anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Şantierul unui bloc central, blocat de vecini: autorizaţie ilegală dată de Primărie

GALERIE
spital elytis iasi
  • spital elytis iasi
- +

Tribunalul le-a dat dreptate acestora şi a anulat autorizaţia de construire. Construcţia se ridica lângă spitalul privat Elytis, din zona Gării, chiar de patronul acestuia.

Construirea unui bloc lângă spitalul privat Elytis a fost blocată de vecini. Magistraţii Tribunalului le-au dat dreptate acestora şi au anulat autorizaţia de construire emisă de Primărie, ca ilegală. Decizia este însă doar de primă instanţă, existând încă posibilitatea apelului.

La începutul anului 2020, locatarii unui bloc de pe strada Săulescu au aflat de emiterea unei autorizaţii de construire în imediata vecinătate a acestuia, lângă spitalul Elytis. Autorizaţia afişată pe site-ul Primăriei prevedea construirea unui bloc de locuinţe cu trei etaje şi un etaj tehnic pe două parcele alăturate, în suprafaţă totală de aproape 700 mp. Vecinii au solicitat anularea autorizaţiei, invocând mai multe motive. Documentaţia aferentă autorizaţiei era incompletă, lipsind numeroase avize, cum ar fi cele pentru utilităţi, avizul Comisiei de Circulaţie, ori cel al Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC), dat fiind amplasamentul în centrul istoric al Iaşului. Vecinilor nu le fusese solicitat acordul pentru edificarea construcţiei, ei aflând de intenţia patronului spitalului abia după emiterea autorizaţiei. Vecinii nu aveau cunoştinţă nici de existenţa studiului de însorire, impus de distanţa mică faţă de clădirile învecinate. Ei au solicitat şi efectuarea unei expertize legate de condiţiile de fundare a construcţiei autorizate şi de siguranţa proprietăţilor învecinate.

Reprezentanţii Publiconstruct SRL, deţinătoarea autorizaţiei, au respins acuzaţiile locatarilor din blocul vecin, considerând că acestea sunt pur teoretice, fără o argumentaţie concretă. „Imobilul ce aparţine reclamanţilor are un regim de P plus 5, având o înălţime de circa 15 m. În condiţiile în care distanţa dintre clădiri este de 14 metri, rezultă cu puterea evidenţei, din perspectiva textului de lege citat de reclamanţi ca fiind pretins încălcat de pârâtă, că pârâta nu poate edifica o clădire în acelaşi regim de înălţime al blocului în care locuiesc reclamanţii”, au argumentat aceştia. Distanţa de 14 metri dintre cele două imobile era suficient de mare ca săparea fundaţiilor noii construcţii să nu-i poată afecta în vreun fel pe reclamanţi.

Argumentele instanţei

Examinând actele depuse la dosar, magistraţii au constatat că în speţă era vorba de o construcţie edificată pe două parcele cu regimuri tehnice diferite. Prevederile planurilor urbanistice aferente celor două parcele nu erau aceleaşi, ceea ce afecta modul de realizare a construcţiei. În plus, avizele obţinute de Publiconstruct se refereau doar la una din cele două parcele, deşi construcţia urma să le afecteze pe amândouă. Ca urmare, documentaţia tehnică aferentă autorizaţiei nu avea cum să fie completă. „Autorizaţia de construire nu este legală întrucât nu respectă în mod cumulativ toate cerinţele impuse de cele două certificate de urbanism”, au apreciat judecătorii. Aceştia au constatat şi prezenţa unui singur aviz al DJC, aferent unei singure parcele. Lipsa acordului vecinilor a fost un alt motiv de nelegalitate acceptat de judecători. În plus, noul bloc urma să fie amplasat la o distanţă foarte mică de spitalul Elytis, nerespectându-se zona de protecţie sanitară de minimum 15 metri impusă de lege. Magistraţii au constatat că modul de realizare a fundaţiei nu ridica probleme. Studiul de însorire arăta că blocul reclamanţilor urma să primească suficientă lumină.

Aceste două „bile albe” nu puteau răsturna însă concluzia că autorizaţia fusese emisă de Primărie cu nerespectarea documentaţiilor de urbanism şi a regulamentelor locale de urbanism. „Cu ocazia analizei condiţiilor de nelegalitate ale autorizaţiei de construire, instanţa a apreciat ca fiind întemeiate unele dintre acestea. În ce priveşte vătămarea, instanţa apreciază că aceasta a fost de asemenea dovedită de către reclamanţi, în condiţiile în care imobilul pentru construcţia căruia a fost emisă autorizaţia de construcţie se află în imediata apropiere a blocului în care aceştia locuiesc, iar autorizaţia a fost emisă fără existenţa a numeroase avize şi fără acordul notarial al vecinilor, acord reţinut de instanţă ca fiind necesar”, au conchis judecătorii, care au decis anularea autorizaţiei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Cosmin PAȘCA

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Aşa cum ANAF face publice listele marilor datornici persoane juridice, statul ar trebui să pună la dispoziţia cetăţenilor o listă, ideal sub forma unei aplicaţii, în care să existe un update la zi cu situaţia datornicilor infractori. Fireşte, nu înşiraţi acolo toţi găinarii, ci doar persoanele publice condamnate definitiv, respectiv cazurile penale cu prejudicii mari, să zicem de peste 50.000 de euro. Sunt informaţii de interes public, teoretic nu există vreun motiv să cadă sub incidenţa GDPR.

opinii

Pe urmele incaşilor (II)

Mihai DORIN

Pe urmele incaşilor (II)

Lima este un loc de plecare, pentru a descoperi fabuloasa civilizaţie a incaşilor, nu o ţintă. Conchistadorii s-au ferit de vechile cuiburi de vulturi ale incaşilor, situate pe crestele Anzilor ori pe îngustele văi ale râurilor repezi. Lumea străveche e şi astăzi în inima munţilor; cea nouă, pe litoralul deşertic de la Pacific. Fractura e vizibilă până astăzi. 

De la Val Gheorghiu, la Gabriel Caloian

Nichita DANILOV

De la Val Gheorghiu, la Gabriel Caloian

Singurul lucru comun între el şi actualul locatar al fostului său atelier este înălţimea. Amândoi sunt înalţi. Caloian ceva mai înalt decât Val Gheorghiu. Caloian cultivă spontaneitatea şi în dialog, şi în modul de-a gândi pictura, spre deosebire de Val Gheorghiu care îşi calcula fiecare pas şi fiecare gest.

Ce se cere pe piaţa muncii: profesii, experienţă, competenţe?

Ciprian IFTIMOAEI

Ce se cere pe piaţa muncii: profesii, experienţă, competenţe?

Cu excepţia Medicinei, toţi ceilalţi absolvenţi pot lucra în domenii în care contează mai degrabă competenţele pe care le deţin, modul în care îşi valorifică aptitudinile. Un absolvent de studii superioare cu competenţe digitale medii şi cunoaşterea măcar a unei limbi de circulaţie internaţionale, având disponibilitatea de a învăţa la locul de muncă, nu rămâne în afara pieţei muncii.

pulspulspuls

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Zvonurile care tropăie prin târg de ceva vreme încoace legate de faptul că nea Măricel de la partidoiul local ar fi trimis la încălzire, printre alţii, şi un şef de spital ca să-l arunce la anul în competiţia pentru primărie, ei bine, cică aceste zvonuri ar arăta, de fapt, o strategie mai amplă la nivel naţional, şi nu ar fi neapărat o iniţiativă locală decât, eventual, în materie de alegere a omului. 

Caricatura zilei

Doborârea dronei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.