anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Comunicat de Presă

Șanse reale pentru integrarea socială și profesională a tinerilor cu autism din județul Iași printr-un proiect inedit al Inspectoratului Școlar Județean Iași

Job CoACh, suporTing school studEnts with Autism Spectrum Disorder to acquire independency (ACTIvE) – proiect Erasmus+

GALERIE
DSC_0294web
 • DSC_0294web
- +

În perioada decembrie 2019 – mai 2022, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi participă la implementarea activităţilor proiectului “Job CoACh, suporTing school studEnts with Autism Spectrum Disorder to acquire independency“ (ACTIvE), desfăşurat în cadrul programului european Erasmus+, alături de instituţii partenere din alte 4 țări europene: Portugalia, Italia, Grecia și Bulgaria. 

Organizarea activităţilor proiectului pe durata celor 2 ani și jumătate de implementare, precum și responsabilitățile fiecărui partener implicat au făcut obiectul primei reuniuni transnaționale, care a avut loc la Coimbra, în Portugalia, în perioada 12-13 decembrie 2019 și la care I.S.J. Iași a fost reprezentat de inspectorul școlar general, prof. dr. Genoveva Farcaș și de inspectorul pentru proiecte educaționale, prof. Gabriela Conea.
 
Găzduită de instituția coordonatoare a proiectului - Associação Portuguesa para as Perturbações do Desenvolvimento e Autismo de Coimbra, întrevederea a debutat cu prezentarea instituţiilor implicate în proiect, alături de instituții de educație precum Inspectoratul Școlar, școli private, fiind asociații nonprofit care sprijină copiii și tinerii cu dizabilități, camere de comerț, organizații de consultanță pe problematici europene, centre de formare. În cadrul aceleiași întâlniri a fost realizată o vizită în apropierea orașului, la un centru de formare a tinerilor cu tulburări din spectrul autist, moment în care s-au putut observa progresele remarcabile pe care le fac aceștia pentru a răspunde solicitărilor unei meserii din zona serviciilor. 
 
Proiectul are în vedere formarea persoanelor care lucrează în context educațional - psihologi, profesori care urmăresc să-și consolideze competențele în legătură cu educația copiilor cu autism, dar și elevi, familii ale acestor copii. Mai mult, se are în vedere sensibilizarea și implicarea de parteneri din comunitățile locale, agenții de angajare, camere de comerț, IMM-uri pentru a asigura formarea și suportul pentru practicarea de către tinerii cu autism a unor meserii precum ospătar, vânzător, lucrător în curățătorii sau spălătorii auto, servicii de curățenie. 
 
Proiectul își propune să ofere profesorilor care lucrează cu acești tineri formare profesională continuă, adaptată lucrului cu elevii cu autism, dar și să intervină în cazurile tinerilor cu această tulburare psihologică pentru ca aceștia să își sporească șansele de creștere a autonomiei personale și sociale. Mai mult decât atât, proiectul urmărește să dezvolte relații de lungă durată între toți actorii implicați în problematica autismului: școală, familii, profesori, directori, ONG-uri, să producă o stare de acțiune comună la nivel local și european pentru a dezvolta practici inovatoare pentru o Europa incluzivă.
 
Pe parcursul celor 30 de luni de implementare a proiectului sunt prevăzute trei reuniuni transnaționale, două activități de învățare pentru profesori și respectiv pentru elevi, un eveniment de multiplicare, elaborarea și pilotarea unui curriculum pentru a deveni JOB COACH, personalizat pe nevoile de formare ale educatorilor și psihologilor care lucrează într-un context școlar cu tineri cu autism (15-18 ani). Platforma care va fi dezvoltată în cadrul acestui proiect va expune un nou mediu de învățare online, îmbogățit cu materiale de instruire pentru educatori, un spațiu de colaborare care va servi drept punct de contact pentru utilizatorii plaformei și partenerii de proiect. 
 
“Integrarea socială, dar mai ales profesională a tinerilor cu cerințe educaționale speciale reprezintă o provocare importantă a sistemului de educație din România. Elevii și tinerii cu tulburări din spectrul autist au puține contexte reale de integrare pe piața muncii, astfel încât agenții economici interesați să îi sprijine și să îi angajeze în diverse locuri de muncă unde aceștia pot să presteze, pe măsura capacităților lor, activități sociale utile. La nivelul județului Iași elevii cu autism se regăsesc fie în învățământul special (186 de elevi de la grădiniță până în clasele liceale), fie în învățământul de masă (89 de preșcolari și școlari). Proiectul aduce în prim plan nevoia de integrare socială a copiilor cu tulburări din spectrul autist, dar mai ales de incluziune pe piața muncii a acestor tineri, prin diseminarea de bune practici existente în alte țări europene, dar și la noi, venindu-se în sprijinul acestor tineri care, după ce finalizează școala, se regăsesc foarte rar ca angajați în companii de stat sau private. De asemenea, proiectul își propune să sensibilizeze decidenții în politici educaționale de la nivel central sau partenerii din comunitate, pentru sprijinirea activă a tinerilor cu cerințe educaționale speciale”, a menționat prof. dr. Genoveva Farcaș, manager de proiect.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.