
De ieri, botosanenii in stare grava au mai multe sanse la viata, in judet ajungand patru autosanitare noi extrem de performante. In valoare de 75.000 de euro fiecare, cele patru masini de urgenta si resuscitare sunt dotate cu aparatura de ultima generatie si pot interveni in toate urgentele ce pun in pericol viata uneia sau a mai multor persoane, cum ar fi accidente rutiere, accidente de munca sau casnice, stari de inconstienta, stopuri cardiorespiratorii, suspiciuni de infarct, insuficiente respiratorii acute si, nu in ultimul rand, accidente cu multiple victime.
In prezenta prefectului, presedintelui Consiliului Judetean Botosani, administratorului judetului si conducerilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU), Serviciului Judetean de Ambulanta (SJA) si Unitatii de Primire Urgenta Botosani, acestea au fost predate echipajelor medicale ce apartin substatiilor SMURD Botosani, Dorohoi, Stefanesti si Saveni.
Dupa ce in urma cu doi ani s-a inceput cu doua ambulante, imprumutate de la SMURD Iasi, si 30 de paramedici pregatiti si perfectionati la Unitatea de Primiri Urgente Iasi, care deserveau zonele Botosani si Dorohoi, in prezent SMURD Botosani dispune de cinci ambulante noi, achizitionate prin Programul Operational Regional si doua autosanitare prin programul de reinnoire si modernizare a parcului auto.
„Acum cativa ani nici nu visam la asa ceva. Atunci trebuia sa mergem la Iasi sau la Bucuresti sa vedem astfel de masini", a spus Petre Radauceanu, mediul sef UPU-SMURD Botosani, care coordoneaza echipajele.
In judet s-a ajuns la 94 de paramedici si sapte echipaje, de la doar doua echipaje initial.
Medic cautat pentru „spitalul pe roti"
In septembrie a ajuns in judet si o ambulanta de 150.000 de euro, un adevarat spital pe roti, care, insa, nu poate fi folosit din cauza lipsei de medici. Sefii UPU au obtinut o derogare pentru ca rezidentii pe post la UPU, la Iasi, sa poata veni la Botosani pentru a face garzi pe ambulanta SMURD. „Exista trei medici de peste anul III de rezidentiat, care pot veni la Botosani pentru a face garzi care vor fi platite, in acest fel botosanenii cu urgente medicale beneficiind de inca un echipaj cu medic", a mai spus Petre Radauceanu.
Radu Anton, seful ISU, spera ca ambulanta sa devina operationala de la 1 ianuarie.
Mai mult, seful ISU si cel al CJ nu au renuntat la ideea ca zonele mai greu accesibile din judet si pacientii aflati in stare critica, sa beneficieze de elicopter. „Avem in plan acest proiect ambitios care sper sa aiba finalitate ", a precizat Florin Turcanu, presedintele CJ.
10 misiuni de salvare pe zi
Dupa aparitia serviciului SMURD in cadrul ISU, botosanenii au parte de servicii medicale de urgenta la intervale tot mai scurte de timp. Potrivit statisticilor, numarul cazurilor preluate de echipajele SJA au scazut cu aproximativ 200, in special in zonele unde au aparut echipaje SMURD, si astfel si timpii de asteptare pentru bolnavi. Astfel, daca in luna octombrie a anului trecut echipajele SMURD inregistrau putin peste 300 de solicitari, in aceeasi luna din 2012 numarul acestora a depasit 500.
„Zilnic avem peste 100 de solicitari la ambulanta, la sase sau sapte echipaje. De multe ori numarul solicitarilor depaseste posibilitatile noastre, iar cele doua echipaje suplimentare sunt mai mult decat binevenite", a explicat recent Liliana Mateciuc, medic specialist in urgente.
Din 16 decembrie 2010, data cand a fost operationalizat serviciul la Botosani, si pana pe 27 noiembrie 2012, echipajele SMURD au fost solicitate si au intervenit pentru acordarea primului ajutor medical calificat la peste 6.500 de cazuri. Potrivit statisticilor, paramedicii au avut in medie 10 misiuni de salvare pe zi, de la transport persoane la spital, pana la pacienti in stop cardio-respirator.
Ca urmare a infiintarii SMURD, pentru prima data la Botosani au fost injumatatiti timpii standard de interventie, ajungandu-se la maxim 10 de minute in oras si 20 in afara.
– Tudor CHIRIAC
Publicitate și alte recomandări video