Săpători la temelia unui neam (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 22.09.2021

Săpători la temelia unui neam (P)

GALERIE
Dobre - aug. 2018
  • Dobre - aug. 2018
- +

După tot ceea ce se întâmplă, a început lumea să se întrebe ce va fi peste o zi, o lună, un an sau cum va fi viaţa fiecăruia dintre noi de-acum încolo. E greu de estimat într-o lume bulversată şi cu atât mai mult într-o țară ce îşi îngroapă singură viitorul. Sau poate cu ajutor! Să vezi că eşti îngropat şi să-ţi mai tragi şi tu țărână pe creştet este de-acum nu doar neștiință sau lipsă de viziune, ci și o mare nerozie.

Ca şi o bună parte dintre dumneavoastră încerc să privesc lucrurile precum orice bun gospodar în propria ogradă. Dacă îți pui în cămară și la puşculiță, ai. Dacă nu, rabzi și-aștepți poate, poate va cădea vreo… pară mălăiață. Ori, mergi în genunchi pe la porți străine pentru o bucată dintr-un rest de pâine. Vi se pare cunoscut? Poate că unii bagatelizează lucrurile în stilul specific nouă românilor, făcând haz de necaz, dar lucrurile sunt cum nu se poate mai grave, iar aceasta o spun puținii specialiștii în domeniu. Și sunt atât de grave încât nu se știe „pe unde vom scoate cămașa“.

Mă gândesc că fie nu s-a știut, fie nu s-a vrut niciodată şi nu se vrea în continuare să fie scoasă neghina dintre boabele sănătoase ori să fie luat exemplul celor care nu doar fac paradă cu așa-zisele drepturi ale omului, ci aplică reguli stricte, obligații care conduc la bunăstarea și siguranța cetățenilor pe care îi conduc. Numai că regulile trebuie să înceapă de la vârf, iar propagarea lor să fie resimțită până la ultima suflare din ultimul cătun al țării.

Mă mai gândesc la cât de nepricepuți să fi fost cei de până acum aflați la cârma țării încât să vândă economia pe nimic şi asta ca să nu folosesc un alt cuvânt în loc de nepricepuți, care poate ar fi reflectat mai bine realitatea de față. Apoi, ca să țină această economie pe linia de plutire, au îndatorat-o cu mult peste potența ei de a rambursa într-un timp care să permită revenirea pe propriile picioare, astfel încât să nu mai avem grija zilei de mâine. Cât de nepriceput să fii încât, în vreme de criză, să vinzi și să consumi fără a investi?!

Ignoranță politică, spun unii, iar alții mai radicali numesc o astfel de abordare trădare națională. Din păcate, nu am suficiente argumente pentru a putea contrazice evidențele, deși mi-aș fi dorit să cred că nici unii, nici alții n-au dreptate. Punând însă cifrele pe masă este evident că ne aflăm pe nisipuri mișcătoare. Cu peste 120 de miliarde de euro datorie externă, din care circa 10 miliarde împrumutate numai în câteva luni ale ultimului an și cu un grad de acoperire a acestei datorii cu puțin peste 70% (sursa INS) nu cred că ar trebui să doarmă liniștiți cârmuitorii țării. Sunt sume care, din păcate, nu prea se regăsesc în economie și atunci te întrebi prin ce canale și prin ce unghere s-au scurs.

Sunt doar trei cifre dintr-o multitudine, dar care oferă imaginea aproape completă a unei stări deloc îmbucurătoare. O stare pe care, de altfel, o resimțim cu toții, iar răul cel mai rău încă nu a trecut. Trist este că încă sunt în continuare tendințe de  creștere a datoriei, în vreme ce țara lâncezește. Nu vi se pare că suntem în groapă și încă mai săpăm la ea?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

AUKUS: o ofertă de nerefuzat

Lucian DÎRDALA

AUKUS: o ofertă de nerefuzat

Este greu de crezut că relaţia instituţională a UE cu Australia va rămâne aceeaşi, în condiţiile în care Franţa ar putea bloca în Consiliu viitorul acord de liber schimb, aflat în faza finală a negocierilor.

Filmuletul zilei

opinii

Lecţia 9/11

Florin CÎNTIC

Lecţia 9/11

Deşi, pentru români, 11 septembrie ar fi trebuit să rămână în istorie drept data cuceririi Plevnei (în 1877), noi nu vom putea uita, totuşi, ziua de 11/09 a anului 2001. Poate nu ar fi rău să medităm la sângeroasa lecţie care a fost servită atunci lumii civilizate.

După liceul militar

Radu PĂRPĂUȚĂ

După liceul militar

... Am venit cu coada între picioare de la liceul militar. Am pierdut un an. De ce? S-a întâmplat aşa (dar eu nu cred că s-a întâmplat, am aproape convingerea că a fost premeditat, să mă înveţe minte să nu mă mai retrag de la măreţul liceu) pentru că s-a întârziat cu trimiterea situaţiei mele la învăţătură de la liceul milităros. În aceste condiţii, directorii de la liceele din Iaşi nu au acceptat să mă înscriu. Tata a încercat la mai multe licee - nimic.

Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

Alex VASILIU

Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

Concertele ordonate vineri, sâmbătă, duminică şi luni au prilejuit audiţii unice pentru că opus-urile prezentate ajung extrem de rar sau nu ajung deloc pe scenele noastre de concert. Un prim argument a aparţinut ansamblului Les Dissonances, avându-l ca dirijor şi solist la vioară pe David Grimal.

pulspulspuls

Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

Dom’le, oare ce mănâncă, ce bea, sau poate ce fumează dom’ premare Mihăiţă de le serveşte cu atâta nonşalanţă prin interviuri din afara Iaşului încât îngheaţă apele, nu alta, dar parcă îi ia şi pe toţi de gogomani, imaginându-şi că nu ştie lumea ce şi cum? 

Caricatura zilei

George, prietenul paharului

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.