Sanitas - Medicii şi asistenţii sunt epuizaţi. Creşte numărul de paturi la ATI, dar nu şi cel al posturilor medicale
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

sambata, 08.05.2021

Sanitas - Medicii şi asistenţii sunt epuizaţi. Creşte numărul de paturi la ATI, dar nu şi cel al posturilor medicale

GALERIE
medici, ati covid
  • medici, ati covid
- +

Federaţia Sanitas trage un semnal de alarmă asupra stării de sănătate a cadrelor medicale implicate în pandemie de peste un an. “Sunt epuizaţi şi fizic şi psihic! S-ar putea să ne trezim cât de curând că jumătate de secţie COVID ATI şi-a luat concediu medical”, a spus liderul Sanitas Iaşi, Iulian Cozianu. Ce efecte spune el că a remarcat?

 

Ieri, la Iaşi, 128 de noi cazuri de infectări cu SARS COV 2 au fost raportate, şi alte patru decese în rândul pacienţilor ATI COVID. Dacă cei proaspăt testaţi pozitiv se regăsesc în raportarea la nivel de ţară, cele patru decese anunţate de DSP Iaşi pentru ieri nu apar în statistica naţională. Ieri, la ora prânzului, la Iaşi erau libere nouă paturi ATI. În doar o singură oră s-a aprobat transferul cu elicopterul SMURD a unui bolnav COVID în stare gravă de la Bucureşti direct la Spitalul CFR Iaşi. Oficialii din sistem spun că, în 24 de ore, cele nouă paturi ATI se vor ocupa în proporţie de 90% cel puţin cu transferuri din alte judeţe. Paturi sunt şi nu sunt, dar se caută şi se găsesc soluţii.

Citește și: "Nu cred în COVID!". Un pacient pozitiv a plecat din ATI, cu toate că medicii l-au implorat să rămână

Numărul lor creşte, dar numărul cadrelor medicale specializate în ATI rămâne acelaşi. Şi sunt aceiaşi medici, asistenţi şi infiermieri de la începutul pandemiei. “Cea mai importantă problemă acum este epuizarea personalului, şi aici mă refer la personalul care, timp de un an, a fost implicat direct în îngrijirea persoanelor pozitive, în mod special cei care lucrează în ATI, UPU, secţiile de Infecţioase, dar şi celelalte secţii care au fost transformate în COVID. De un an, în fiecare zi stau câte şase ore în combinezon, poartă mască, vorbim de oameni care în fiecare zi văd suferinţă în jurul lor, şi care au ajuns la capătul puterilor”, a spus liderul Sanitas Iaşi.

Şi medicii, ca şi întreaga populaţie, au sperat ca totul să dureze o lună, două, o vară, o toamnă. Dar nu un an. Simultan cu trecerea timpului în pandemie a crescut şi nevoia de servicii medicale. Prioritar este în continuare sectorul COVID. “Se fac paturi de ATI aproape în fiecare zi. În schimb, numărul de angajaţi este acelaşi. Cel mai simplu este să faci paturi de ATI. Aproape în fiecare zi vin hârtii să vedem cum mai găsim soluţii să mai majorăm numărul, dar nimeni nu-şi pune problema personalului. Marea problemă nu este existenţa paturilor, nici măcar aparatura, pentru că văd că au mai venit aparate, de ventilaţie, monitoare şi aşa mai departe. Marea problemă este să ai personal. Şi personal care să şi ştie câte ceva, pentru că un angajat specializat nu se formează în câteva săptămâni, nici măcar în câteva luni”, a adăugat Iulian Cozianu.

Citește și: Pandemia, în faza dramatică la Iași. Medic: Se moare de COVID la uşa ATI

Care sunt efectele epuizării fizice la cadrele medicale? Unele, chiar dramatice. “Evident că şi starea lor de sănătate este afectată. Ieri, de exemplu, doi colegi au venit cu certificat medical care atestă că au hipertensiune gradul 3. Este vorba de oameni tineri, de 40 de ani, şi la vârsta asta să ai HTA 3 sau probleme vasculare, care în această perioadă s-au acutizat, e grav. Nu mai vorbesc de acei colegi care au trecut prin boală, şi mulţi dintre ei nu sunt recuperaţi. Deşi fac eforturi, încă nu sunt la capacitate maximă, şi acest lucru îi afectează, dacă intră în sector se resimt, obosesc imediat. Cu toate acestea, ei îşi fac treaba. Există acum riscul ca aceşti oameni, într-o bună zi, să clacheze şi să te trezeşti că jumătate dintr-o secţie din asta care trage de un an este în concediu medical. Şi ce faci atunci?”, a mai spus Iulian Cozianu.

În primăvara-vara anului trecut, s-a vorbit la un moment dat de posibilitatea ca alte cadre medicale să urmeze nişte cursuri de specializare în ATI pentru a fi pregătite să ajute la nevoie. Iulian Cozianu a spus că a găsit asistenţi medicali, dar chiar şi un medic neurochirurg care şi-au exprimat dorinţa de a urma cursul respectiv, curs care ar fi fost făcut din fonduri europene. Totul însă a rămas doar la nivel declarativ, iar în spitale au rămas aceiaşi oameni istoviţi de atâta muncă, dar şi de durerea pe care o văd în jur.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

În atenția DIICOT

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.