anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Săpători la temelia unui neam (P)

GALERIE
Dobre - aug. 2018
 • Dobre - aug. 2018
- +

După tot ceea ce se întâmplă, a început lumea să se întrebe ce va fi peste o zi, o lună, un an sau cum va fi viaţa fiecăruia dintre noi de-acum încolo. E greu de estimat într-o lume bulversată şi cu atât mai mult într-o țară ce îşi îngroapă singură viitorul. Sau poate cu ajutor! Să vezi că eşti îngropat şi să-ţi mai tragi şi tu țărână pe creştet este de-acum nu doar neștiință sau lipsă de viziune, ci și o mare nerozie.

Ca şi o bună parte dintre dumneavoastră încerc să privesc lucrurile precum orice bun gospodar în propria ogradă. Dacă îți pui în cămară și la puşculiță, ai. Dacă nu, rabzi și-aștepți poate, poate va cădea vreo… pară mălăiață. Ori, mergi în genunchi pe la porți străine pentru o bucată dintr-un rest de pâine. Vi se pare cunoscut? Poate că unii bagatelizează lucrurile în stilul specific nouă românilor, făcând haz de necaz, dar lucrurile sunt cum nu se poate mai grave, iar aceasta o spun puținii specialiștii în domeniu. Și sunt atât de grave încât nu se știe „pe unde vom scoate cămașa“.

Mă gândesc că fie nu s-a știut, fie nu s-a vrut niciodată şi nu se vrea în continuare să fie scoasă neghina dintre boabele sănătoase ori să fie luat exemplul celor care nu doar fac paradă cu așa-zisele drepturi ale omului, ci aplică reguli stricte, obligații care conduc la bunăstarea și siguranța cetățenilor pe care îi conduc. Numai că regulile trebuie să înceapă de la vârf, iar propagarea lor să fie resimțită până la ultima suflare din ultimul cătun al țării.

Mă mai gândesc la cât de nepricepuți să fi fost cei de până acum aflați la cârma țării încât să vândă economia pe nimic şi asta ca să nu folosesc un alt cuvânt în loc de nepricepuți, care poate ar fi reflectat mai bine realitatea de față. Apoi, ca să țină această economie pe linia de plutire, au îndatorat-o cu mult peste potența ei de a rambursa într-un timp care să permită revenirea pe propriile picioare, astfel încât să nu mai avem grija zilei de mâine. Cât de nepriceput să fii încât, în vreme de criză, să vinzi și să consumi fără a investi?!

Ignoranță politică, spun unii, iar alții mai radicali numesc o astfel de abordare trădare națională. Din păcate, nu am suficiente argumente pentru a putea contrazice evidențele, deși mi-aș fi dorit să cred că nici unii, nici alții n-au dreptate. Punând însă cifrele pe masă este evident că ne aflăm pe nisipuri mișcătoare. Cu peste 120 de miliarde de euro datorie externă, din care circa 10 miliarde împrumutate numai în câteva luni ale ultimului an și cu un grad de acoperire a acestei datorii cu puțin peste 70% (sursa INS) nu cred că ar trebui să doarmă liniștiți cârmuitorii țării. Sunt sume care, din păcate, nu prea se regăsesc în economie și atunci te întrebi prin ce canale și prin ce unghere s-au scurs.

Sunt doar trei cifre dintr-o multitudine, dar care oferă imaginea aproape completă a unei stări deloc îmbucurătoare. O stare pe care, de altfel, o resimțim cu toții, iar răul cel mai rău încă nu a trecut. Trist este că încă sunt în continuare tendințe de  creștere a datoriei, în vreme ce țara lâncezește. Nu vi se pare că suntem în groapă și încă mai săpăm la ea?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (II)

Alexandru LĂZESCU

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (II)

Alegerile din Italia accentuează tendința de a aduce valorile culturale și raporturile dintre Comisia Europeană și statele membre în centrul disputelor electorale viitoare din UE.

opinii

Dreptate en detail

Briscan ZARA

Dreptate en detail

Ceea ce este şi mai interesant e că fiind alese arbitrar, legile care garantează menţinerea dreptăţii pot fi la fel de uşor schimbate precum pelincile unui bebeluş. Sunt atâtea dreptăţi pe lume că ai de unde alege. Ceea ce ieri era ilegal, azi e chiar obligatoriu, ceea ce e azi împotriva legii, mâine poate fi permis sau chiar încurajat.

Lupta micuţilor cu lupul fioros

Cristina DANILOV

Lupta micuţilor cu lupul fioros

Mulţi adulţi tratează fricile copiilor în mod condescendent. Ce dacă se teme, e normal, spunem, copilul va creşte şi totul va trece; sau - toţi ne-am temut cândva de ceva şi iată, am crescut şi nu ne-a mai mâncat lupul. Dar, în acelaşi timp, adulţii tac mâlc despre cât de multe necazuri le-a cauzat frica în copilărie, şi poate că şi acum, doar că ei au învăţat să le ascundă bine. 

Domnul Marga şi meandrele adevărului istoric

Mihai DORIN

Domnul Marga şi meandrele adevărului istoric

Indiferent de finalul războiului din Ucraina, abţinerea noastră de la acte revărsânde şi iresponsabile, chiar şi atunci când ştim că teritoriile răpite României rămân o rană deschisă, o ţară ca a noastră, dacă e ţară demnă şi nu accident al istoriei, nu poate abdica de la onoare şi solidaritate cu valorile lumii libere. Întrucât din credinţă şi asumarea acestor valori ne-am născut şi noi, ca naţiune şi stat. Nu Rusia ne-a fost naş, ci ideile şi valorile lumii libere.

pulspulspuls

Un experiment politic va avea loc pe acoperişul hotelului “Europa” din Iaşi

Un experiment politic va avea loc pe acoperişul hotelului “Europa” din Iaşi

Un experiment deosebit se pune la cale în filiala liberalilor ieşeni, o procedură extraordinară de măsurare a potenţialului politic al unor candidaţi. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.