Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Sarcina şi „moda“ investigaţiilor pentru trombofilie

GALERIE
sarcina
  • sarcina
- +

Mulţi oameni cu trombofilie nu fac cheaguri de sânge şi nu au vreun simptom. Sarcina este însă una dintre condiţiile fiziologice în care creşte tendinţa de coagulare a sângelui şi dacă persoana are deja o trombofilie moştenită ereditar despre care nu ştie şi care nu s-a manifestat până atunci, pot apărea mici cheaguri de sânge care duc la pierderea spontană a sarcinii. De subliniat însă că la aproximativ 50-75% dintre femeile cu pierderi recurente de sarcină nu se poate decela o cauză evidentă. Experienţa clinică a ultimilor ani a demonstrat că, din păcate, se încearcă să se justifice cu mult prea mare uşurinţă ca şi cauză a pierderilor recurente de sarcină decelarea unei trombofilii. Care sunt cele mai frecvente cauze care duc la pierderi recurente a sarcinilor şi când se recomandă testele pentru trombofilie aflaţi din articolul următor.

Prof. dr. Mircea Onofriescu, Maternitatea Cuza Vodă Iaşi:

„Presiunea psihologică pentru cuplurile care au problemede fertilitate este foarte mare, ceea ce poate însemna o investigaţie diagnostică extensivă şi de multe ori excesivă. De asemenea, poate duce şi la o conduită terapeutică recomandată după o primă pierdere a unei sarcini, nu totdeauna adecvată şi de multe ori nejustificată pentru dimensiunea reală a problemei. Pe de altă parte, este la fel de adevărat că la acest exces şi incoerenţa contribuie într-o măsură importantă şi lipsa unor studii generatoare de recomandări terapeutice bazate pe evidenţe (sau dovezi), motiv pentru care există o largă varietate de măsuri terapeutice utilizate în mod curent. Trebuie spus de la început că aproximativ 1-3% dintre cuplurile aflate la vârsta reproductivă se confruntă cu pierderi repetitive de sarcină ceea ce generează probleme serioase pentru relaţia de cuplu şi calitatea vieţii acestora. Definiţia pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii o dă pierderilor de sarcină recurente este: «3 sau mai multe pierderi consecutive de sarcină înainte de săptămână a 20-a de gestaţie». Riscul de apariţie a pierde­rilor recurente de sarcină variază considerabil depinzând de o serie de factori dintre care în primul rând vârsta de apariţie a sarcinii ca şi numărul de pierderi anterioare de sarcini sunt foarte importante: cu cât vârsta de concepţie este mai înaintată cu atât creşte riscul unor pierderi recurente de sarcină. Este important de ştiut de asemenea că, la aproximativ 50-75% dintre femeile cu pierderi recurente de sarcină nu se poate decela o cauză evidentă chiar după ce au fost eliminate toate cauzele mai jos enumerate (genetice, anatomice, endocrine, infecţioase, imunologice şi de hemostază) – aşa numitele pierderi recurente de sarcină idiopatice.

Trombofilia: predispoziţie spre exces de coagulare a sângelui

Ca definiţie trombofilia reprezintă o predispoziţie ereditară sau câştigată spre exces de coagulare al sângelui, cu risc de apariţie de cheaguri (trombi) în circulaţia sanguină, din cauza deficitului cantitativ ereditar al unor factori normali ai coagu­lării, factori care frânează coagularea în exces (proteina C, proteină S, antitrombina III). Sau poate fi vorba de anomalii de structură moleculară a altor factori care intervin în procesul de coagulare (factorul V Leiden, protrombina – factorul II al coagulării). Trombofilia poate fi şi dobândită prin apariţia în circulaţia sanguină a unor proteine anormale cu efect procoagulant (cum este anticoagulantul lupic, anticorpii anticardiolipinici, şi alţii). Sarcina, ca fenomen fiziologic, generează prin ea însăşi o stare de coagulare mai ridicată a sângelui. În contextul prezenţei deja la femeia gravidă a unei predispoziţii spre hipercoagulare cum este cea generată de trombofilie, riscul de tromboze va creşte în sarcină. Se pare că apariţia de trombi în circulaţia placentară reprezintă şi explicaţia pentru unele pierderi recurente de sarcină. Studiile populaţionale prospective au arătat însă că nu există o corelaţie certă între pierderile recurente de sarcină şi trombofilia maternă. Aceasta înseamnă că nu orice femeie gravidă cu trombofilie ereditară trebuie în mod automat considerată a avea risc de avorturi recurente. În schimb, este necesar, ca o femeie cu avorturi recurente în antecedente să fie explorată pentru trombofilii specifice.

Când se recomandă testările pentru trombofilie

Recomandările Ghidului Societăţii Americane de Medicină Reproductivă (ca de altfel şi ghidurile europene) propun ca testările pentru trombofilie să fie efectuate doar la femeile cu pierderi recurente de sarcină care au antecedente personale sau familiale de evenimente tromboembolice. Ghidul britanic al RCOG (Societatea Regală a Obstericienilor şi Ginecologilor) consideră că investigaţiile pentru trombofilie la gravide sunt indicate numai în cazul pierderilor de sarcină «ïdiopatice» de trimestru doi şi cuprind: testările pentru mutaţia Factorului V Leyden, a genei protrombinei şi a deficienţei de proteină S. Ghidul Societăţii Germane de Ginecologie şi Obstetrică recomandă ca diagnosticul unei trombofilii se facă pas cu pas, fiind necesară testarea următorilor factori la femeile cu avorturi recurente de prim trimestru şi istoric familial de evenimente tromboembolice:

  • antitrombina III, proteina C
  • proteina S
  • rezistenţa la proteină C activată (APC-R)
  • testare genetică pentru mutaţia G20210A în gena protrombinei, a valorilor homocisteinei, a factorului VIII şi a anticoagulantului lupic şi anticorpilor anticardiolipinici (mai ales pentru cele cu pierderi de tardive sau naşteri premature).

În situaţia în care rezultatul APC-R apare modificat (rezistenţa la proteină C activată), următorul pas este testarea genetică pentru mutaţia factorului V Leyden.

Pentru pacientele fără factori de risc personali sau familiali se impune doar dozarea antitrombinei III, a rezistenţa la proteină C activată (APC-R) şi a mutaţiei pentru gena protrombinei (G20210A).

Testări standard pentru trombofiliile congenitale

Ghidul Societăţii Române De Obstetrcă Şi Ginecolgie recomandă pentru trombofiliile congenitale testări standard pentru: rezistenţa la proteină C activată (APC-R), mutaţia 20210A a genei protrombinei, antitrombina III, proteinaC şi proteina S. Investigaţiile ar trebui să fie efectuate la cel puţin 8 săptămâni după ultima sarcină sau după consumul de hormoni steroizi sexuali. 

Indicaţia de investigaţie de profil de trombofilie trebuie recomandată după o evaluare atentă

În final, aş dori să subliniez că indicaţia de investigaţie de profil de trombofilie trebuie recomandată după o evaluare atentă de către specialistul ginecolog şi hematolog a antecedentelor personale şi familiale ale pacientei iar decizia de profilaxie antitrombotică şi anticoagulantă trebuie nuanţată în raport cu tipul de trombofilie decelat, corelat cu antecedentele personale şi familiale ale pacientei. Uşurinţa şi «largheţea» cu care se prescrie profilaxie cu heparine cu moleculă mică pe timpul sarcinii de către aşa-zişii specialişti, trebuie abandonată. Ea nu poate crea decât anxietate şi evident disconfort pentru pacientă; trebuie rezervată doar situaţiilor bine precizate în ghiduri, în dozele, ritmul şi durata corectă. «Moda» investigaţiilor pentru trombofilie ca şi a tratamentelor antitrombotice cu un anumit agent terapeutic trebuie să dispară şi să facă loc evidenţelor medicale corecte“.

Cele mai frecvente cauze de pierdere recurentă a sarcinii

Cea mai frecventă cauza de pierdere recurentă de sarcină în primul trimestru o reprezintă anomaliile embrionare sau fetale.

Este urmată de malformaţiile uterine (20-25%) din cazuri apoi fibroamele şi fibromatoza uterină, polipii şi micropolipoza difuză, insuficientă cervicală (sau dehiscenţa de col uterin).

Urmează apoi factorii infecţioşi, endocrini precum şi factori imunologici atât alloimuni (prin activarea sistemului imunităţii celulare şi modificarea raporturilor dintre diverse tipuri de celule imune ale organismului) cât şi autoimuni (prin apariţia de autoanticorpi – în particular anticorpi antitireoglobulinaanticorpi anti tireoperoxidaza). Rata de pierderi precoce, recurente de sarcină, de exemplu este cu 54% mai mare la femeile la care se detectează astfel de anticorpi antitiroidieni.

Foarte disputat în literatură de specialitate ca semnificaţie privind pierderile repetate de sarcină este rolul anticorpilor anti imunoglobulina A prezenţi în sensibilitatea la gluten (boala celiacă), sau prezenţa anticorpilor antinucleari, dar simpla lor prezenţă în afară altor criterii clinice, nu permit susţinerea unei legături de cauzalitate între simpla lor descoperire şi pierderile de sarcină, şi de aceea nici nu se recomandă a fi prescrişi că investigaţie în screeningul de rutină al pierderilor recurente de sarcină.

Am lăsat în mod deliberat la urmă sindromul trombofilic sau trom­bofilia cum este cunoscut de către paciente întrucât experienţa clinică a ultimilor ani a demonstrat că din păcate se încearcă să se justifice cu mult prea mare uşurinţă ca şi cauză a pierderilor recurente de sar­cină decelarea unei trombofilii sau existenţa unei trombofilii cunoscute.

Ce este trombofilia şi de ce apare

Cea mai simplă definiţie a trombofiliei este: predispoziţia de a dezvolta tromboze (nota redacţiei – se dezvoltă cheaguri care blochează un vas de sânge). Practic, vorbim de persoane la care sângele are o tendinţă crescută de a se coagula în vase în anumite situaţii. Vorbim mai mult de o condiţie, nu o boală în sine. Pentru a ajunge să se manifeste clinic, trombofilia presupune intervenţia unor factori favorizanţi : consumul de antinconcepţionale orale, sarcina, perioada post-partum, intervenţiile ortopedice majore, imobilizarea prelungită din diverse cauze. Prevalenţa trombofiliei în populaţia generală este de 5-8 %, dar multe dintre persoanele cu această predispoziţie nu vor avea nici un episod trombotic întreaga viaţă. Cel mai frecvent trombofilia este uşoară, iar cei afectaţi de ea nu au probleme din această cauză. Mulţi oameni cu trombofilie nu fac cheaguri de sânge şi nu au vreun simptom. Sarcina este însă una dintre condiţiile fiziologice în care creşte tendinţa de coagulare a sângelui şi dacă persoana are deja o trombofilie moştenită ereditar despre care nu ştie şi care nu s-a manifestat până atunci, pot apărea mici cheaguri de sânge care duc la pierderea spontană a sarcinii. Principalele manifestări clinice generale de trombofilie sunt tromboembolismul venos (cu cele doua forme majore – tromboza venoasă profundă şi tromboembolismul pulmonar), purpura fulminans sau necroza cutanata indusă de warfarină, posibil tromboza arterială (infarct miocardic sau AVC la pacienţi tineri în absenţa factorilor de risc „clasici“: vasculite, malformaţii vasculare, infecţii, traumatisme), complicaţiile obstetricale (retard de creştere intrauterină, preeclampsie, abruptio placentae, naşterea de feţi morţi, avorturi recurente de cauză incertă).

Cauze

Organismul posedă un mecanism natural de coagulare, care este modificat în trombofilie. Procesul normal de coagulare se numeste hemostază, şi ajută la oprirea sângerării atunci când aveţi o rană (de exemplu o tăietură). Când un vas de sân­ge este lezat, se declanşează procesul de coagulare, care este de fapt o reacţie în lanţ în care sunt angrenate diverse substanţe din organism, cele mai importante fiind factorii coagulării. Procesul duce la apariţia unui cheag solid, care este lipid de pere­tele vasului. La acest proces de formarea cheagului ajută şi nişte particule mici din sânge, numite trombo­cite. Există, de asemenea, substanţe chimice în sânge, care acţionează împotriva coagulării, pentru a opri sângele de la a se coagula în exces. Trombofilia apare atunci când dispare echilibrul dintre procesul de coagulare şi cel de anticoagulare. Este posibil să fie un exces de coa­gulare, sau o diminuare a anticoagulării. Practic, organismul produce o fie o cantitate mai mică, fie o cantitate prea mare de factori implicaţi în procesul de coagulare a sângelui. Trombofilia poate avea ca subtrat fie factori ereditari, fie factori do­bân­diţi, dar, cel mai frecvent, este vorba de o asociere a ambilor. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri