Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Săptămână plină de spectacole la Ateneul Tătărași. PROGRAM

GALERIE
ateneu tatarasiafis Afacerea Estafis Demascareaafis Exprima-te, ai dreptul!afis Premiera Certificatul
  • ateneu tatarasi
  • afis Afacerea Est
  • afis Demascarea
  • afis Exprima-te, ai dreptul!
  • afis Premiera Certificatul
- +

Ateneul din Iași a pregătit publicului noi evenimente interesante în săptămâna ce urmează: 

„Demascarea” – joi 17 noiembrie, ora 19.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” – intrarea liberă

Ateneul din Iași șiLiga Studenților (LS IAȘI) vă invită cu ocazia Zilei internaționale a luptei studenților împotriva totalitarismului la proiecția filmului documentar Demascarea, în regia lui Nicolae Mărgineanu, cu un scenariu de Alin Mureșan.

Tortură neîntreruptă, blasfemie, umilinţă, prăbuşire sufletească, iertare – acesta este drumul pe care au fost împinşi cei mai buni studenți români în închisoarea Piteşti între 1949 şi 1951. „Fenomenul Pitești” a îmbinat cele mai diverse şi violente metode de tortură fizică și psihică, cu scopul de a „reeduca” studenții și de a-i transforma în agresori, obligându-i să își renege întregul fundament moral și valoric, în vederea formării unei noi elite a studențimii, aservite regimului comunist.

Astăzi, supraviețuitorii vorbesc unul dintre cele mai negre capitole din istoria contemporană a umanității. Filmul se întemeiază pe îmbinarea relatărilor a opt foști deținuți politici, care povestesc etapele şi torturile prin care erau forţaţi să treacă, stările sufleteşti pe care le-au cunoscut și care era rolul acestui macabru experiment social organizat de către comuniști.

Invitatul serii va fi domnul profesor Constantin N. Străchinaru, fost deținut politic timp de 14 ani și supraviețuitor al „fenomenului Pitești”, care a fost arestat în anul 1948, pe vremea când era în primul an, concomitent, la Facultățile de Drept, Litere și Filosofie.

Filmul are o durară de 70 de minute, fiind urmat de o sesiune discuții pe tema luptei antitotalitare și anticomuniste a studențimii române. Vă așteptăm joi, 17 noiembrie, de la ora 19.00 în Sala Mare de Spectacole “Radu Beligan” a Ateneului din Iași. Intrarea este liberă.

„Exprimă-te, ai dreptul”! – vineri 18 noiembrie, ora 11.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”- intrarea liberă

Pentru ca toți copiii din lume să ducă o viață liniștită, lipsită de griji, Organizația Națiunilor Unite a elaborat la 20 Noiembrie 1989 Convenția cu privire la drepturile copilului, ce conține drepturile de care trebuie să se bucure toți copiii. Acest document obligă toate țările să-i ocrotească și să-i ajute pe copii, pentru ca aceștia să se dezvolte și să se bucure de copilaria lor.

Vă invităm să fiți alături de copiii ocrotiți în centrele de plasament din județul Iași și de copiii din cadrul Comunității Elene din Iași la Ateneul din Iași în data de 18 noiembrie, începând cu ora 11.00,la spectacolul: „Exprimă-te! Ai dreptul!” – ediția 2016, să descoperiți o altă cale de a promova și de a face cunoscute drepturile copilului. Copiii vor prezenta momente artistice (scenete, recitări poezii, dansuri tematice), care vor reflecta drepturile prevăzute în Convenție. Intrarea este liberă.

Premieră „Certificatul” – sâmbătă 19 noiembrie, ora 19.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” – preț bilet 20 de lei / 15 lei cu reducere 

„Astăzi orice și oricine poate deveni subiectul unei piese de teatru. Nu există cenzură. Din păcate nici autocenzura nu prea funcționeaza la români. Dreptul la libera exprimare este poate cel mai important și consistent drept caștigat de români de la revoluție încoace. Putem vorbi orice despre oricine. Putem înjura în gura mare pe stradă, la televiziune, pe scenele de teatru. De cele mai multe ori o facem la modul trivial și gratuit. Vulgaritatea și prostul gust este la el acasă. Vorbim despre orice și oricum, uitând însă de ceea ce ne doare cu adevărat. Sărăcia, corupția, birocrația, iresponsabilitatea și nepăsarea au lăsat urme adânci în romanul obișnuit de astăzi. Ne ocupăm de lucruri inutile și ascundem gunoiul sub covor ca să nu vadă lumea mizeria în care trăim. Astăzi, poate mai mult ca niciodată, e nevoie de un teatru social .

Acea formă de teatru care să oblige societatea să recunoască degradarea ei și să oblige națiunea la revoltă socială. Teatru manifest ca formă de terapie.

Comedia scrisă de dr. Venerus Popa are acel sâmbure de revoltă socială care-și mijește ochii de după paravanul numit pamflet. Am scos din arhivă texte care s-au dovedit de mare actualitate în ciuda trecerii vremii și le-am pus pe muzică. Ca un fel de addenda la textul absurdoid “Certificatul.”

Am fost sau nu inspirat în această alaturare? Aștept reacția publicului.„ Viorel Vârlan, regizor

Premiera națională a spectacolului de teatru „Certificatul”, va avea loc sâmbătă, 19 noiembrie 2016, ora 19.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.

Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri : 20 lei / 15 lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

Afacerea Est  - duminică 20 noiembrie, ora 19.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” – prețul biletelor 15 lei

Comedia lui Igor Cobileanski spune povestea unei prietenii surprinzătoare dintre doi moldoveni, Marian (Constantin Pușcașu), un intelectual de provincie, și Petro (Ion Sapdaru), un oportunist plin de idei. Cei doi se avântă într-o călătorie nebunească în căutarea banilor necesari pentru a-și îndeplini visurile: Marian vrea să se căsătorească cu Veronica (Anne Marie Chertic), în timp ce Petro își dorește o macara pe care s-o închirieze. Ei decid să devină parteneri de afaceri și încep să lucreze la un plan: să vândă un vagon de potcoave. Planurile li se dau peste cap, dar cu toate acestea Marian și Petro nu își pierd optimismul și încearcă alte metode de a se căpătui. 

Afacerea Est îl readuce pe Cobileanski în zona umorului cald și uman, condimentat pe alocuri cu sarcasm și tragedie. Acest „road movie” moldovenesc, apreciat de The Hollywood Reporter ca fiind "fun and fascinating", vorbește pe limba tuturor, a fiecăruia dintre noi.

Filmul este produs de Alien Film, în co-producție cu Just a Moment (Lituania), Brio Film (Republica Moldova) și KaNoi Film (România), cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), Lithuanian Film Center, HBO și TVR.

Scenariul & regia: Igor Cobileanski

DOP: Feliksas Abrukauskas

Montaj: Răzvan Ilinca și Eugen Kelemen

Sunet: Cristian Tarnovețchi

Muzica: Liviu Elekeș

Scenografie: Vali Ighigheanu

Costume: Maria Pitea

Producător: Iuliana Tarnovețchi.

Proiecția va avea loc duminică, 20 noiembrie 2016, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” de la ora 19.00. Biletele au fost puse în vânzare la prețul de 15 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri