Şaramet, dat afară de la „Socola“. În urmă rămân un raport dezastruos şi o anchetă a DNA
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 01.08.2021

Şaramet, dat afară de la „Socola“. În urmă rămân un raport dezastruos şi o anchetă a DNA

GALERIE
Bogdan_Saramet
  • Bogdan_Saramet
- +

Surse din Institut spun că, potrivit unui raport al corpului de control al Ministerului Sănătăţii, managerul demis ieri ar fi achitat o amplă lucrare înainte de finalizarea acesteia. Şaramet a fost numit anul trecut de prietenul său, fostul ministru Victor Costache.

Bogdan Şaramet nu se mai află la conducerea Institutului de Psihiatrie „Socola“ începând de ieri, când a fost semnat ordinul de revocare din funcţie de către Ministerul Sănătăţii. Contactat telefonic de „Ziarul de Iaşi“, Bogdan Şaramet nu a dorit să comenteze în vreun fel revocarea sa. „Nu vreau să comentez nimic, este o decizie a Ministerului Sănătăţii care trebuie respectată“, a spus acesta.

Şaramet a ocupat postul timp de un an jumătate, fiind numit în luna februarie a anului trecut de fostul ministru al Sănătăţii de atunci, Victor Costache, cu care se cunoştea personal. Numirea sa a venit după eliberarea din funcţie a lui Gabriel Oprişanu, ca urmare a propunerii Consiliului de Administraţie al spitalului. În această perioadă, Şaramet a ocupat postul mai mult ca interimar, deşi iniţial a câştigat concursul care a fost organizat în luna august a anului trecut. O lună mai târziu, în septembrie 2020, când aştepta să îi vină numirea pe post, Ministerul Sănătăţii a luat decizia să anuleze concursul, fiind o măsură luată pentru mai multe unităţi medicale din ţară. Motivul a fost că aceste concursuri pentru manageri au fost organizate ilegal, în starea de alertă, când legislaţia în vigoare nu permitea acest lucru. Astfel, Bogdan Şaramet a rămas manager interimar, până la momentul schimbării fiindu-i prelungit mandatul de mai multe ori, pe perioadă determinată.

Mai multe surse din instituţia medicală au explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ că schimbarea sa din funcţie a venit ca urmare a raportului Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii care a concluzionat că au existat mai multe probleme în această perioadă. Una dintre cele mai mari probleme se referă la contractul pentru schimbarea instalaţiei de alimentare cu apă potabilă din curtea spitalului, funcţională din 1970, în acest caz existând acuzaţii de plăţi ilegale realizate către contractori. Mai exact, lucrarea ar fi fost plătită integral şi recepţionată înainte ca aceasta să fie finalizată complet.

„Ziarul de Iaşi“ a solicitat din partea Ministerului Sănătăţii o copie după acest raport, pentru a-l putea consulta. În paralel, contractul în sine stă la baza unei investigaţii deschise de către Direcţia Naţională Anticorupţie Iaşi, fiind efectuate până în prezent şi audieri în cauză, cercetările desfăşurându-se in rem.

În locul lui Bogdan Şaramet, conducerea spitalului a fost preluată de medicul psihiatru Andreea Szalontay, conferenţiar universitar la UMF „Grigore T. Popa“ Iaşi. Aceasta va ocupa funcţia ca interimar pentru şase luni, timp în care Consiliul de Administraţie al spitalului va scoate la concurs postul.

Dr. Szalontay a precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că cel mai probabil nu se va înscrie la concurs pentru a continua activitatea medicală, însă că va asigura tranziţia în această perioadă. „Urmează să aibă loc un audit pentru că aşa este normal la orice final şi început de mandat. Intenţia mea este să asigur desfăşurarea unui concurs în urma căruia să vină un manager corect, care se poate dedica 100% unei administrări corecte a spitalului in care lucrez. Medicii sunt prinşi în activitatea medicală pe care eu, din păcate, voi fi forţată să o întrerup în acest moment. Consider că încă pot fi un medic bun, şi de aceea nu aş dori să mă înscriu la concurs. Pentru moment, vreau să continui proiectele începute, cele care sunt viabile, şi să vedem ce se poate face în continuare pentru activitatea de cercetare şi pentru dezvoltarea spitalului“, a declarat noul manager.

Andreea Szalontay s-a mai aflat în conducerea spitalului, ca director medical, în perioada 2011 - 2014.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.