Traficantul olog - „Umanismul dreptului penal” a fost invocat în premieră la un proces de judecătorii ieșeni
Eduard Lesenciuc s-a întors la Podu Iloaiei cu o indemnizatie de handicap acordata de statul i (...)
citeste totduminica, 22.05.2022
Investitorul susţine că s-a apucat de construit pentru că s-a săturat să mai aştepte autorizaţia de la Primărie. "Am aşteptat 9 luni să-mi fie eliberat un certificat de urbanism. Am ajuns în pragul disperării”, ne-a declarat Lucian Caras, care arată că pierde mulţi bani din cauza scumpirilor materialelor. De cealaltă parte, reprezentanţii municipalităţii susţin că "proiectantul a venit de mai multe ori cu documente incomplete".
„Haiducia” din urbanismul local este departe de a-şi spune ultimul cuvânt. O analiză a „Ziarului de Iaşi” a şantierelor în lucru în zona Viticultori – Sadoveanu a scos la iveală numeroase probleme la unele dintre proiectele în derulare. Astăzi, vă prezentăm una dintre situaţii, în care lucrările la un complex imobiliar au început fără autorizaţie de construire. Verificările ZdI au arătat că terenul a făcut parte dintr-o suprafaţă mai mare în cazul căreia latifundiarul Ioan Zapodeanu a obţinut aprobare în Consiliu Local (CL) pentru un plan urbanistic zonal (PUZ). Contactat de ZdI, actualul investitor a admis că a început ilegal lucrările, dar spune că a ajuns „în pragul disperării” din cauza întârzierilor majore de la Primărie în emiterea autorizaţiei de construire. De cealaltă parte, municipalitatea susţine că documentaţia depusă nu a fost completă, motiv pentru care sunt necesare clarificări.
Terenul se află pe str. Prof. Antonin Ciolan, o arteră de circulaţie paralelă cu aleea Mihail Sadoveanu şi care face legătura între str. Viticultori şi str. Dealul Zorilor. În perimetrul delimitat de aceste străzi are loc o „explozie” imobiliară, suprafeţele libere de construcţii fiind ocupate, rând pe rând, de blocuri, în ciuda faptului că zona era considerată, anterior, una preponderent de case. Şantierul ilegal identificat de ZdI se desfăşoară pe o suprafaţă de 8.000 mp, la aproape 300 metri la nord de str. Viticultori. Terenul a făcut parte dintr-o suprafaţă mai mare (50.000 mp) în cazul căreia latifundiarul Ioan Zapodeanu a obţinut, în octombrie 2019, o decizie la nivel de CL pentru aprobarea unui PUZ. Iniţial, Zapodeanu a solicitat un regim de până la 9 etaje (august 2018), dar, în final, regimul a scăzut la 3-6 etaje (decembrie 2018). Pentru terenul de 8.000 mp a rămas un regim cu 3 etaje, terenul fiind achiziţionat de omul de afaceri Lucian Caras în iunie 2020. Ulterior, încep lucrările la un complex imobiliar care, în final, ar urma să cuprindă 6 tronsoane în blocuri cu 3 etaje. Însă, nici până în prezent, lucrările nu sunt autorizate.
La şantier poate fi observat faptul că, la frontul stradal, o primă construcţie a fost ridicată la 2 niveluri (parter şi un etaj), iar, în spatele acesteia, la alte două construcţii au fost realizate lucrări la niveluri în subteran. La momentul vizitei reporterilor ZdI, acum două săptămâni, şantierul părea unul „îngheţat”. Faţă de şantierul vecin, unde lucrările erau în plină desfăşurare şi unde, culmea, Primăria a autorizat în aceeaşi perioadă blocuri cu 10 etaje (investitorul din acest caz, Daniel Niculiţă, este considerat un apropiat al Primăriei), pe terenul de 8.000 mp bătea vântul.
În prezent, terenul este deţinut de firma LCA Construcţii Imobiliare: societatea, deţinută tot de Lucian Caras, a intrat în proprietatea terenului în vara anului 2021, la momentul în care erau începute lucrări pe amplasament. În final, preluarea de către Caras a terenului de la Zapodeanu l-a costat pe acesta peste 700.000 euro, conform verificărilor ZdI. Contactat de ZdI, Lucian Caras a admis că a început lucrările fără autorizaţie. „Autorizaţia este la semnat, dar nu este eliberată. Am aşteptat 9 luni să-mi fie eliberat un certificat de urbanism. Am ajuns în pragul disperării”, a spus acesta. El a susţinut că Primăria ar fi „compromis” planul urbanistic aprobat în octombrie 2019 de către CL şi că „şi-a bătut joc de un proiect perfect”.
Verificările ZdI au revelat că investitorul a fost amendat la începutul anului 2021 de către Poliţia Locală pentru începerea lucrărilor fără autorizaţie. Ulterior, au fost efectuate demersuri pentru intrarea în legalitate: s-a depus cerere pentru certificat şi autorizare lucrări. Însă investitorul spune că Primăria a întârziat foarte mult emiterea avizelor: abia în ianuarie 2022 a fost eliberat un certificat pentru intrare în legalitate, iar autorizaţia, deşi dosarul este depus din august 2021, încă nu are un răspuns definitiv. „În tot acest timp, s-au dublat materialele (de construire, n.r.), a venit criza, sunt disperat, când sau de unde voi scoate pierderile financiare?”, s-a întrebat retoric investitorul.
În ceea ce priveşte dosarul de autorizare, acesta a precizat că abia pe 22 decembrie 2021 a primit un răspuns de la Primărie, în sensul că ar trebui înnoit avizul de mediu. În plus, spune Caras, în 2021, municipalitatea ar fi refuzat emiterea altor documente în mod nejustificat. De exemplu, acesta a precizat că o cerere de pe 21 ianuarie 2021, în cazul primei construcţii, a fost refuzată întrucât Primăria i-ar fi transmis („după 5 luni”) că nu este respectată planşa din PUZ-ul iniţial depus la municipalitate (cel în care figurau blocuri cu 8-9 etaje), deşi, între timp, proiectul fusese schimbat şi aprobat într-o altă variantă. „Lipsea doar avizul arhitectului-şef, în rest 18 avize erau favorabile”, a mai susţinut investitorul.
La solicitarea ZdI, municipalitatea a confirmat, de asemenea, că şantierul din Copou este ilegal. Despre întârzierile în emiterea autorizaţiei, Primăria are altă versiune. În răspunsul oferit, instituţia face referire doar la dosarul depus în august 2021 de investitor. „În urma analizei dosarului s-a constatat că acesta este incomplet şi necesită clarificări sau modificări tehnice. Înainte de a emite o adresă către beneficiar, s-a ţinut legătura cu proiectantul, căruia i s-a transmis ce trebuie să completeze sau să modifice. Adresa prin care le-am solicitat clarificări sau completări s-a trimis beneficiarului încă din data de 22 decembrie 2021. Completările finale solicitate s-au făcut în martie 2022, însă până la această dată proiectantul a venit de mai multe ori cu documente incomplete şi care nu erau conforme. Prin urmare, acestea au trebuit restituite proiectantului în vederea refacerii”, a precizat Primăria, prin intermediul purtătorului de cuvânt Sebastian Buraga.
Potrivit oficialului instituţiei, o decizie cu privire la dosarul de autorizare va fi analizată şi adoptată „în momentul în care vor fi aduse toate completările”.
Cuvinte cheie: + șantier ilegal, copou, lucian caras
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Sorana Cîrstea s-a calificat în turul al doilea al French Open
LaLiga, plângere împotriva clubului PSG: E scandalos ce a făcut
(VIDEO) Accident spectaculos la Raliul Argeşului. Nu au existat răniţi
(VIDEO) Urs filmat la Raliul Argeşului, în timp ce mută un balot de paie
Protest imens al opoziţiei de la Istanbul împotriva lui Erdogan
Doi copii din Suceava au mers 15 km cu bicicletele pentru a restitui un portofel pierdut
Şeful DNA: În ultimii doi ani am pus sub sechestru bunuri de peste 400 de milioane de euro
Amalia Enache, despre Iaşi: „Doar în Lisabona şi Ardeal am mai trăit senzaţia asta”
Stiaţi că Iaşul a fost unul dintre cele mai moderne oraşe europene din Imperiul Otoman?
Vă mai amintiţi că Iaşul are tramvaie turceşti? Când ar putea să iasă la stradă
Declarații halucinante la televiziunea rusă: „Dacă voia, Rusia rezolva cu Ucraina în câteva ore”
Mâncarea viitorului: Ce am putea ajunge să mâncăm până în 2050?
Există o tencuială minune anti-cutremur? Explicaţiile unui profesor ieşean
Economiile americanilor au scăzut în medie cu 9.000 de dolari în 2022
(VIDEO) Cum a fost în a doua zi la Catedral Music Festival. Dansând în ploaie
Toate tablele clasice din şcoli vor fi înlocuite. Cum arată tablele interactive
IMAGINI DE FESTIVAL: Iubitorii de animale şi-au dat întâlnire la Iaşi. Copiii, încântaţi
Vaslui: Un preot român și un preot ucrainean au băut până a venit Ambulanţa
Reportaj la „doza patru” - Discuţii pro şi contra, pe holurile cabinetelor medicale
România trage Republica Moldova în Uniunea Europeană. Ședință comună: ce s-a decis ieri la Iaşi?
Doi ciobani l-au zvântat în bătaie pe veterinarul care le-a găsit câteva oi bolnave
Fostul finanţator al Dinamo, Nicolae Badea, dă tărcoale Iaşului: vrea 10 milioane lei
„Ne vedem la Mitropolie”: o nouă serie de evenimente organizată de Arhiepscopia Iaşilor
Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*
Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu
Şofer beat, reţinut după ce a intrat cu maşina într-un microbuz la Valea Lupului
În sfârşit, Poliţia a depistat în trafic un permis românesc falsificat
A furat telefonul din maşină, Poliţia l-a prins, apoi păgubitul s-a împăcat cu hoţul
Un șofer prins duhnind a alcool a refuzat să sufle şi să meargă la analize
Duminică începe la Iaşi cel mai important turneu de tenis destinat copiilor
A ieşit la o plimbare nocturnă de plăcere, dar a ajuns după gratii
Ministerul Apărării din Republica Moldova anchetează un furt din echipamentul militar
Cine visează la funcții în partid? Candidaturi pentru Consiliul Naţional al PNL
Ucrainenii estimează că cel puţin 28.700 de soldaţi ruşi au murit de la începutul războiului
Tribunal internaţional special pentru crimele de război din Ucraina
Sergentul rus Vadim Şişimarin, judecat cu privire la crimă de război în Ucraina, pledează nevinovat
Nepotisme ca-n balcani la naţionala Olandei. Ronald Koeman l-a ales secund pe fratele său Erwin
ZdI TV: Război în Ucraina, furtună în lume. Alexandru Lăzescu despre reaşezările marilor puteri
Preşedintele ANAF este nemulţumit că angajaţii din subordine sunt în vârstă
Premierul Nicolae Ciucă laudă administraţiile liberale şi Clujul. “Am să cer licenţă pentru export”
Formaţia Atletico Mineiro a stabilit un record în Copa Libertadores: 18 meciuri fără eşec
Festivalul Național de Folclor „Constantin Arvinte”, Iași, 24 - 27 mai 2022 (P)
Cântăreaţa Rihanna, în vârstă de 34 de ani, a devenit mamă. Ea a născut un băieţel
Ion Barbu, ”Îmblânzitorul de pietre”, vine la ArtEast Gallery
Nicolae GRECUGeneraţia de AUR şi sporturile |
arh. Ionel OANCEACreşterea oraşului |
pr. Constantin STURZULumina de la capătul Luminiţei |
Eugen MUNTEANUIdentitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor. |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.