anunturi
grandchef
Bolta rece

Şase firme vor să sape "tunelul" ApaVital pe sub Prut

GALERIE
sapaturi, apavital
 • sapaturi, apavital
- +

Furnizorul ieşean de apă canal este prima astfel de societate publică românească ce va activa şi în Republica Moldova

 

Şase ofertanţi s-au înscris la prima licitaţie organizată de operatorul de apă şi canalizare ApaVital construirea unei conducte care să subtraverseze Prutul. Scopul este alimentarea cu apă a unei comune din Republica Moldova, respectiv Măcăreşti din raionul Ungheni, punctul de plecare de pe malul drept fiind Prisăcani. Valoarea estimată a lucrărilor se ridică la 1,8 milioane lei, fără TVA. ApaVital va deveni astfel primul operator din ţară care îşi va extinde serviciile în afara graniţelor. Subtraversarea râului Prut printr-o conductă lungă de 135 m va fi realizată în maximum 4 luni de la semnarea contractului. La licitaţie s-au înscris firmele Barbati LTD SRL, cu sediul în şoseaua Bucium, Casrep SRL din Brătuleni-Miroslava, şi Ultrajet SRL din Tg. Mureş, precum şi asocierile conduse de Revicond Canaltech SRL (Mureş), Saga Energy SRL (Iaşi), respectiv de Ema Agro-Construct (Iaşi). Câştigătorul urmează să fie desemnat în august.

Citește și: ApaVital trece Prutul: va începe să furnizeze apă în Republica Moldova

 

Extinderea ApaVital peste hotare a devenit posibilă după semnarea, în mai, a unui acord de guvernele României şi Republicii Moldova, prin care se reglementează construirea de apeducte între cele două state. Apeductele vor subtraversa Prutul, astfel încât 16 localităţi din 4 raioane moldoveneşti (Nisporeni, Ungheni, Glodeni şi Făleşti) vor fi alimentate cu apă din România. Apa potabilă provine de la staţia de tratare de la Chiriţa, care este alimentată din Prut. Societatea de apă va opera în Republica Moldova prin firma înfiinţată în 2014, ApaVital M S.A., al cărei proces de acreditare a durat mai mulţi ani. Planurile ulterioare vizează alimentarea a încă trei oraşe din stânga Prutului, Glodeni, Nisporeni şi Ungheni, şi a aproximativ 100 de comune, cu o populaţie totală de circa 250 de mii de locuitori.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

NATO în faţa unei noi extinderi

Lucian DÎRDALA

NATO în faţa unei noi extinderi

Pentru Alianţă, cererile de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt uşor de gestionat din perspectiva compatibilităţii. Există însă unele presiuni şi constrângeri de cu totul altă natură.  

opinii

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

Politica monetară şi inflaţia

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară şi inflaţia

În ultima perioadă se discută foarte mult despre creşterea preţurilor şi reducerea puterii de cumpărare, dar mai puţin despre soluţii şi măsurile ce ar trebui adoptate de autorităţi. Preţurile de consum au crescut în România şîn aprilie?ţ cu 3,7% comparativ cu luna martie 2022, astfel rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 a atins nivelul de 13,8% cel mai ridicat din 2004 când rata inflaţiei a fost 11,9%ş1ţ. 

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Mircea MORARIU

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Nu trebuie să fii un observator din cale afară de atent al vieţii politice interne pentru a băga de seamă că dl. prof.dr. Sorin Cîmpeanu este unul dintre cei mai activi miniştri din guvernul Ciucă. Apare aproape zilnic la câte un post de televiziune cu acoperire naţională (şi, slavă Domnului!avem multe), face mereu anunţuri legate de schimbări în sistemul de învăţământ, în procedurile de evaluare,vrea să se renunţe la teze, schimbă pe nepusă masă structura anului şcolar, cheamă pe neaşteptate studenţii din online în sălile de curs, anunţă că profesorilor le va fi prin lege interzis să îşi mediteze propriii elevi. 

pulspulspuls

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

PULS

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

Pentru că tot am adus ieri vorba de postări lugubre, pomenind-o pe aia a conţilierului premarelui Chirica, musiu fost vice Botez, care făcea apologia rublei ruseşti, iacătă că unii cetitori mai atenţi ca noi ne-au şi probozit olecuţă, pe motiv că nu vedem şi pe alţii, mai importanţi, care bat câmpii prin bălăriile cu ciulini ale facebook-ului cu şi mai multă graţie.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X