Șapte vitamine care conservă sănătatea oculară. Vitamina A împiedică uscarea ochilor, iar deficitul de B12 poate duce la orbire
În ultimii ani au exista numeroase cercetări care au evidențiat legătura dintre nutriție și sănătatea oculară. Medicii spun că este evident faptul că alimentația poate avea un impact important asupra progresiei și managementul diferitelor boli oculare. Toate vitaminele sunt importante, mai mult sau mai puțin, în păstrarea unei vederi sănătoase pentru cât mai mult timp, explică prof.dr. Camelia Bogdănici, șef al Clinicii de Oftalmologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.
Citiți aici integral „Ziarul de Sănătate” nr. 18
Conform acesteia, deficitul de vitamina A poate duce la „uscăciune oculară”, iar prezența unor cantități suficiente ale acestei vitamine în organism duce la conservarea unei vederi foarte bune. „Este o componentă a proteinei rodopsina, care permite ochiului să vadă în condiții de lumină scăzută. Există două forme de vitamină A. Prima este vitamina A preformată, care provine din produse de origine animală și suplimente de vitamine. Vorbim apoi de carotenoizii de provitamina A (betacarotenul) care sunt transformați în retinol. Acești carotenoizi se găsesc în mod natural în alimentele vegetale. Este important să avem doza necesară organismului de vitamina A, deoarece o persoană cu un deficit de această vitamină poate suferi de uscăciune oculară”, a declarat prof.dr. Camelia Bogdănici.
Vitamina B5 accelerează procesele de vindecare oculare
Specialiștii spun că vitaminele din complexul B sunt necesare pentru ficat, pentru piele, păr și ochi sănătoși. Dar ajută și la buna funcționare a sistemului nervos, conform prof.dr. Camelia Bogdănici.
„Vitamima B5 are un rol esențial în reducerea colesterolului la persoanele care suferă de dislipidemie. Are de asemenea și un efect antioxidant, este necesară în procesele de regenerare ale epiteliului și are proprietăți antiinflamatoare. Prezentă în picăturile și gelurile oculare accelerează procesele de vindecare în patologiile conjunctivale și corneene. Trebuie să știm că sursele de vitamina B5 sunt carnea de vită, pieptul de pui, ciupercile, avocado, nucile, iaurturile, cartofii, ovăzul, broccoli”, a mai punctat medicul.
Tot la capitolul B-urilor, prof.dr. Bogdănici arată că o dietă bogată în vitamina B6 poate reduce semnificativ riscul de apariție a degenerescenței maculare legată de vârstă (DMLV), afectiune oculară care se manifestă prin pierderea acuității vederii centrale. Vitamina B6 se găsește în arahide, banane, somon, curcan sau boabe de soia, spune medicul, iar recomandarea de consum trebuie să fie dată în anumite limite, fără excese.
Vitamina B9 (acidul folic), vital pentru sinteza AND
„Vitamina B9 acționează împreună cu vitaminele B6 și B12 și cu alți nutrienți pentru a controla nivelul din sânge al aminoacidului homocisteină. Un nivel ridicat de homocisteină este asociat cu afecțiuni cardiovasculare. Nivelurile adecvate de vitamina B9 sunt importante pentru sănătatea retinei și a nervului optic. De asemenea suplimentarea vitaminei ar putea servi ca terapie pentru persoanele cu afecțiuni vasculare retiniene”, a mai punctat prof.dr. Camelia Bogdănici.
Alimentele bogate în vitamina B9 sunt legumele cu frunze verzi precum spanacul, salata, varza de Bruxelles, sparanghelul, fasolea, semințele de floarea soarelui.
Tot la capitolul B-urilor, dar de data aceasta în ceea ce privește riscurile aduse, profesorul spune că un deficit al vitaminei B12 poate duce la pierderea permanentă a vederii. Prof.dr. Camelia Bogdănici atenționează că acest deficit poate provoca hemoragie retiniană și distrugerea țesutului nervos, pașii care pot duce către orbire. În sine, B12 ajută, conform prof.dr. Camelia Bogdănici, la formarea globulelor roșii, în sinteza ADN și în prezervarea funcției neurologice. Găsim această vitamină în carnea de origine animală, pește, ouă și lactate.
Vitamina C, rol vital în menținerea sănătății ochilor
Specialiștii oftalmologi subliniază rolul major pe care îl are vitamina C pentru integritatea structurală a vaselor de sânge, a corneei și a vitrosului. De asemenea protejează structurile oculare de deteriorarea oxidativă.
„Prezentă în componența filmului lacrimal, vitamina C întărește apărarea antioxidantă și antiinflamatorie de pe suprafața oculară și ajută la vindecarea leziunilor corneene. Fructele de pădure, citricele, căpșunile, ardeii și broccoli sunt alimentele bogate în vitamina C”, a precizat prof.dr. Camelia Bogdănici.
Ea a mai specificat că studiile științifice arată că vitamina D este necesară pentru menținerea adecvată a funcțiilor țesutului osos, muscular, nervos și a sistemului imunitar. Iar vitamina E ajută la lupta împotriva cataractei.
„Vitamina E este un alt antioxidant care protejează împotriva degenerescenței maculare legată de vârstă și a cataractei. Printre alimentele bogate in această vitamină sunt migdalele, alunele, semințele de floarea soarelui, spanacul și avocado. Pe scurt, vitaminele C, E, B5, B6; B12, B9 sunt folosite ca antioxidanți pentru a reduce riscul de apariție sau progresie a patologiilor oculare”, a concluzionat medicul.
Publicitate și alte recomandări video