Sărbători importante pentru creştinii ortodocşi, chiar la început de an
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Sărbători importante pentru creştinii ortodocşi, chiar la început de an

GALERIE
sfantul-vasile-cel-mare
  • sfantul-vasile-cel-mare
- +

Deşi prima zi din an este una îmbelşugată şi cu mese copioase, ortodocşii îl prăznuiesc, în fapt, pe Sfântul săracilor.

Creştinii ortodocşi ieşeni îl prăznuiesc pe Sf. Vasile, numit şi Sfântul săracilor, în prima zi a noului an, pe 1 ianuarie. Episcop de Cezareea în timpul vieţii, acesta este considerat a fi unul dintre cei mai importanţi sfinţi care au lăsat cărţi scrise pe chestiuni de monahism, dogmă şi trăiri în sânul bisericii. Este numit sfântul săracilor pentru că moştenise o avere foarte mare pe care a pus-o în slujba celor săraci, construind biserici, case pentru îngrijirea celor bătrâni şi spitale pentru cei care nu au bani să acceseze servicii medicale.

În ceea ce priveşte tradiţiile din această zi, e un alt moment în care fetele singure pot să-şi viseze ursitul: ele pun punţi din ramuri de măr dulce pe care le împodobesc şi cu un mănunchi de busuioc, o pară de argint, toate sunt legate cu aţă roşie, se ataşează un şirag de mărgele şi un inel. Aceste punţi se ascund, iar în timpul nopţii ele vor visa bărbatul cu care se vor căsători. Totodată, de ziua Sfântului Vasile se consideră că se încheie şi începe un nou ciclu de viaţă - de aici şi obiceiul de a merge cu uratul şi semănatul, pentru a aduce bogăţii în noul an, dar aici se justifica parţial şi rolul „mascaţilor“, care au rolul de a alunga duhurile rele care apar în această perioadă a anului.

Creştinii ortodocşi mai sărbătoresc pe 6 ianuarie botezul Domnului în ape­le Iordanului, o sărbătoa­re cunoscută sub numele de Bobotează. În ajun şi în ziua Bobotezei, în toa­te bisericile din Iaşi vor fi sfinţite butoaie cu agheas­mă mare din care credincioşii ortodocşi să vină şi să ducă în casele lor apa sfinţită.

Pe 6 ianuarie, în curtea Mitropo­liei, va avea loc slujba de sfinţire a butoaielor cu a­gheasmă, care a fost ţinu­tă în fiecare an de Mitro­po­litul Moldovei şi Buco­vinei, IPS Teofan, însoţit de un sobor de preoţi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Încercând să revină la formulele tradiţionale de abordare în chestiunea conflictului israeliano-palestinian, formule care au eşuat de fiecare dată în trecut, şi la negocierile cu Iranul, administraţia Biden nu a făcut decât să destabilizeze şi mai mult situaţia din regiune facilitând probabil ascensiunea grupării teroriste Hamas.

Filmuletul zilei

opinii

Eu, El, Supremul

Nichita DANILOV

Eu, El, Supremul

În ciuda dansului diplomatic mai mult sau mai puţin impus din afară, fiecare parte stă la cotitură şi aşteaptă ca partea adversă să facă un pas greşit şi să clacheze.

Plugarul şi moartea

Dana ȚABREA

Plugarul şi moartea

Nu e foarte evident ce se petrece în Plugarul şi moartea deoarece, dincolo de revolta protagonistului faţă de fenomenul morţii - o revoltă deopotrivă disperată şi sfidătoare - sau de justificările aduse de personajul Moartea, nu avem o poveste aşa cum poate ne-am fi aşteptat. Cu toate acestea, datorită proiecţiilor şi a filmărilor, unele realizate de sus, a modului în care se jonglează cu decorul din scenă şi cu cel proiectat, deşi oarecum static, luând forma unei meditaţii de scenă, spectacolul are un ritm al său, chiar dacă unul mai mult interior, la care contribuie culorile, formele, hiperbolele artistice (imagini supradimensionate) şi sunetele.

Cale bătută de la ţară la oraş

Michael ASTNER

Cale bătută de la ţară la oraş

Gata. Bagajele-s făcute.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

Rabla

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.