anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Şantierul unde a fost construit Titanic-ul va cere intrarea în insolvenţă

GALERIE
Harland and Wolff
 • Harland and Wolff
- +

Şantierul naval Harland and Wolff din Belfast, unde a fost construit vasul Titanic, a fost pus luni sub administrare specială, după ce proprietarul său norvegian falimentar nu a reuşit să găsească un cumpărător, iar apelurile pentru naţionalizare au fost respinse, transmite Reuters.

Harland and Wolff, ale cărui macarale galbene domină cerul oraşului nord-irlandez, a fost ocupat săptămâna trecută de muncitorii care se tem că îşi vor pierde locurile de muncă. Aceştia au spus luni că vor bloca intrarea administratorilor în şantier. ”BDO au fot numiţi administratori, iar compania va face mâine (marţi n.r.) cerere pentru intrarea în insolvenţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Harland and Wolff.

Compania a fost scoasă la vânzare anul trecut, de către compania mamă Dolphin Drilling, din Norvegia, care în iunie a făcut cerere pentru intrarea în faliment. Înfiinţat în 1861, şantierul naval Harland and Wolff avea peste 30.000 de angajaţi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi rămâne un simbol puternic al istoriei oraşului Belfast, ca centru industrial al Imperiului Britanic.

Şantierul a fost însă în declin de peste o jumătate de secol, iar în prezent are doar 130 de angajaţi permanenţi, specializaţi în proiecte de energie şi inginerie marină. Compania angajează însă un număr mare de contractori atunci când are comenzi. ”Este o zi tristă. Nu ştiu ce voi face”, a declarat un angajat în vârstă de 54 de ani, cu o vechime de 38 de ani la şantier. Acesta a spus că toţi muncitorii ar fi fost înştiinţaţi de concedieri.

Muncitorii s-au închis în şantier săptămâna trecută şi fac cu schimbul, ocupând clădirile principale, în încercarea de a prelua controlul asupra unui proces de care se tem că îşi vor pierde locurile de muncă. Muncitorii urmau să voteze luni dacă să continue protestul. John McDonnell, purtătorul de cuvânt al Partidului Laburist pe probleme financiare, a vizitat luni şantierul şi a cerut statului să intervină şi să îl naţionalizeze. “Nu va fi dificil pentru premierul Boris Johnson să spună că va da şantierului un viitor. Dacă va fi închis acum, s-ar pierde forţa de muncă calificată, viitorul”, a spus McDonnell.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a spus săptămâna trecută că soarta şantierului, care s-a aflat în proprietatea statului în perioada 1975-1989, este o problemă comercială. Susan Fitzgerald, reprezentantă a sindicatului Unite, a spus că este îngrijorată de informaţiile din presă potrivit cărora şantierul ar putea fi vândut de administratori fără obligaţii precum pensiile şi contractele angajaţilor. ”Aceasta ar fi o măsură cinică, menită să se scape de locurile de muncă şi muncitorii”, a spus Fitzgerald.

În timp ce administratorii ar putea pune în pericol locurile de muncă, nu este obligatoriu că şantierul va fi închis, mare parte din terenul acestuia fiind închiriat pe termen lung de către Belfast Harbour Commissioners. O parte a şantierului a fost vândută, iar acolo se află un muzeu dedicat Titanic, cel mai mare vas de la momentul construcţiei lui, care s-a scufundat la prima sa cursă, în 1912, cu pierderea a 1.500 de vieţi.

Un hotel de patru stele a fost deschis recent în clădirea în care a fost proiectat vasul. Multe persoane din Belfast consideră şantierul, a cărui forţă de muncă a fost de-a lungul unei mari părţi a istoriei sale exclusiv protestantă, drept o emblemă a diviziunii sectare a Irlandei de Nord. Oraşul încă îşi revine după trei decenii de violenţe între naţionaliştii irlandezi catolici care vor o Irlandă unită şi unioniştii pro-britanici care doresc menţinerea statutului britanic al Irlandei de Nord, în care au murit peste 3.600 de oameni.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moscova taie punţile

Lucian DÎRDALA

Moscova taie punţile

Câtă vreme nu este decisiv învinsă pe câmpul de luptă, iar acest scenariu este greu de imaginat într-un război purtat doar cu Ucraina (fie ea şi înarmată de Occident), Rusia nu va negocia asupra „teritoriului naţional”. Ideea că angrenarea Rusiei într-un război de uzură, lipsit de victorii şi generator de costuri umane şi materiale, ar conduce la înmuierea Kremlinului în materie de teritorii era problematică dintru început - acum, ea nici nu mai poate fi luată în calcul.

opinii

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

Viitorul memoriei

Bogdan ILIESCU

Viitorul memoriei

„Nothing is ever really lost to us as long as we remember it.” (Nimic nu e complet pierdut câtă vreme ni-l putem aminti.) L.M. Montgomery

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Grigore ILISEI

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Bogdan Bârleanu trăieşte timpul deplin al slujirii artei. Sigur, nu-i ceva nou în existenţa sa de artist. Rostirea în limbajul plasticii a fost şi este, în chipul cel mai firesc, raţiunea sa de a fi. Dar acum, mai mult poate decât oricând, viaţa lui Bogdan Bârleanu curge în albia picturii. 

pulspulspuls

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Spun surse din târg, care stau cu urechea lipită de caldarâmuri rezidenţiale şi ascultă cu atenţie vuietul pieţei imobiliare, că este jale mare printre developerii din târg şi că unii dintre ei sunt pe marginea prăpastiei în timp ce alţii sunt pe tobogan la vale chiuind ca Pintea haiducul care se aruncă de pe stânci. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.