sau trei articole pentru care nu ai prevedere bugetară și nu poți face nicio plată”, a declarat Iulian Cozianu.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii