Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Comunicat de presă

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva – semnificații și valențe sacre perene, dincolo de presiunea unui timp controversat (P)

GALERIE
camelia gavrila
  • camelia gavrila
- +

În fiecare an, la data de 14 octombrie, Biserica Ortodoxă din lume prăznuieşte hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, care, în mod deosebit, este sărbătorită în România de majoritatea populației ortodoxe, iar în Moldova și Bucovina, prin lucrarea harului dumnezeiesc, Sfânta Parascheva a devenit chiar ocrotitoarea acestui ţinut.

De-a lungul timpului, simbolul Sfintei a ajuns sinonim cu orașul Iași, cu spiritul și vocația creștină a acestor locuri, cu pelerinajul celor care sunt atrași de matricea spirituală a unei comunități cu o bogată istorie și tradiție culturală.
 
Iașul reprezintă, cu certitudine, un topos semnificativ al vibrației cultural-creștine din România – mănăstiri, biserici, muzee, primele tipărituri bisericești, Catedrala Mitropolitană, amintirea unei istorii tumultoase, paginile de cronică și chipuri misterioase de cronicari și scriitori, deschiderea ecumenică, armonia multiculturală, toate se împletesc pentru a defini atmosfera mitică, spiritul unic „al unui oraș fabulos și metafizic”. De aceea în fiecare an, la această dată, mii de pelerini din toată lumea pornesc într-un autentic periplu religios, cu valențe ecumenice, dedicat cinstirii Sfintei Parascheva, fiind impresionați de orașul nostru, de acest ethos al unui popor care se află sub semnul unor valori perene – istorie, tradiție și mentalități, religie și cultură. Sărbătoarea Sfintei Parascheva este, deci, prilejul de a ne regăsi cu toţii sub cupola credinţei, a iubirii şi generozităţiifaţă de ceilalţi, a bunătăţii creştine.
 
În acest an, demersurile obișnuite pentru prăznuirea hramului Sfintei Parscheva sunt afectate de situația epidemiologică gravă cu care ne confruntăm, autoritățile fiind nevoite să adopte o serie de măsuri care să prevină infectarea pelerinilor cu noul coronavirus Covid-19. Astfel, pentru a se evita supraaglomerarea, sfintele moaște au fost scoase din Catedrala Mitropolitană și vor putea fi vizitate doar de cetățenii ce au reședința în Iași, respectându-se regulile de distanțare socială. De asemenea, nu trebuie neglijate normele de igienă și protecție (dezinfectarea mâinilor, purtarea obligatorie a măștii, distanțarea fizică,etc). Chiar dacă noile restricții impuse determină revoltă și întristare în rândul nostru, al ortodocșilor de pretutindeni, trebuie să conștientizăm necesitatea logică a măsurilor de precauție, precum și faptul că siguranța și sănătatea reprezintă aspecte fundamentale, ce nu pot fi ignorate.
 
Fie că ne aflăm în Iași sau în alt colț al lumii, reculegerea și emoția sacră sunt trăite prin fervoarea rugăciunii, prin întoarcerea spre sufletul și sinele profund al ființei,încercând astfel să acceptăm ceea ce este excesiv deseori și, poate, greu de acceptat. Gândul la povestea de viață a Sfintei Parascheva, modelul de credințăși dăruire, încercarea de a recrea timpuri cu valori sacre adânci sunt feluri în care putem să înfruntăm provocările lumii profane, excesele de autoritate și reglementare, limitările care ne dor, pentru că opresc dorința de regăsire prin credință și pelerinaj. 
 
Cu siguranță această frumoasă sărbătoare creștină poate aduce transfigurarea spirituală, speranță și mângâiere în sufletele noastre și ne invită să redescoperim tăria și credința din modelele de viaţă şi trăire duhovnicească ale sfinților. Destinul şi dăruirea de sine a Sfintei Parascheva, reperele creştine autentice, care, în final, înving orice obstacol, rezonanțele culturale și spirituale ale orașului sunt certitudini că există locuri privilegiate ca menire și bogăție de sensuri și valori... 
 
În asemenea timpuri contrastante, rămânem prinși între gândul creștin că, în esență, „credinţa este, până la urmă, puterea de a iubi.” (Părintele Iustin Pârvu) și ecoul filosofic  al ideii că „libertatea omului este partea divină din el”, în cuvintele lui Petre Țuțea. Zilele acestea sunt despre iubire și credință, despre libertate și bunătate, despre orașul Iași și povestea locurilor sacre...
 
 
Deputat PSD de Iași
 
Prof. dr. Camelia GAVRILĂ
 
VICEPREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,
ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri