anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

duminica, 22.05.2022

Șantier ilegal pe 8.000 mp în Copou. Fără autorizaţie. „Mă disperă Primăria”

GALERIE
santier-ilegal-copou-caras (1)
 • santier-ilegal-copou-caras (1)
- +

Investitorul susţine că s-a apucat de construit pentru că s-a săturat să mai aştepte autorizaţia de la Primărie. "Am aşteptat 9 luni să-mi fie eliberat un certificat de urbanism. Am ajuns în pragul disperării”, ne-a declarat Lucian Caras, care arată că pierde mulţi bani din cauza scumpirilor materialelor. De cealaltă parte, reprezentanţii municipalităţii susţin că "proiectantul a venit de mai multe ori cu documente incomplete".

„Haiducia” din urbanismul local este departe de a-şi spune ultimul cuvânt. O analiză a „Ziarului de Iaşi” a şantierelor în lucru în zona Viticultori – Sadoveanu a scos la iveală numeroase probleme la unele dintre proiectele în derulare. Astăzi, vă prezentăm una dintre situaţii, în care lucrările la un complex imobiliar au început fără autorizaţie de construire. Verificările ZdI au arătat că terenul a făcut parte dintr-o suprafaţă mai mare în cazul căreia latifundiarul Ioan Zapodeanu a obţinut aprobare în Consiliu Local (CL) pentru un plan urbanistic zonal (PUZ). Contactat de ZdI, actualul investitor a admis că a început ilegal lucrările, dar spune că a ajuns „în pragul disperării” din cauza întârzierilor majore de la Primărie în emiterea autorizaţiei de construire. De cealaltă parte, municipalitatea susţine că documentaţia depusă nu a fost completă, motiv pentru care sunt necesare clarificări.

Scurt istoric al proiectului

Terenul se află pe str. Prof. Antonin Ciolan, o arteră de circulaţie paralelă cu aleea Mihail Sadoveanu şi care face legătura între str. Viticultori şi str. Dealul Zorilor. În perimetrul delimitat de aceste străzi are loc o „explozie” imobiliară, suprafeţele libere de construcţii fiind ocupate, rând pe rând, de blocuri, în ciuda faptului că zona era considerată, anterior, una preponderent de case. Şantierul ilegal identificat de ZdI se desfăşoară pe o suprafaţă de 8.000 mp, la aproape 300 metri la nord de str. Viticultori. Terenul a făcut parte dintr-o suprafaţă mai mare (50.000 mp) în cazul căreia latifundiarul Ioan Zapodeanu a obţinut, în octombrie 2019, o decizie la nivel de CL pentru aprobarea unui PUZ. Iniţial, Zapodeanu a solicitat un regim de până la 9 etaje (august 2018), dar, în final, regimul a scăzut la 3-6 etaje (decembrie 2018). Pentru terenul de 8.000 mp a rămas un regim cu 3 etaje, terenul fiind achiziţionat de omul de afaceri Lucian Caras în iunie 2020. Ulterior, încep lucrările la un complex imobiliar care, în final, ar urma să cuprindă 6 tronsoane în blocuri cu 3 etaje. Însă, nici până în prezent, lucrările nu sunt autorizate.

La şantier poate fi observat faptul că, la frontul stradal, o primă construcţie a fost ridicată la 2 niveluri (parter şi un etaj), iar, în spatele acesteia, la alte două construcţii au fost realizate lucrări la niveluri în subteran. La momentul vizitei reporterilor ZdI, acum două săptămâni, şantierul părea unul „îngheţat”. Faţă de şantierul vecin, unde lucrările erau în plină desfăşurare şi unde, culmea, Primăria a autorizat în aceeaşi perioadă blocuri cu 10 etaje (investitorul din acest caz, Daniel Niculiţă, este considerat un apropiat al Primăriei), pe terenul de 8.000 mp bătea vântul.

Investitor: „Am ajuns în pragul disperării”

În prezent, terenul este deţinut de firma LCA Construcţii Imobiliare: societatea, deţinută tot de Lucian Caras, a intrat în proprietatea terenului în vara anului 2021, la momentul în care erau începute lucrări pe amplasament. În final, preluarea de către Caras a terenului de la Zapodeanu l-a costat pe acesta peste 700.000 euro, conform verificărilor ZdI. Contactat de ZdI, Lucian Caras a admis că a început lucrările fără autorizaţie. „Autorizaţia este la semnat, dar nu este eliberată. Am aşteptat 9 luni să-mi fie eliberat un certificat de urbanism. Am ajuns în pragul disperării”, a spus acesta. El a susţinut că Primăria ar fi „compromis” planul urbanistic aprobat în octombrie 2019 de către CL şi că „şi-a bătut joc de un proiect perfect”.

Verificările ZdI au revelat că investitorul a fost amendat la începutul anului 2021 de către Poliţia Locală pentru începerea lucrărilor fără autorizaţie. Ulterior, au fost efectuate demersuri pentru intrarea în legalitate: s-a depus cerere pentru certificat şi autorizare lucrări. Însă investitorul spune că Primăria a întârziat foarte mult emiterea avizelor: abia în ianuarie 2022 a fost eliberat un certificat pentru intrare în legalitate, iar autorizaţia, deşi dosarul este depus din august 2021, încă nu are un răspuns definitiv. „În tot acest timp, s-au dublat materialele (de construire, n.r.), a venit criza, sunt disperat, când sau de unde voi scoate pierderile financiare?”, s-a întrebat retoric investitorul.

În ceea ce priveşte dosarul de autorizare, acesta a precizat că abia pe 22 decembrie 2021 a primit un răspuns de la Primărie, în sensul că ar trebui înnoit avizul de mediu. În plus, spune Caras, în 2021, municipalitatea ar fi refuzat emiterea altor documente în mod nejustificat. De exemplu, acesta a precizat că o cerere de pe 21 ianuarie 2021, în cazul primei construcţii, a fost refuzată întrucât Primăria i-ar fi transmis („după 5 luni”) că nu este respectată planşa din PUZ-ul iniţial depus la municipalitate (cel în care figurau blocuri cu 8-9 etaje), deşi, între timp, proiectul fusese schimbat şi aprobat într-o altă variantă. „Lipsea doar avizul arhitectului-şef, în rest 18 avize erau favorabile”, a mai susţinut investitorul.

Ce spune Primăria

La solicitarea ZdI, municipalitatea a confirmat, de asemenea, că şantierul din Copou este ilegal. Despre întârzierile în emiterea autorizaţiei, Primăria are altă versiune. În răspunsul oferit, instituţia face referire doar la dosarul depus în august 2021 de investitor. „În urma analizei dosarului s-a constatat că acesta este incomplet şi necesită clarificări sau modificări tehnice. Înainte de a emite o adresă către beneficiar, s-a ţinut legătura cu proiectantul, căruia i s-a transmis ce trebuie să completeze sau să modifice. Adresa prin care le-am solicitat clarificări sau completări s-a trimis beneficiarului încă din data de 22 decembrie 2021. Completările finale solicitate s-au făcut în martie 2022, însă până la această dată proiectantul a venit de mai multe ori cu documente incomplete şi care nu erau conforme. Prin urmare, acestea au trebuit restituite proiectantului în vederea refacerii”, a precizat Primăria, prin intermediul purtătorului de cuvânt Sebastian Buraga.

Potrivit oficialului instituţiei, o decizie cu privire la dosarul de autorizare va fi analizată şi adoptată „în momentul în care vor fi aduse toate completările”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de AUR şi sporturile

Nicolae GRECU

Generaţia de AUR şi sporturile

Stimaţi iubitori de fotbal şi sporturi din spaţiul carpato-danubian-pontic, realizăm acum că noi, condeierii, pixarii şi tastatorii în domeniu am greşit în masă în aprecierile noastre.

opinii

Creşterea oraşului

arh. Ionel OANCEA

Creşterea oraşului

După reculul din anii postcomunişti, când falimentul industriei ieşene a distrus zeci de mii de locuri de muncă, dezvoltarea Iaşului a fost previzibilă. În fapt este marele pol de atracţie al regiunii Nord-Est şi unul dintre cele mai mari din ţară.

Lumina de la capătul Luminiţei

pr. Constantin STURZU

Lumina de la capătul Luminiţei

Aşa cum ni se relatează în pericopa evanghelică ce se citeşte mâine în bisericile ortodoxe (de la Ioan 4, 5-42), Iisus are un dialog deloc comod cu o femeie ce venise să scoată apă de la o fântână din Samaria, de lângă cetatea Sihar, acolo unde Domnul, ostenit de călătorie, se aşezase în aşteptarea ucenicilor plecaţi să cumpere de mâncare.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor.

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.