Sarcina trebuie să fie luată în evidenţă încă din primul trimestru
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 19.01.2022

Sarcina trebuie să fie luată în evidenţă încă din primul trimestru

GALERIE
ecografie sarcina
 • ecografie sarcina
- +

Atunci când mama este luată în evidenţă după trimestrul II şi nu se poate stabili cât mai aproape de realitate vârsta sarcinii, pot apărea o serie de probleme. De exemplu, neştiind câte săptămâni are sarcina, nu se poate evalua corect dacă copilul a crescut corespunzător.

 

Dr. Mihaela Tîrnoveanu, Maternitatea „Cuza Vodă“ Iaşi: „Ideal ar fi ca înainte de sarcină să existe o consultaţie preconcep­ţională. La o astfel de consultaţie viitoarea mamă ar putea descoperi dacă există probleme cu colul uterin sau secreţii vaginale anormale. Astfel de situaţii, depistate la timp, se pot trata. Sunt evitate astfel complicaţii care pot crea probleme în sarcină. Tot la consultaţia prenatală se recomandă administrarea de acid folic, de dorit 1-3 luni. Administrarea de acid folic înainte de concepţie are rolul de a scădea riscul de malformaţii ale sistemului nervos central la făt. De asemenea, foarte important: ar fi bine ca sarcina să fie luată în evidenţă încă din primul trimestru! Nu doar pentru că e bine de făcut un bilanţ biologic complet ci şi pentru că e extrem de importantă estimarea corectă a vârstei sarcinii, mai ales la persoanele care au menstruaţii neregulate. Altfel, ne confruntăm ulterior cu problema de a nu şti câte săptămâni are sarcina.

Dacă mama ajunge la noi după trimestrul II şi nu se poate stabili cât mai aproape de realitate vârsta sarcinii, pot apărea o serie de probleme. De exemplu, neştiind câte săptămâni are sarcina, nu putem evalua corect dacă copilul a crescut corespunzător. De multe ori la gravidele foarte tinere ne confruntăm cu situaţia de a avea feţi cu greutate mai mică decât vârsta de gestaţie şi nu putem stabili dacă naşterea este prematură sau la termen (eroarea ecografică în trimestrul III în ceea ce priveşte vârsta de gestaţie este mare).

Analize pentru primul trimestru de sarcină

Sunt o serie de analize ce trebuie efectuate în primul trimestru de sarcină. Hemoleucograma sumarul de urină, grupa de sânge, Rh-ul , probele hepatice, glicemie, fierul seric, magneziemie, calcemie, testele de depistare a anticorpilor pentru hepatita C, HIV, sifilis, antigene pentru hepatita B. Există si analize pentru ceea ce în limbaj medical e denumit Sindromul TORCH - adică se depistează anticorpii pentru rubeolă, toxoplasmoză şi citomegalovirus. De asemenea, e important de evaluat şi funcţia tiroidiană. Dacă există o hipotiroidie şi nu s-a ştiut de la inceputul sarcinii, aceasta poate avea efecte grave asupra fătului, dacă nu este tratată. Dacă există o patologie tiroidiană, gravida este evaluată şi de un endocrinolog cu stabilirea unui tratament şi este urmărită pe parcurs de ambii medici (obstetrician si endocrinolog).

Ecografii

 Prima ecografie este de dorit să se efectueze în trimestrul I pentru a se stabili cât mai exact vârsta gestaţională

* Ecografia de final de trimestru I - morfologia de trimestru I se face între 12 săptămâni şi 13 săptămâni şi 6 zile împreună cu dublu test pentru a depista riscul de Sindrom Down.

* La 20-22 de săptămâni este important să se efectueze o nouă ecografie. Este vorba de morfologia de trimestru II care stabileşte dacă organele fătului sunt normal formate.

* Până la 28 de săptămâni nu mai sunt necesare alte ecografii dacă sarcina evoluează normal şi nu recomandă medicul. Este însă indicat un consult lunar.

* După 28 de săptămâni de sarcină până la 36 de săptămâni se recomandă efectuarea unei evaluari din 2 în 2 săptămâni (nu neapărat ecografic). Dacă pacienta este una cu risc - are diabet, hipertensiune, retad de creştere intrauterină - se recomandă o urmărire ecografică mai frecventă.

* Ultima ecografie se recomandă în ultima lună de sarcină (sarcina se evaluează săptămânal). În ultima săptămână (data probabilă a naşterii este la 40 săptămâni de sarcină) se apreciază greutatea fetală şi starea de bine a fătului“.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Dacă Moscova doreşte un cadru bilateral de discuţii cu SUA, prin care să-şi etaleze statutul de mare putere, este bine să îl aibă: orice ţâfnă occidentală este, în acest moment, contraproductivă.

Filmuletul zilei

opinii

Ziua Culturii Naţionale Underground

Florin CÎNTIC

Ziua Culturii Naţionale Underground

15 ianuarie a intrat deja în imaginarul colectiv ca o zi fastă! Dar ce-ar fi să sărbătorim şi ziua de 14 ianuarie, ziua de naştere, acum 75 de ani, a lui Luca Piţu, un eseist erudit şi muşcător, unul dintre corifeii culturii alternative, neoficiale, underground. El, care a fost în timpul dictaturii mentorul „Grupului de la Iaşi”, cred că ar binemerita o reverenţă postumă chiar în aceste zile cu focuri de artificii culturale. Iată, deci, ce scriam, sub titlul „Minus Eminescu”, cu şapte ani în urmă, la plecarea sa, într-o zi de iunie care devansa şi ea o comemorare eminesciană:

Legaţi de glie (II)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Legaţi de glie (II)

Relatam în prima parte a articolului toate încercările mele nereuşite de a obţine detaşarea în învăţământ dintr-un judeţ în altul, din judeţul Bacău în judeţul Iaşi, pe vremea Împuşcatului. Eram ca „legaţi de glie” de legi ceauşiste, ca şi robii de pe vremea ceea, când vrabia mălai Viteazul. Aşa că până la urmă am venit cum se spunea într-un scheci COPILĂ, o dulce copilă, adică C-O PILĂ. 

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Între coperți de albume publicate de-a lungul deceniilor în România și în Franța, în coperți de volume cuprinzând evocări și texte scrise la anii tinereții, în spațiile generoase ale expozițiilor devenite subit neîncăpătoare pentru imensitatea peisajelor, pentru geometria variabilă a liniilor și formelor naturale adăpostite în memoria peliculei, în obiectele-fragmente de artă meșteșugite spre finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului următor, se ascund fărâme din povestea fascinantă a lui Dan Eremia Grigorescu.

pulspulspuls

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Unul dintre cei mai nemulţumiţi aleşi locali de la partidoi faţă de ultimele numiri sau avansări din filială cică ar fi, aşa este, aţi ghicit: conţilierul Mugurel, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ca între prieteni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X