anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Comunicat de persa

Săptămâna Geodeziei Românești a ajuns la final (P)

GALERIE
Foto - Ziua III (16)
 • Foto - Ziua III (16)
- +

Săptămâna Geodeziei Românești a ajuns la final. Evenimentul s-a desfășurat la Iași și a fost organizat de Uniunea Geodezilor din România (UGR) și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI). Manifestarea a reunit peste 200 de profesioniști din domeniul cadastrului, geodeziei, topografiei, cartografiei și din domenii apropiate.

Ca în fiecare an, punctul de atracție al evenimentului l-a reprezentat Simpozionul Internațional GEOMAT. „Ediția din acest an a Săptămânii Geodeziei Românești va rămâne în memoria tuturor participanților. Plecăm de la Iași cu idei noi, cu mult entuziasm, dar și cu bazele unor proiecte concrete. Consiliul Național al Uniunii Geodezilor din România a trasat obiectivele pentru următorul an. Printre acestea se numără continuarea demersurilor pentru realizarea și promulgarea Legii geodezului, act esențial pentru breasla noastră. Totodată, dorim să semnăm protocoale de colaborare cu Agenția Națională de Cadastru, proiect la care mai avem doar de dezbătut punctele acestuia, respectiv cu Uniunea Notarilor Publici și Ordinul Arhitecților și cu Asociația Registratorilor, organizații cu care avem foarte multe legături profesionale. Nu în ultimul rând, am decis să deschidem o filială a Uniunii Geodezilor în Republica Moldova, la Chișinău, lucru care a fost posibil datorită modificării statutului Uniunii Geodezilor la ultima Adunare Generală. Inginerii geodezi din Moldova vor fi membri cu drepturi depline: vom avea contact direct și permanent cu ei, le vom prezenta tot ce gândim, îi vom integra în cadrul proiectelor noastre și îi vom chema la toate manifestările pe care le vom organiza”, a declarat ing. Mircea Afrăsinei, președintele UGR. Acesta a anunțat că, în 2023, cel mai important eveniment dedicat comunității geodezice va fi organizat tot la Iași.

Programul de vineri, 18 noiembrie, a inclus Conferința Națională a UGR, prezentări de lucrări - secțiunea tinerilor geodezi (managementul datelor spațiale pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, managementul informației spațiale, măsurători inginerești și monitorizarea deformațiilor, tehnologii spațiale pentru poziționare și măsurători, cadastru și managementul proprietăților, științe aplicate și de mediu) și ceremonia de premiere și închidere a simpozionului GEOMAT. În paralel, a avut loc premierea echipelor care au participat la concursul „Mapathon”, în care studenții din domeniul ingineriei geodezice s-au întrecut în realizarea de planului cadastral preliminar pentru o zonă de intravilan (concurs coordonat de cadrele didactice Loredana Crenganiș, Iaroslav Zifceac și Vlad Păunescu).

Evenimentul a găzduit și o expoziție de tehnologie și inovații ale ingineriei geomatice, inclusiv metode moderne de achiziție a datelor geospațiale. „GEOMAT este un simpozion care ne ține la curent cu noutățile tehnice și, de fiecare dată, realizează un excelent dialog între inginerii geodezi, antreprenori și reprezentanții mediului universitar. În aceste zile am dezbătut și problemele cu care ne confruntăm. Una dintre ele este mentalitatea veche a geodezilor pentru că, deși sunt 8.000 autorizați de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, doar 800 sunt membri ai Uniunii Geodezilor. Mai sunt unele nemulțumiri în ceea ce privește relația cu oficiile de cadastru, dar tind să se rezolve, și în ceea ce privește modul în care este abordată partea practică în învățământul superior, în prezent tratată cu banalitate. Este foarte grav pentru că studenții termină și nu știu altceva decât buchea cărții, iar piața are nevoie de oameni cu pregătire practică. Acest lucru este resimțit inclusiv de autoritățile locale și ministere, care duc lipsă de geodezi. Sperăm ca toate aceste lucruri să fie îmbunătățite”, a afirmat dr. ing. Dan Popescu, vicepreședinte UGR.

Cea mai numeroasă delegație prezentă la ediția din acest an a fost cea din Republica Moldova. Aceasta a fost formată din membri ai mediului universitar și antreprenori. „La Facultatea de Construcții, Geodezie și Cadastru din cadrul Universității Tehnice a Moldovei avem un program de studii de licență în inginerie geodezică și cadastru. În plus, prin absorbția Universității Agrare din Moldova, și specialitatea Cadastru și organizarea teritoriului a devenit materie la facultatea noastră. Cele două programe de studii de licență ajută la întărirea comunității profesionale și a comunității academice din Republica Moldova. Totodată, avem parteneriate foarte strânse cu Universitățile Tehnice din Iași și București. Așteptăm rezultatele semnării unor acorduri cu Uniunea Europeană privind mobilitatea academică, prin care studenții români și moldoveni vor avea posibilitatea de a studia în altă țară timp de un semestru sau chiar de un an. Și profesorii vor putea veni pentru câteva zile pentru training-uri la universitățile partenere”, a completat conf. univ. dr. Livia Nistor - Lopatenco, decanul Facultății de Construcții, Geodezie și Cadastru din cadrul Universității Tehnice a Moldovei.

„Săptămâna Geodeziei Româneşti” și Simpozionul Internațional GEOMAT au fost evenimente incluse în programul manifestărilor dedicate Zilelor TUIASI 2022.

Parteneri media: TVR Iași, TeleM, Iași TV Life, Viva FM, Ziarul de Iași, Info Iași, Revista Construcțiilor și Global Manager

Sponsori Platinum: Iulius Grup, Total Business Land, Komora Engineering, Cornel & Cornel Topoexim și Gauss

Sponsori Gold: Cadware Engineering, Top Geocart, Komora, Cartotop, Giscad, Topoprest și Topo Miniera

Sponsori Silver: Geoter Proiect și Molbak Proiect

Sponsori Bronz: Geomatics, Car Top, Geo Topo, Geodeticsys, Ingeo, Helmert, TopSurvey, Geo Point Expert și Topo Nord Est

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sistemul african din interiorul României europene (I)

Mihai CHIPER

Sistemul african din interiorul României europene (I)

În relaţia cu exteriorul suntem europeni cu papion, în geopolitica internă regională triburi cu umutsha şi ibheshu.

opinii

Culpa idealismului

Codrin Liviu CUȚITARU

Culpa idealismului

La o privire atentă, se observă că, în cazul lui Eliot (invers faţă de mulţi dintre contemporanii săi), tipologia colectivă constituie doar un pretext pentru investigaţia psihologică de adâncime. Individualităţile sunt aşezate în interiorul butaforiei comunitare pentru a li se putea pune mai clar în evidenţă particularităţile morale. Nu întâmplător, aş spune, (şi) din perspectiva acestei opere, autoarea a fost considerată creatoarea (prin iradiere) a realismului psihologic.

Pietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie

Gabriel MURSA

Pietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie

Confundând banii cu resursele, luciferul inflaţionist a transformat pietrele în pâine, pentru că toată lumea s-a lăsat înşelată, şi-a falsificat calculele... Însă atunci când rata dobânzii începe să crească - şi ea creşte în mod inexorabil -, „bula” se sparge, iar pojghiţa de prosperitate se evaporă, lăsând în urmă un noian de investiţii nefericite...

Războiul Crimeei. Crimele războiului

Florin CÎNTIC

Războiul Crimeei. Crimele războiului

Patrie şi centru al puterii Hoardei de Aur, Crimeea a fost placa turnantă, fantasmatică şi geopolitică, a sălbaticului absolutism rusesc, care se revendică încă, şi astăzi, de la tradiţia jafului sângeros practicat de „Altîn Ordu”.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!

Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!

Numai mâine nu-i poimâine, stimaţi participanţi la trafic: aşa ar putea spune unul din cei mai şugubeţi şefi din ţaigherimea roteristă ieşeană, Piele de Pork pe numele lui complet. 

Caricatura zilei

De ce s-a inventat internetul și de către cine?

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.