Săptămâna viitoare vor fi „Zilele UMF”

luni, 28 noiembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Săptămâna viitoare vor fi „Zilele UMF”

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) sărbătoreşte, în perioada 7 – 9 decembrie, 143 de ani de la primele studii medicale la Iaşi. Festivitatea de deschidere a manifestărilor va avea loc miercuri, 7 decembrie, de la ora 12.00, în Aula „George Emil Palade”, fiind invitaţi atât membri ai comunităţii academice a universităţii, cât şi oficialităţi ale Iaşului şi reprezentanţi ai celorlalte universităţi de stat ieşene.

„Este un moment special în viaţa comunităţii noastre academice – sărbătorirea a 143 de ani excelenţă în educaţie şi cercetare, pe care-l marcăm cu un program complex, care cuprinde o serie de evenimente ştiinţifice şi culturale”, au precizat reprezentanţii universităţii. Unul dintre evenimentele principale ale Zilelor UMF este conferinţa susţinută de prof.dr. Gabriel Ionescu, un reputat chirurg pediatru român, primul decan al Facultăţii de Medicină din Iaşi după momentul revoluţiei din 1989. Evenimentul va avea loc miercuri, 7 decembrie, de la ora 14.00, în Aula „George Emil Palade” a UMF Iaşi. „România, Africa de Sud, Emiratele Arabe Unite – sunt ţările în care prof. univ. dr. Gabriel Ionescu a practicat chirurgie pediatrică la cel mai înalt nivel de performanţă. Despre cariera sa de cincizeci de ani desfăşurată pe trei continente – «o experienţă unică», va vorbi în cadrul Zilelor UMF Iaşi”, au punctat cei de la UMF Iaşi.

Ulterior, joi, 8 decembrie, prof.dr. Ioan Milică, directorul Bibliotecii Centrale Universitare Iaşi, va susţine o prelegere despre „metafora medicală”. Invitatul de gală este însă ziaristul Cristian Tudor Popescu, care va vorbi vineri, 9 decembrie, de la ora 14.00, în aceeaşi aulă, pe tema „Dumnezeu nu e mort”, care este şi titlul ultimei sale cărţi lansate la Editura Polirom. La Centrul Cultural I. I. Mironescu vor fi mai multe expoziţii şi prezentări de carte. O componentă semnificativă a celebrărilor va fi cea ştiinţifică, fiind programate mai multe sesiuni de informare, conferinţe, prezentări de proiecte ştiinţifice, dar şi posibilităţi de colaborare pentru tinerii cercetători.

Şi ligile UMF organizează mai multe evenimente şi workshopuri în perioada 5 – 11 decembrie, iar întreaga universitate îşi va deschide porţile pentru viitorii studenţi internaţionali în perioada 12 – 13 decembrie, un eveniment exclusiv online unde vor fi prezentări ale specializărilor în franceză şi engleză. 

Comentarii