Sărbătorile Iaşului: în program rămân evenimentele religioase
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Sărbătorile Iaşului: în program rămân evenimentele religioase

GALERIE
sarbatorile iasului
  • sarbatorile iasului
- +

Primăria mai vrea să permită Târgul de blănuri. Focul de artificii ar putea avea loc dacă ar fi lansat dintr-un punct izolat

 

Sărbătorile Iaşului se vor desfăşura în acest an fără evenimente care presupun, în mod tradiţional, mari aglomerări de oameni. Este vorba strict despre acele manifestări laice organizate de Primărie, conform deciziei de ieri a Consiliului Local (CL). În schimb, municipalitatea va susţine evenimentele religioase, inclusiv pelerinajul, unde principalul organizator este Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Sprijinul va fi acordat atât din punct de vedere logistic, cât şi umanitar. Conform deciziei CL, au fost scoase din programul Primăriei evenimente precum Sărbătoarea vinului, Parcul de distracţii, Seara Valorilor, concertul din faţa Palatului Culturii şi competiţiile sportive.

Chiar dacă concertul din 15 octombrie a fost anulat, Primăria a lăsat în program, în aceeaşi zi, posibilitatea organizării unui foc de artificii. „Focul de artificii l-am trage dintr-o zonă în care nu se adună lumea, doar pentru a puncta Sărbătorile Iaşului. Vom discuta cu cei de la ISU astfel încât zona să fie cât mai izolată, mărturisesc că nu aş face (public, n.r.) propunerea pentru că sunt convins că ar veni curioşi (...). Dacă nu avem posibilitatea să garantăm acest lucru (lipsa unor aglomerări de oameni, n.r.), atunci nu-l mai facem”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Un alt eveniment care a rămas în program este Târgul de blănuri, din zona Halei Centrale. „Avem capacitatea de a-l organiza, pe culoare de acces, şi cu materiale dezinfectante pe care şi le asumă fiecare participant la semnarea contractului”, a explicat edilul. În ceea ce priveşte pelerinajul, pe lângă suportul logistic pe care Primăria îl va oferi Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, municipalitatea va asigura mese calde pentru cei care vor veni la Iaşi. Tradiţionala masă a pelerinilor nu se va mai desfăşura la cantina de ajutor social, ci echipe de voluntari vor distribui direct către pelerini produsele alimentare, alături de un ceai cald. În acelaşi timp, municipalitatea va monta ecrane de mari dimensiuni pe traseul pelerinilor şi va asigura materiale pentru combaterea Covid-19 (dezinfectant, mănuşi şi măşti).

Această formă a Sărbătorilor Iaşului a fost aprobată de către consilierii PNL, PSD şi PMP, în timp ce consilierii USR s-au abţinut de la vot sau au votat „împotrivă”. Decizia CL vine în condiţiile în care contextul epidemiologic se va schimba de astăzi în municipiul Iaşi, urmând ca în oraş să fie valabile noi restricţii întrucât cu siguranţă va fi trecut pragul de 6 infectări Covid-19 la o mie de locuitori. Nu e clar la acest moment nici modul în care se vor desfăşura pelerinajul şi celelalte evenimente religioase atât timp cât cazurile Covid-19 continuă să crească zilnic.

Surpriză: un consilier USR şi-a dat demisia din CL

Şedinţa CL s-a desfăşurat ieri pe parcursul a circa şase ore. În tot acest timp, discuţiile au alunecat adesea într-un context politicianist, cu atacuri la persoană şi jigniri, protagoniştii fiind din toate partidele politice. Cele mai acide schimburi de replici au avut loc între primar şi consilieri USR, dar şi între edil şi reprezentanţi ai PSD. Inclusiv unii consilieri locali au catalogat discuţiile drept „un spectacol ieftin” cu un limbaj sub nivelul statutului de ales local. La finalul plenului, fără legătură cu lucrurile întâmplate în timpul şedinţei, un consilier USR, George Pleşu, şi-a anunţat retragerea din politică şi, implicit, demisia din CL. Pleşu a ajuns în USR pe filiera PLUS. „Am avut momente când m-am simţit dezamăgit şi altele când am vrut să continui cu orice preţ. Dacă la început motivaţia şi implicarea mea au fost totale, în ultimele luni acestea au început să scadă. Idealurile în care am crezut, speranţele cu care am muncit împreună cu nişte oameni extraordinari pe care i-am cunoscut în cadrul PLUS Iaşi par să se îndepărteze din ce în ce mai mult de realitatea cu care ne confruntăm”, a declarat George Pleşu.

El a invocat şi micşorarea grupului de consilieri USR, ceea ce a dus la diminuarea considerabilă a posibilităţilor grupului de „a susţine iniţiativele pe care ni le-am asumat şi a le împiedica/ îmbunătăţi pe cele nocive comunităţii”. „Cu atât mai mult cu cât cei doi foşti colegi s-au îndepărtat de valorile pe care le-am promovat, demisia mi se pare un gest necesar pentru a arăta că există oameni de onoare. Oameni care, atunci când simt că nu mai pot da 100%, aleg să se retragă decât să se complacă sau să-şi urmărească interese personale”, a precizat Pleşu. Fostul consilier USR nu i-a nominalizat pe cei doi colegi, dar, cel mai probabil, unul dintre ei este Cezar Baciu: consilier exclus din USR după ce a trecut de partea primarului Chirica pentru a deveni viceprimar. „Mi-am susţinut opiniile cu argumente, civilizat şi cu fermitate şi nu m-am lăsat intimidat de atacuri josnice şi încercări de a pune presiune într-o direcţie sau alta. Nu e o cedare sau o renunţare, ci este o constatare a unei incompatibilităţi de viziune”, a mai spus George Pleşu.

Gestul acestuia contrastează puternic cu gestul unui alt consilier USR: Iulian Huşanu, care este, probabil, cel de-al doilea coleg invocat de Pleşu în mesajul său. Huşanu a demisionat în urmă cu o lună din CL, după ce „Ziarul de Iaşi” a arătat că firma sa a dotat, prin mai multe achiziţii, centrul de vaccinare din Mirceşti, comună condusă de un coleg de partid. Mai mult, bazele centrului au fost puse de către fostul subprefect Ştefan Tănase, lider USR Iaşi. Însă Huşanu a revenit asupra deciziei după doar o zi şi a preferat să acuze, în culise, „campanii de presă”. În spaţiul public, a continuat să afirme că societatea sa „a sprijinit” funcţionarea centrului şi că Primăria Mirceşti îi datorează bani, negând evidenţa: o înţelegere pe cale politică pentru a face afaceri cu o instituţie a statului. Statutul lui în USR e neclar la acest moment, în condiţiile în care partidul s-a delimitat de acesta şi a transmis că demisia lui „a fost înregistrată”.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Lapoviță

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.