Sarcină: cum se tratează corect infecţiile urinare?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Sarcină: cum se tratează corect infecţiile urinare?

GALERIE
femei gravide
  • femei gravide
- +

Gravida nu trebuie să înceapă un tratament antibiotic fără a cere sfatul specialistului, deoarece varianta aleasă de ea poate fi incorectă şi poate afecta dezvoltarea normală a fătului.

Prof. dr. Ştefan Buţureanu, Maternitatea „Elena Doamna“ Iaşi:

„Infecţiile tractului urinar (vezica urinară, uretra, rinichi) sunt determinate de diferiţi agenţi microscopici, în special bacterii. Cel mai frecvent, infecţiile tractului urinar (de la vezica urinară până la rinichi) se manifestă la nivelul vezicii urinare. Inflamaţia de cauză bacteriană a vezicii urinare sau cistita le este familiară multor femei. Simptomele comune includ eliminarea frecvenţă a unor mici cantităţi de urină, senzaţia permanentă de urinare, disconfort la finalul jetului. Deşi este normal pentru multe femei însărcinate să simtă nevoia de a urină frecvent, nu este normal ca gravida să simtă arsuri la urinare sau, mai grav, să observe sânge în urină. Oricând o gravidă are aceste simptome, trebuie să meargă la medic pentru depistarea unei posibile infecţii urinare. Tratamentul administrat de timpuriu poate preveni răspândirea infecţiei către rinichi. O infecţie netratată a vezicii urinare poate cauza contracţii uterine, ceea ce poate duce la naştere prematură. La femeile însărcinate, riscul de a dezvolta infecţii ale tractului urinar creşte între săptămânile 6 şi 24 de sarcină, în principal din cauza creşterii în dimensiuni a uterului şi a modificărilor hormonale (progesteron), care favorizează staza urinară şi dezvoltarea acestor infecţii.

Simptomele infecţiei urinare

Disconfortul la nivel pelvin sau abdominal inferior, însoţit de durere sau senzaţii de arsură la urinare pot fi simptomele de debut ale infecţiilor urinare. Mai pot apărea: senzaţia imperativă de urinare, deşi cantitativ redusă comparativ cu normalul, senzaţii dese de urinare pe parcursul nopţii, frisoane, transpiraţii, pierderi involuntare de cantităţi mici de urină, modificarea mirosului urinii, modificarea culorii urinii şi a transparenţei sale. La gravidă, toate aceste semne pot fi diminuate, de aceea este necesară o depistare activă a bacteriuriilor asimptomatice printr-un examen sumar de urină efectuat lunar, pe tot parcursul sarcinii.

Cum ştim că infecţia urinară s-a agravat

Apariţia febrei, a durerilor în regiunea lombară, a senzaţiilor de greaţă şi vomă şi prezenţa sângelui sau a puroiului în urină sunt semne că infecţia urinară a ajuns la nivelul rinichilor, fapt de o gravitate deosebită, deoarece creşte riscul de naştere prematură dar şi de greutate mică la naştere, chiar dacă aceasta se produce la termen.

Tratamentul trebuie recomandat de specialist

Trebuie ştiut că această afecţiune diagnosticată la timp şi urmată de un tratament corespunzător şi bine condus nu va afecta în nici un fel fătul în viaţa intrauterină. Din cauza faptului că agenţii cauzatori ai infecţiilor urinare sunt bacteriile, tratamentul va include antibiotice pe o durată de aproximativ 7-10 zile. Pentru iniţierea tratamentului, pacienta trebuie să se adreseze medicului; gravida nu trebuie să înceapă un tratament antibiotic fără a cere sfatul specialistului, deoarece varianta aleasă de ea poate fi incorectă şi poate afecta dezvoltarea normală a fătului. Medicul stabileşte tratamentul optim în raport cu vârsta sarcinii şi perioadele de dezvoltare ale copilului în viaţa uterină, astfel încât acesta să nu aibă cu nimic de suferit în urma tratamentului. În ceea ce priveşte tratamentul naturist, o gravidă poate încerca aşa ceva, dar pe riscul ei. Ca să nu mai spun că supune şi copilul la acest risc. Medicamentele naturiste nu pot înlocui antibioticele.

Ce antibiotice nu sunt indicate în timpul sarcinii

În ceea ce priveşte administrarea de medicamente în timpul sarcinii, acestea sunt împărţite în mai multe categorii, de la cele care sigur nu au nici un efect nociv asupra fătului la cele care sunt cu totul contraindicate. Medicul specialist este cel care poate stabili balanţa între gradul de risc pentru copil şi beneficiul pentru mamă în cazul folosirii unui anumit antibiotic. Antibioticele care nu trebuie administrate în timpul sarcinii sunt: aminoglicozidele (de tip gentamicină), tetraciclina, biseptolul, metronidazolul, cloramfenicolul. În funcţie de antibiograma se pot administra: ampicilina, amoxicilina, unele cefalosporine, oxacilina, eritromicina, claritromicina. Pacientele care au prezentat infecţii urinare recidivante în timpul sarcinii vor fi trimise obligatoriu pentru un examen de specialitate“.

Cum pot fi prevenite infecţiile urinare

- consumă cel puţin 8 pahare de lichide pe zi, de preferat băuturi necarbogazoase;

- urinează ori de câte ori simţi nevoia şi ai grijă să elimini toată cantitatea de urină;

- fii atentă la igiena intimă, ai grijă ca mişcările de curăţare a zonei să pornească dinspre faţa spre spate şi nu invers, utilizează şerveţele intime sau spală zona cu apă călduţă şi săpun moale;

- se recomandă igiena intimă înainte şi după actul sexual precum şi eliminarea urinii atât înainte, cât şi după contact;

- evită produsele destinate igienei intime ce pot produce iritaţie locală, deoarece aceasta poate favoriza dezvoltarea bacteriilor;

- evită dulciurile rafinate, cofeina şi alcoolul;

- poartă lenjerie intimă din bumbac şi schimb-o zilnic;

- nu purta pantaloni strâmţi care prin frecare produc iritaţie locală;

- evita să stai în cadă mai mult de 30 de minute.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.