Săptămâna aceasta vom afla cât costă proiectarea autostrăzii Iaşi - Tg.Mureş
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Săptămâna aceasta vom afla cât costă proiectarea autostrăzii Iaşi - Tg.Mureş

GALERIE
autostrada Iaşi - Târgu Mureş1
  • autostrada Iaşi - Târgu Mureş1
- +

CNADNR nu are încă banii pentru proiecte

Ofertele pentru realizarea proiectelor tehnice a două autostrăzi care vor trece prin judeţul Iaşi vor fi deschise la mijlocul acestei săptămâni. Licitaţiile pentru autostrăzile Iaşi - Târgu Mureş (circa 300 km) şi Bacău - Paşcani - Siret (circa 200 km) au fost lansate în lunile aprilie şi mai 2014, dar deschiderea ofertelor s-a amânat de şase ori. Compania Naţională pentru Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a lansat cinci licitaţii aferente tronsoanelor celor două rute, valoarea totală estimată pentru realizarea documentaţiilor fiind de 40,7 milioane euro. Pentru Iaşi - Tg Mureş, valoarea a fost stabilită la o sumă maximă de 27,6 milioane euro pentru revizuirea studiilor de fezabilitate, în timp ce pentru elaborarea proiectelor la Bacău - Paşcani şi Paşcani - Siret au fost estimate valori de 6,5 milioane euro şi, respectiv, 6,6 milioane euro. Deschiderile de oferte sunt programate pentru zilele de 15 şi 16 ianuarie, dar CNADNR încă nu a asigurat banii care vor fi achitaţi consultanţilor.

Potrivit unei adrese a Ministerului Transporturilor (MT) de la începutul acestui an, în acest sens au fost depuse la Direcţia Generală de Management Fondurilor Externe aplicaţii de finanţare, dar care încă nu au fost aprobate. „În urma evaluării cererilor de finanţare şi a aprobării acestora, se vor întocmi şi semna contractele de finanţare ale proiectelor“, se arată în adresa MT publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor în data de 5 ianuarie 2015, ca răspuns la o interpelare pe această temă făcută de deputatul Petru Movilă (PMP).

Autostrăzile figurează ca drumuri expres în Master Plan

În paralel cu licitaţiile pentru documentaţiile tehnice ale autostrăzilor care ar putea tranzita Iaşul, MT a finalizat şi Master Planul Naţional de Transport, document care prioritizează investiţiile în infrastructură pentru perioada 2014 - 2030. Însă, în acest document, autostrăzile Iaşi - Tg Mureş şi Bacău - Paşcani - Siret sunt transformate în drumuri expres. Master Planul încă nu a fost aprobat la nivel guvernamental, documentul fiind criticat dur de politicieni şi societatea civilă întrucât nu ţine cont de nevoile de dezvoltare a Moldovei. Singura autostradă care ar urma să fie realizată în regiune este Bacău - Braşov, dar şi acest proiect este prevăzut pentru perioada de după 2021.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Opţiuni

Cătălin ONOFREI

Opţiuni

Urmează o perioadă plină de umor.

Filmuletul zilei

opinii

Femei tunate

Briscan ZARA

Femei tunate

Se pune o presiune culturală tot mai mare din partea societăţii moderne plictisite de ceea ce este natural, normal, pentru perfecţionarea continuă a aspectului fizic. Fetele/ femeile petrec din ce în ce mai mult timp în faţa oglinzii pentru a-şi acoperi defectele (de cele mai multe ori unice şi fermecătoare) pentru a arăta cât mai asemănător cu personajele din desene animate, pentru a fi, cu alte cuvinte, toate la fel!

Ce înseamnă Big Data şi cum ne va afecta viaţa această tehnologie?

Ciprian IFTIMOAEI

Ce înseamnă Big Data şi cum ne va afecta viaţa această tehnologie?

Big Data înseamnă procesare, analiză şi predicţie având la dispoziţie capacităţi imense de stocare a datelor din mediul digital. Aceste date sunt frecvent descrise de o componentă a informaticii numită Artificial Intelligence - AI (inteligenţă artificială), mai exact de un domeniu al AI numit „învăţare automatizată” care, mai pe înţelesul tuturor, înseamnă matematică aplicată în procesarea unui volum mare de date pentru a obţine probabilităţi. 

De ce avem „lupi tineri” şi nu tineri politicieni? (I)

Mihai DORIN

De ce avem „lupi tineri” şi nu tineri politicieni? (I)

Avem fireşti aşteptări ca într-un partid tinerii să fie o alternativă la mentalitatea şi năravurile generaţiei vechi. Aşa ar fi normal într-o ţară în care clasa politică şi-ar propune să fie în serviciul public cu responsabilitate, maturitate şi patriotism. Din nefericire, sursele şi resursele reclamate de o asemenea conduită, lipsesc aproape cu desăvârşire. 

pulspulspuls

Oftaturi grele în politichia ieşeană. Ieşenii au, mai nou, sfori la Suceava şi Vaslui

Oftaturi grele în politichia ieşeană. Ieşenii au, mai nou, sfori la Suceava şi Vaslui

Oftaturi grele, din străfundul sufletului, cică se tot aud de sâmbătă seară încoace prin zona lui dom’ Costel şi a apropiaţilor acestuia, stimaţi telespectatori.

Caricatura zilei

Turnee golf

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.