Şase cadre medicale de la Infecţioase au COVID-19. Virusul ar fi fost adus din afară
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Şase cadre medicale de la Infecţioase au COVID-19. Virusul ar fi fost adus din afară

GALERIE
carmen
  • carmen
- +

Noul coronavirus începe să intre şi în spitalele ieşene. Managerul de la Spitalul de Infecţioase afirmă că virusul a fost adus din afara unităţii medicale de o asistentă şi nu s-a răspândit prin contact cu un bolnav. „Sigur, primul lucru te gândeşti la spital. Ca şi medic, vă spun de această dată, că am mai mari temeri în momentul când intru într-un alt spaţiu public, unde nu am tot ceea ce îmi trebuie ca echipament de protecţie decât atunci când sunt cu echipament de protecţie corect, complet, în faţa pacientului“, a declarat Carmen Dorobăţ.

Zeci de cadre medicale izolate la domiciliu şi nouă confirmate cu COVID 19 în patru unităţi medicale din Iaşi, de la începutul pandemiei şi până acum. Ultimul focar, Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva. Aici, surse medicale au afirmat că motivul apariţiei cazurilor de infecţie cu noul coronavirus nu este lipsa echipamentului de protecţie, ci că virusul ar fi fost adus în instituţie pe cale comunitară.

Inevitabilul s-a produs şi la Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva, unitate medicală destinată exclusiv pacienţilor cu COVID 19. Este vorba despre patru asistente medicale şi două infirmiere diagnosticate cu infecţia cu noul coronavirus.

„Sigur, nu trebuie să spunem că nu avem şi trebuie să fim pregătiţi psihologic pentru treaba asta. Dar avem un număr mic şi am organizat retrograd activitatea. Până în momentul de faţă am organizat activitatea cu personalul nostru“, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Deşi, în majoritatea unităţilor me­dicale, medicii sau asistentele s-au infectat că urmare a contactului neprotejat cu pacienţii declaraţi pozitivi, în cazul de la Iaşi, lucrurile nu ar sta la fel.

„Vorbim despre spital de boli infecţioase unde, sigur, se poate pune problema de a intra în contact, fără îndoială protejat, cu pacienţii. Nu s-a lucrat neprotejat la Spitalul de Boli Infecţioase. Dar vorbim, în acelaşi timp, şi de transmitere comunitară. Este foarte greu să spui care este sursa de infecţie, lucrând la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Sigur, primul lucru te gândeşti la spital. Ca şi medic, vă spun de această dată, că am mai mari temeri în momentul când intru într-un alt spaţiu public, unde nu am tot ceea ce îmi trebuie ca echipament de protecţie decât atunci când sunt cu echipament de protecţie corect, complet, în faţa pacientului“, a subliniat Carmen Dorobăţ.

Sursa de infecţie ar fi fost o asistentă medicală care ar fi adus virusul din comunitate, au spus surse oficiale, subliniind faptul că niciun alt coleg direct al asistentei nu a fost confirmat cu COVID 19.

La Spitalul de Boli Infecţioase se află internată şi asistenta medicală de la Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie din cadrul Spitalului Sfântul Spiridon, singurul cadru medical confirmat cu COVID 19 din această instituţie.

Amintim că la Spitalul Sfântul Spiridon au fost testate peste 50 de cadre medicale după ce au intrat în contact cu un pacient transferat de la Spitalul din Suceava şi diagnosticat ulterior, la Iaşi, cu COVID. Toţi medicii, asistentele medicale şi infirmierele au fost testaţi în cadrul spitalului. Singură persoană care însă s-a dus singură pentru testare la Spitalul de Boli Infecţioase este asistenta care acum se află internată acolo. Atât la Spitalul de Boli Infecţioase cât şi la Institutul de Gastroenterologie, cadrele medicale care au interacţionat direct cu cei confirmaţi pozitiv, au intrat, conform protocolului, în izolare.

20 de cadre medicale izolate la Paşcani, după două cazuri de COVID 19

Tot în izolare se află şi 20 de medici şi asistenţi medicali de la Spitalul Municipal Paşcani. Primul „lot de 10“ a intrat în izolare după ce un bărbat de 69 de ani ar fi intrat în contact repetat, în urmă a două consultaţii la date diferite, cu mai multe cadre medicale. Acesta a fost confirmat pozitiv sâmbăta trecută şi transferat la Iaşi, iar luni s-a înregistrat decesul. Bărbatul participase anterior la un parastas în localitatea Heci, comună Lespezi, unde ar fi venit şi o rudă din Marea Britanie.

Al doilea lot de 10 izolaţi de la Spitalul Muncipal din Paşcani a apărut în urmă internării unei femei de 80 de ani din Dolhasca, judeţul Suceava care avea probleme cardiace. Femeia, mama unui angajat de la ISU, a recunoscut în faţa medicilor că pe 3 martie ar fi fost la Spitalul din Suceava. Ştiind situaţia de acolo şi pentru că bătrâna prezenţa simptome specifice, medicii i-au recoltat probe pentru a fi trimise la lucru la Iaşi. Rezultatul a fost pozitiv drept pentru care s-a declanşat o anchetă epidemiologică. Pacienta a fost transferată la Spitalul de Boli Infecţioase de la Iaşi. Ca urmare a celor două cazuri înregistrate, 18 angajaţi de la Spitalul din Paşcani, precum şi alţi doi de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean au intrat în izolare şi urmează să fie testaţi.

Primul internat s-a vindecat

Până ieri, 3 aprilie, la nivelul întregii ţări, se înregistrau 3.183 de cazuri cu COVID 19, Iaşul figurând cu 72 pe persoane cu infecţia cu noul coronavirus. Din numărul total de cazuri, 283 au fost declarate vindecate şi externate, dintre care 34 la Iaşi, judeţul nostru fiind în continuare pe locul trei în ţară, după Bucureşti şi Timişoara.

Şi o veste bună la Spitalul de Boli Infecţioase, ieri, primul pacient internat la unitatea medicală cu COVD 19 a fost declarat vindecat şi externat. Este vorba despre bărbatul de 71 de ani din judeţul Suceava, care pe 28 februarie s-a întors din regiunea Lombardia, Italia, cu autocarul. Acesta fusese în Peninsulă doar pentru două zile pentru a face un tratament medical, bărbatul suferind şi de boli asociate. Ajuns acasă a intrat în izolare, dar pe 2 martie s-a prezentat la Spitalul de Urgenţe din Suceava, cu simptome specifice COVID 19. După ce a fost testat, a fost transferat la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi. În ziua a 12 şi a 13-a de la aflarea diagnosticului, bărbatul a fost retestat, dar a ieşit din nou pozitiv, drept pentru care s-a decis continuarea tratamentului. Astăzi, după două teste consecutive lucrate în 24 de ore, rezultatul a ieşit negativ iar pacientul a fost externat. Bărbatul este pacientul numărul 6 înregistrat la nivel naţional.

„Este un caz fericit, mai ales că bărbatul avea co-morbidităţi, dar pe care, şi asta contează foarte mult, şi le trata cu mare seriozitate“, a declarat Carmen Dorobăţ.

Mitropolia şi Episcopia Catolică ajută Spitalul de Boli Infecţioase

O altă veste bună pentru cei 400 de angajaţi ai Spitalului de Boli Infecţioase este achiziţionarea unui aparat de testare rapidă, cu 1.000 de teste pe zi.

„Aparatul este achiziţionat prin sprijinul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, ocazie cu care îi mulţumim Înalt Prea Sfinţitului, Teofan, Mitropolit al MMB. Aparatul va fi utilizat pentru testarea întregului personal şi ulterior a diverselor categorii prioritare de pacienţi. Mulţumim pe această cale şi Episcopiei Româno-Catolice pentru achiziţionarea unui tunel de dezinfecţie, extrem de important ca măsură de protecţie atât pentru angajaţi, cât şi pentru pacienţi“, a adăugat Carmen Dorobăţ.

În urmă cu două zile a venit şi transportul aşteptat de materiale de protecţie de la Unifarm, transport asigurat de firma Cotnari SA. Echipamentele de protecţie, a spus Carmen Dorobăţ, ajung pentru două săptămâni.

La Spitalul de Boli Infecţioase mai erau 80 de paturi libere pentru formele uşoare şi medii de COVID 19. Terapia Intensivă funcţiona ieri la capacitate maximă, toate cele nouă paturi fiind ocupate. Până ieri, niciun pacient în stare gravă nu fusese transferat la Spitalul de Neurochiurgie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre 2024

Cătălin ONOFREI

Spre 2024

Spion rus ori doar simplu mercenar român, Ponta s-a activat şi a apăsat deja butonul roşu!

Filmuletul zilei

opinii

Zona de confort

Briscan ZARA

Zona de confort

E o poziţie în care am putea sta la nesfârşit, pe care o căutăm în momentele grele, o regretăm când o pierdem, dar pe care de multe ori o şi urâm pentru că nu ne oferă nimic deosebit. Cu toţii căutăm şi găsim această stare, fără ea e greu de trăit. Pentru că vrem sa ne simţim confortabil, liniştiţi, relaxanţi. Ca orice pe lumea asta însă, foarte rar recunoaştem când suntem într-o asemenea stare şi o apreciem extrem de puţine ori.

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Ciprian IFTIMOAEI

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a stabilit ca pe data de 15 mai a fiecărui an să se aniverseze Ziua Internaţională a Familiei pentru a sublinia importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului şi a Patriarhiei Române, ziua de 15 mai a devenit zi de sărbătoare a familiei şi în România. Pentru anul 2021, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a propus ca temă de reflecţie „Familiile şi noile tehnologii”.

Trilogia. Ultimul capitol

Mihai DORIN

Trilogia. Ultimul capitol

Drama universităţilor româneşti în primele decenii ale regimului comunist nu era un subiect lesne de acceptat la începutul anilor ’90 de comunitatea academică. Istoricul Dănuţ Doboş a constatat acest decalaj dintre subiectul istoric şi receptori, preferând, pentru început să se adreseze publicului larg.

pulspulspuls

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

Nu ştim dacă aţi observat în ultimele zile cam cât de tare a decăzut Iaşul, odată cu penaliada marilor cârmaci liberali, dar haideţi să vă atragem noi atenţia la un aspect care poate v-a scăpat. 

Caricatura zilei

Descoperire științifică

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.