Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Sarcină: ce controale şi analize trebuie să facă gravida!

GALERIE
control
  • control
- +

Prof. dr. Mircea Onofriescu, directorul Maternităţii „Cuza Voda“ Iaşi: „Consultaţiile prenatale la o gravidă normală sunt în număr de zece (câte una în primele opt luni şi două în luna a noua). Acestea au un dublu scop: să ne asigurăm că sarcina evoluează în mod normal şi să vedem dacă există sau au intervenit elemente anormale care implică riscuri pentru mamă şi pentru făt. De aceea, este indicat să respectaţi programul consultaţiilor şi analizelor stabilit de medicul specialist în colaborare cu medicul de familie. Astfel, există siguranţa că s-a făcut tot ce s-a putut pentru evitarea apariţiei unor complicaţii atât la mama, cât şi la făt.

Mai jos puteţi citi care sunt consultaţiile prenatale, când trebuie făcute şi care este scopul lor.

Prima consultaţie: aceasta trebuie să aibă loc în primele 14 săptămâni de lipsă a menstruaţiei (amenoree). Obiectivele ei sunt:

1. Confirmarea existenţei sarcinii (prin examen clinic, teste de sarcina sau ecografie). Trebuie confirmată localizarea intrauterină a sarcinii. Determinarea vârstei gestationale şi a datei probabile a naşterii. Existenţa unei sarcini unice sau multiple.
2. Determinarea existenţei unei sarcini normale sau anormale.
3. Examenul clinic general care este esenţial. Trebuie apreciată existenţa oricărei patologii asociate, evaluarea taliei, greutăţii, tensiunii arteriale, condiţia fizică.
4. La prima vizită se recomandă: teste hematologice (hemoglobina, hematocrit, globule albe, formula leucocitară, trombocite), examen de urină (eventual urocultura), grup sanguin şi Rh (eventual anticorpi antiRh), RBW şi VDRL pentru serologia sifilisului, testare HIV după consiliere şi cu avizul pacientei, frotiu bacteriologic vaginal, test Babeş Papanicolau (pentru cancerul de col uterin), mai ales în caz de prezenţă la nivelul colului a unei cervicite, determinarea antigenului HBs (hepatită). Se pot recomanda determinarea anticorpilor antirubeolă, antitoxoplasmoză (o boală care poate cauza malformaţii fătului). Dacă nu se decelează anticorpi antitoxoplasmoză la primul examen, este util ca cercetarea anticorpilor să se facă lunar. De asemenea, se pot efectua examene complementare pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală sau diagnosticul şi tratamentul leucoreei (scurgerilor vaginale) patologice. Importantă este ecografia pentru screeningul sindromului Down (trisomia 21), dar şi a altor malformaţii care pot fi diagnosticate din primul trimestru de sarcină. Aceasta se face între săptămânile 11 şi 14 de amenoree“, subliniază Onofriescu.

Consultaţiile între săptămânile 15 şi 28

Controalele medicale sunt lunare în condiţiile unei sarcini normale. Creşterea în greutate a mamei nu trebuie să depăşească 1Kg/lună. Valorile tensionale trebuie să fie normale. Medicul trebuie să aprecieze existenţa unor factori de risc pentru evoluţia sarcinii, factorii de risc pentru iminenta de naştere prematură.

Determinări paraclinice recomandate
1. Examen de urină lunar.
2. Anticorpi antiRh în cazul în care gravida are Rh negativ şi soţul este cu RH pozitiv.
3. Între 14 -17 SA (săptămâna de amenoree) se recomandă triplu test la femeile cu risc crescut de malformaţii congenitale (femei peste 35 de ani, cu antecedente de boli genetice, malformaţii sau morţi intrauterine în antecedente, femei cu diabet zaharat).
4. Între 14 şi 18 Să se poate face amniocenteza precoce, atunci când există suspiciunea unei boli genetice sau a unei malformaţii.
5. Examen ecografic pentru morfologie fetală intre 20-24 SA, pentru a urmări dezvoltarea fătului.
6. Între 24 şi 28 Să se va face testul de screening pentru diabet gestaţional, mai ales la femeile obeze, care au născut mai mulţi copii, care au născut copii peste 4.000 g sau cu antecedente de diabet zaharat. Dacă medicul consideră necesar, se poate face şi urocultura.
7. La 28 SA se repetă hematocritul - pentru depistarea anemiei şi testele pentru sifilis.

Consultaţia între săptămânile 29 şi 40: aprecierea prognosticului de naştere

Controalele medicale sunt lunare, în luna 7 şi 8, şi bilunare, în luna 9, în condiţiile unei sarcini normale. Creşterea în greutate nu trebuie să depăşească 2 Kg/lună. Valorile tensionale trebuie să fie normale.

Examene paraclinice
1. Examenul de urină lunar.
2. Determinarea anticorpilor antiRh la gravidele Rh negative sau la cele care au primit transfuzii sanguine.
3. Ecografie la 32 SA şi eventual la 36 SA. Pentru aprecierea riscului de naştere prematură, foarte utilă este determinarea prin ecografie endovaginală a lungimii colului uterin.
4. Se repetă hematocritul dacă se suspicionează anemia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri