Şase firme vor să sape "tunelul" ApaVital pe sub Prut
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 17.09.2021

Şase firme vor să sape "tunelul" ApaVital pe sub Prut

GALERIE
sapaturi, apavital
  • sapaturi, apavital
- +

Furnizorul ieşean de apă canal este prima astfel de societate publică românească ce va activa şi în Republica Moldova

 

Şase ofertanţi s-au înscris la prima licitaţie organizată de operatorul de apă şi canalizare ApaVital construirea unei conducte care să subtraverseze Prutul. Scopul este alimentarea cu apă a unei comune din Republica Moldova, respectiv Măcăreşti din raionul Ungheni, punctul de plecare de pe malul drept fiind Prisăcani. Valoarea estimată a lucrărilor se ridică la 1,8 milioane lei, fără TVA. ApaVital va deveni astfel primul operator din ţară care îşi va extinde serviciile în afara graniţelor. Subtraversarea râului Prut printr-o conductă lungă de 135 m va fi realizată în maximum 4 luni de la semnarea contractului. La licitaţie s-au înscris firmele Barbati LTD SRL, cu sediul în şoseaua Bucium, Casrep SRL din Brătuleni-Miroslava, şi Ultrajet SRL din Tg. Mureş, precum şi asocierile conduse de Revicond Canaltech SRL (Mureş), Saga Energy SRL (Iaşi), respectiv de Ema Agro-Construct (Iaşi). Câştigătorul urmează să fie desemnat în august.

Citește și: ApaVital trece Prutul: va începe să furnizeze apă în Republica Moldova

 

Extinderea ApaVital peste hotare a devenit posibilă după semnarea, în mai, a unui acord de guvernele României şi Republicii Moldova, prin care se reglementează construirea de apeducte între cele două state. Apeductele vor subtraversa Prutul, astfel încât 16 localităţi din 4 raioane moldoveneşti (Nisporeni, Ungheni, Glodeni şi Făleşti) vor fi alimentate cu apă din România. Apa potabilă provine de la staţia de tratare de la Chiriţa, care este alimentată din Prut. Societatea de apă va opera în Republica Moldova prin firma înfiinţată în 2014, ApaVital M S.A., al cărei proces de acreditare a durat mai mulţi ani. Planurile ulterioare vizează alimentarea a încă trei oraşe din stânga Prutului, Glodeni, Nisporeni şi Ungheni, şi a aproximativ 100 de comune, cu o populaţie totală de circa 250 de mii de locuitori.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Restauraţia fără rest

Pavel LUCESCU

Restauraţia fără rest

Uitându-te la ce se întâmplă zilele astea în politica românească începi să-ţi dai seama că acum un an am luat de fapt o mare ţeapă şi că premierul pe care şi l-a dorit şi l-a impus Iohannis, Florin Cîţu, nu e decât versiunea sintetică şi coafată a grindenilor, tudoşilor şi dăncilelor lui Dragnea pentru fraierii de „dreapta”.

Filmuletul zilei

opinii

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Ioan Alexandru TOFAN

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Schimbările, câte sunt, par a fi făcute de un copil râzgăiat care, supărat pe ursuleţul lui, vrea să îl transforme în maşinuţă. Sunt mutate băncile, ca să fie în cerc şi nu în rând. Se dă cu var. Sunt înlocuite tablele. Iar se dă cu var. Power-point-ul este încurajat să devină un limbaj universal, aruncându-se în inactualitate însuşi fundamentul culturii noastre europene, care este cuvântul. Power-point-ul se proiectează pe un var strălucitor. Se schimbă ordinea rubricilor în diverse tabele. Concluziv, se mai dă o dată cu var.  

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

George PLEȘU

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

Fără nici o îndoială, muzica pe care o ascultăm şi împărtăşim cu alţii este parte a individualităţii nostre, a identităţii personale, sociale şi culturale, inclusiv prin dorinţa de a ne integra, de a corespunde sau a ne diferenţia de majoritate. Departe de a fi doar distracţie sau o experienţă pur estetică, muzica este un limbaj în sine, care se dezvoltă continuu, odată cu omenirea.

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Grigore ILISEI

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Viaţa Ecaterinei Ilisei, născută Şerbu, şi purtând din 1960 până la căsătoria din 22 noiembrie 1965 numele de Moldovan, cel a bunicilor materni, care o înfiaseră spre a o scăpa de anatema „originii nesănătoase”, stigmat al regimului comunist, a fost hărăzită de Dumnezeu să-şi rânduiască viaţa sub semnul frumuseţii. Fusese plămădită să fie chip al splendorii umane. 

pulspulspuls

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Una scurtă pe azi despre subiectul ultimelor zile din politichia locală: cel despre demisia anunţată dar nescrisă a conţilierului userist Iulică Răzgândică.

Caricatura zilei

Tramvaiul nou și-a început treaba

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.