Dosarul funcţionarului de la Urbanism reţinut, detalii incendiare. A cerut ca mită şi “partea primarului”. Cum a decurs flagrantul?
Cetateanul Mihai Chelaru a dat femeii 500 de euro în luna iulie a anului trecut pentru autoriz (...)
citeste totjoi, 09.02.2023
Săptămâna Geodeziei Românești a ajuns la final. Evenimentul s-a desfășurat la Iași și a fost organizat de Uniunea Geodezilor din România (UGR) și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI). Manifestarea a reunit peste 200 de profesioniști din domeniul cadastrului, geodeziei, topografiei, cartografiei și din domenii apropiate.
Ca în fiecare an, punctul de atracție al evenimentului l-a reprezentat Simpozionul Internațional GEOMAT. „Ediția din acest an a Săptămânii Geodeziei Românești va rămâne în memoria tuturor participanților. Plecăm de la Iași cu idei noi, cu mult entuziasm, dar și cu bazele unor proiecte concrete. Consiliul Național al Uniunii Geodezilor din România a trasat obiectivele pentru următorul an. Printre acestea se numără continuarea demersurilor pentru realizarea și promulgarea Legii geodezului, act esențial pentru breasla noastră. Totodată, dorim să semnăm protocoale de colaborare cu Agenția Națională de Cadastru, proiect la care mai avem doar de dezbătut punctele acestuia, respectiv cu Uniunea Notarilor Publici și Ordinul Arhitecților și cu Asociația Registratorilor, organizații cu care avem foarte multe legături profesionale. Nu în ultimul rând, am decis să deschidem o filială a Uniunii Geodezilor în Republica Moldova, la Chișinău, lucru care a fost posibil datorită modificării statutului Uniunii Geodezilor la ultima Adunare Generală. Inginerii geodezi din Moldova vor fi membri cu drepturi depline: vom avea contact direct și permanent cu ei, le vom prezenta tot ce gândim, îi vom integra în cadrul proiectelor noastre și îi vom chema la toate manifestările pe care le vom organiza”, a declarat ing. Mircea Afrăsinei, președintele UGR. Acesta a anunțat că, în 2023, cel mai important eveniment dedicat comunității geodezice va fi organizat tot la Iași.
Programul de vineri, 18 noiembrie, a inclus Conferința Națională a UGR, prezentări de lucrări - secțiunea tinerilor geodezi (managementul datelor spațiale pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, managementul informației spațiale, măsurători inginerești și monitorizarea deformațiilor, tehnologii spațiale pentru poziționare și măsurători, cadastru și managementul proprietăților, științe aplicate și de mediu) și ceremonia de premiere și închidere a simpozionului GEOMAT. În paralel, a avut loc premierea echipelor care au participat la concursul „Mapathon”, în care studenții din domeniul ingineriei geodezice s-au întrecut în realizarea de planului cadastral preliminar pentru o zonă de intravilan (concurs coordonat de cadrele didactice Loredana Crenganiș, Iaroslav Zifceac și Vlad Păunescu).
Evenimentul a găzduit și o expoziție de tehnologie și inovații ale ingineriei geomatice, inclusiv metode moderne de achiziție a datelor geospațiale. „GEOMAT este un simpozion care ne ține la curent cu noutățile tehnice și, de fiecare dată, realizează un excelent dialog între inginerii geodezi, antreprenori și reprezentanții mediului universitar. În aceste zile am dezbătut și problemele cu care ne confruntăm. Una dintre ele este mentalitatea veche a geodezilor pentru că, deși sunt 8.000 autorizați de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, doar 800 sunt membri ai Uniunii Geodezilor. Mai sunt unele nemulțumiri în ceea ce privește relația cu oficiile de cadastru, dar tind să se rezolve, și în ceea ce privește modul în care este abordată partea practică în învățământul superior, în prezent tratată cu banalitate. Este foarte grav pentru că studenții termină și nu știu altceva decât buchea cărții, iar piața are nevoie de oameni cu pregătire practică. Acest lucru este resimțit inclusiv de autoritățile locale și ministere, care duc lipsă de geodezi. Sperăm ca toate aceste lucruri să fie îmbunătățite”, a afirmat dr. ing. Dan Popescu, vicepreședinte UGR.
Cea mai numeroasă delegație prezentă la ediția din acest an a fost cea din Republica Moldova. Aceasta a fost formată din membri ai mediului universitar și antreprenori. „La Facultatea de Construcții, Geodezie și Cadastru din cadrul Universității Tehnice a Moldovei avem un program de studii de licență în inginerie geodezică și cadastru. În plus, prin absorbția Universității Agrare din Moldova, și specialitatea Cadastru și organizarea teritoriului a devenit materie la facultatea noastră. Cele două programe de studii de licență ajută la întărirea comunității profesionale și a comunității academice din Republica Moldova. Totodată, avem parteneriate foarte strânse cu Universitățile Tehnice din Iași și București. Așteptăm rezultatele semnării unor acorduri cu Uniunea Europeană privind mobilitatea academică, prin care studenții români și moldoveni vor avea posibilitatea de a studia în altă țară timp de un semestru sau chiar de un an. Și profesorii vor putea veni pentru câteva zile pentru training-uri la universitățile partenere”, a completat conf. univ. dr. Livia Nistor - Lopatenco, decanul Facultății de Construcții, Geodezie și Cadastru din cadrul Universității Tehnice a Moldovei.
„Săptămâna Geodeziei Româneşti” și Simpozionul Internațional GEOMAT au fost evenimente incluse în programul manifestărilor dedicate Zilelor TUIASI 2022.
Parteneri media: TVR Iași, TeleM, Iași TV Life, Viva FM, Ziarul de Iași, Info Iași, Revista Construcțiilor și Global Manager
Sponsori Platinum: Iulius Grup, Total Business Land, Komora Engineering, Cornel & Cornel Topoexim și Gauss
Sponsori Gold: Cadware Engineering, Top Geocart, Komora, Cartotop, Giscad, Topoprest și Topo Miniera
Sponsori Silver: Geoter Proiect și Molbak Proiect
Sponsori Bronz: Geomatics, Car Top, Geo Topo, Geodeticsys, Ingeo, Helmert, TopSurvey, Geo Point Expert și Topo Nord Est
Cuvinte cheie: + Geodezie, Iasi, „Săptămâna Geodeziei Româneşti” și Simpozionul Internațional GEOMAT
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Roger Waters înfurie Ucraina, la ONU, denunţând invazia rusă şi pe ”provocatorii” acesteia
O combinație de medicamente ar putea trata eficient tumori cerebrale severe la copii
Simultan de șah susținut de către antreprenorul Sergiu Paramanov la Miroslava!
Scandal la UMF Timișoara: Oraşul, împânzit cu afișe cu numele profesorilor şpăgari
Acuzat de plagiat, ministrul Bode a fost primit cu onoruri militare la Iaşi - VIDEO
Temperaturile au ajuns la -30 de grade în țară. Cât de frig a fost la Iaşi
SUA: Biden nu a luat încă o decizie “definitivă” privind o candidatură în 2024
Ce avioane are Marea Britanie şi de ce Zelenski le-a cerut mai întâi la Londra
Turcia: Salvatorii români au scos de sub ruine până acum patru persoane
Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!
Un zugrav găsit pe internet a plecat cu toate bijuteriile proprietarei care l-a angajat
FOTBAL - Primul test în Turcia, primul succes. Un jucător va rata toate meciurile din Antalya
Un semn cu degetul mijlociu, urmat de o bătaie şi două condamnări în instanţă
Două promisiuni pentru fluidizarea traficului la Vama de la CUG
Un accident în parcare ce părea fără victime s-a transformat într-o condamnare
Vor fi excavaţi 200.000 metri cubi de pământ pentru fundaţia Spitalului Regional de Urgenţe
„Țestoasa lui Darwin” se va juca în premieră în România pe scena Naționalului ieșean
Intervenţie a pompierilor pentru salvarea unei persoane care a căzut într-un lac
Bilanţul cutremurelor din Turcia şi Siria a trecut de 11.700 de morţi. "Unde este statul?"
Marius Buga, corespondent PRO TV, arestat preventiv pentru act sexual cu un minor
Un bărbat a fost arestat la domiciliu, după ce a lovit un consătean cu un pahar în cap
Ciprian Paraschiv alături de Mircea Geoană, adjunctul NATO, în platforma România 2030
Naţionala Belgiei confirmă despărţirea de secundul Thiery Henry
OMS: Riscul de gripă aviară H5N1 la oameni rămâne scăzut, dar trebuie să fim pregătiţi
Operatorul bursier din Istanbul a suspendat tranzacţiile timp de cinci zile
Stilul de conducere şi salariul lui Manfred Weber au stârnit îngrijorări printre oficialii PPE
Rudele atacantului Christian Atsu spun că acesta nu ar fi fost încă găsit după cutremurul din Turcia
De la o valoare glicemică de 126 mg/dL, vorbim deja de diabet zaharat
Codrin Liviu CUȚITARUCulpa idealismului |
Gabriel MURSAPietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie |
Florin CÎNTICRăzboiul Crimeei. Crimele războiului |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.