
Șapte case și trei stâlpi stau în calea avioanelor la Aeroport. Consiliul Județean se întrunește să vadă ce-i de făcut

Aeroportul Iași cere aprobarea Consiliului Județean să oblige Primăria Aroneanu să rezolve problema caselor construite în capătul pistei de decolare/aterizare. Toate cele trei părți sunt conduse de liberali.
„Se aprobă achiziționarea de servicii juridice de consultanță, asistență și de reprezentare a R.A. Aeroportul Iași în vederea obligării Primarului Comunei Aroneanu și a beneficiarilor construcțiilor care constituie obstacole pentru siguranța aeronautică civilă, ale căror autorizații de construire au fost emise cu încălcarea legislației/ Planului Urbanistic General/ Regulamentului Local de Urbanism ale Comunei Aroneanu, la emiterea deciziilor administrative respectiv la întocmirea documentațiilor necesare demolării construcțiilor/ intrării în Iegalitate.”
Asta propune un proiect de hotărâre care prevede întărirea capacității Aeroportului de impunere a disciplinei în construcții în locul Primăriei Aroneanu în sensul respectării spațiului de servitute aeronautică. Proiectul va fi supus dezbaterii în următoarea ședință de plen a Consiliului Județean.
Nicăieri nu-i ca acasă, în capătul pistei
De aproximativ șapte ani, Aeroportul Iași se luptă în instanță să facă o „pârtie” printre casele construite pe Dealul Aroneanu care depășesc înălțimea maximă impusă de 6 metri. În 2021, mai multe excepții „inserate în mod nelegal în Planul Urbanistic General și în Regulamentul Local de Urbanism ale comunei Aroneanu” (cum sunt ele menționate în Nota de fundamentare a proiectului de hotărâre) care au stat la baza emiterii autorizațiilor de construire au fost anulate în instanță. Ulterior, au fost anulate pe rând și autorizațiile respective, dar unele imobile sunt și acum în picioare.
În Nota de fundamentare sunt enumerate șase construcții „care constituie obstacole pentru siguranța aeronautică civilă și care au dus la declasarea categoriei Aeroportului Iași pentru operațiunile cu aeronavele de la CAT II la CAT I”.
„Ziarul de Iași” a relatat despre această retrogradare, care presupune condiții mai largi pentru aterizare în caz de ceață sau plafon jos de nori. Astfel, dacă la CAT II pilotul unei aeronave poate să coboare mai jos de 60 de metri și să aibă vizibilitate cel puțin la 300 m în față, CAT I înseamnă că nu poate coborî sub 60 de metri, iar vizibilitatea necesară în fața avionului trebuie să fie de cel puțin 550 de metri. În caz contrar, pilotul poate să ia decizia să nu aterizeze și să redirecționeze aeronava spre alt aeroport din apropiere.
Șapte case și trei stâlpi stau în calea avioanelor
O construcție nouă, a șaptea, tocmai a fost identificată în aceeași zonă și constituie și ea „obstacol pentru siguranța aeronautică civilă”, se mai arată în documentația care însoțește proiectul de hotărâre. Practic, cele șapte clădiri, la care se adaugă trei stâlpi, reprezintă obstacole pentru avioanele care aterizează dinspre nord-vest, adică dinspre Dealul Aroneanu.
Regia a reclamat faptul că, deși a obținut în instanță anularea autorizațiilor de construire, nu a putut să meargă mai departe în sensul desființării construcțiilor respective – iar primarul comunei Aroneanu, Benoni Moruzi nu a emis autorizațiile de demolare. Acesta este motivul pentru care consilierii județeni sunt chemați să aprobe solicitarea făcută de cei de la Aeroportul Iași, respectiv să angajeze servicii juridice pentru a duce la capăt eliberarea zonei de servitute aeronautică. Acest lucru se poate face prin desființarea imobilelor care depășesc cei 6 metri sau prin intrarea lor în legalitate, cum a propus instanța de judecată. Însă cea din urmă posibilitate presupune obținerea de către proprietari a avizului de la Autoritatea Aeronautică Civilă. O cerință practic imposibil de îndeplinit, pentru că ar duce la necesitatea stabilirii unui nou plan de zbor, respectiv a altor culoare decât cele utilizate în prezent de piloții avioanelor.
„Nu există practică judiciară similară, iar cea existentă este neunitară, instanțele fiind reticente în a admite cereri de demolare a construcțiilor. Prin urmare, speța expusă are un grad ridicat de dificultate, ceea ce impune o amplă verificare, analiză, o perioadă de studiu îndelungată, dar şi un grad de risc ridicat prin consecințele pe care le produce (imposibilitatea revenirii la CAT II în cazul pierderii proceselor și neînlăturării obstacolelor)”, încheie Nota de fundamentare prezentată de directorul general al aerogării, Romeo Vatră.
Publicitate și alte recomandări video