anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Şanse la viaţă reduse la jumătate din cauza unui aparat medical foarte vechi

GALERIE
aparat medical
 • aparat medical
- +

Lipsa unui aparat performant de radioterapie pentru copiii cu cancer face ca mulţi micuţi să rateze şansele la viaţă pe care li le-ar da un aparat mai evoluat. Aparatul existent ar avea nevoie de o investiţie de 400.000 euro. În lipsa banilor, micuţii ar trebui să meargă la Cluj sau Bucureşti. Mulţi însă, săraci fiind, nu o fac.

Zeci de pacienţi diagnosticaţi cu tumori au ajuns de-a lungul anilor pe patul de moarte, în fazele terminale, doar pentru că aparatura din Iaşi nu le poate salva viaţa. Lipsa unui aparat de radioterapie adaptat nevoilor copiilor este imposibil de rezolvat doar bătând din palme. Pentru două acceleratoare cu particule deţinute de Institutul Regional de Oncologie (IRO), Ministerul Sănătăţii a plătit aproximativ zece mii de euro, cu tot ceea ce este necesar. La spital există un accelerator vechi, dar care nu are sistem de imobilizare a copiilor, iar de aceea iradierea este imposibilă. O adolescentă din regiunea Moldovei, în vârstă de 15 ani, a avut norocul să fie singura pacientă care a primit anul acesta şansa la viaţă. Norocul ei a fost că, deşi s-a îmbolnăvit, tumoarea este localizată într-un loc în care se poate face iradiere.

Şansa ei: este cooperantă

În lipsa chimioterapiei combinată cu iradierea, şansele bolnavilor scad cu aproximativ 50%. Tânăra fost acceptată la radioterapie, iar de două săptămâni merge zilnic la IRO, pentru şedinţele care îi cresc şansele de supravieţuire. Tânăra are o tumoare la picior. Deşi boala i-a furat zâmbetul, ea se poate bucura că tumoarea este localizată la membrul inferior şi nu în altă zonă, acesta fiind singurul lucru care i-a permis să facă radioterapie. „Radioterapia este imprecisă în cazul copiilor care au tumori grave, la nivelul capului. Aparatul a aparţinut Spitalului «Sfântul Spiridon» şi e vechi de peste zece ani. Pentru a-l îmbunătăţi şi a-l utiliza pe copii, ar trebui să investim în el 400.000 de euro. El se foloseşte pentru persoanele adulte. Pentru copii vor fi folosite cele două acceleratoare care încă nu au fost puse în funcţiune“, a declarat ec. Mirela Grosu, managerul IRO. Vârsta şi locul în care se află tumoarea au făcut însă ca adolescenta să fie primită la radioterapie, iar astfel şansele ei de viaţă cresc. „Pacienta a fost operată la picior în cadrul Spitalului de Copii şi face chimioterapie. Este o minune că a fost primită şi la radiere“, a declarat Mirela Grosu, şefa Clinicii de Oncologie a Spitalului „Sfânta Maria“. Potrivit specialiştilor, fata a fost acceptată pentru că este cooperantă şi înţelege ceea ce se petrece şi pentru că nu necesită sisteme de protecţie de imobilizare. „Pacienta face radioterapie de două săptămâni şi va mai veni încă trei săptămâni. Planul de tratament nu este complicat şi nu necesită decât o mică bandă pentru ca piciorul să fie imobilizat. În cazul copiilor cu tumori de sistem nervos, nu putem face această procedură, deoarece există riscul ca medicul să iradieze şi altceva în afară de ceea ce trebuie, pentru că nu se poate mobiliza bolnavul corespunzător“, a precizat dr. Anca Munteanu, medic primar Radioterapie în cadrul IRO Iaşi.

Două acceleratoare noi stau nefolosite

Cele două acceleratoare de particule care ar salva viaţa a zeci de copii nu s-au pus încă în funcţiune, pentru că nu sunt complete procedurile. Ele au echipamente de imobilizare a capului pacientului şi vor fi utilizate atât la adulţi, cât şi la copii. În tot acest timp, pacienţii de la Pediatrie nu pot decât să spere sau să plece în alte părţi pentru a avea o şansă la viaţă. Potrivit şefei Clinicii de Oncologie a Spitalului „Sfânta Maria“, anul trecut din zece copii care aveau nevoie de iradiere doar trei au beneficiat de acest lucru, iar în ultimii cinci ani au fost 30 de minori care trebuiau băgaţi în acceleratoare, însă doar 10 pot fi trimişi la IRO. Singura şansă ar fi ca părinţii să-şi ducă copiii la Cluj sau la Bucureşti, până când se va rezolva problema şi la Iaşi.

În alte oraşe

„Noi le spunem părinţilor să îi ducă în alte oraşe, însă nu toţi fac acest lucru, pentru că nu au bani şi nimeni nu le acoperă cheltuielile. Radioterapia se face de obicei timp de o lună sau două, în funcţie de caz şi nu durează mai mult de un minut. Acest minut însă părinţii nu şi-l permit“, a declarat conf.dr. Ingrid Miron.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.