Șase mirosloveni din zece nu vor să fie orășeni. Studiul comandat de primărie: avem primele rezultate

miercuri, 12 februarie 2025, 03:37
3 MIN
 Șase mirosloveni din zece nu vor să fie orășeni. Studiul comandat de primărie: avem primele rezultate

Aproximativ 1.500 de respondenți au participat la chestionarea organizată de primăria locală pe subiectul transformării comunei în oraș. Rezultatul pare a fi unul concludent.

Pe parcursul a aproape două săptămâni, mai precis între 17 și 28 ianuarie, locuitorii Miroslavei au fost invitați să ia parte la un sondaj organizat de primăria locală. Chestionarul conținea câteva întrebări, dintre care prima era foarte directă: Miroslava, comună sau oraș?

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

În prima etapă, respectiv până pe 24 ianuarie, întrebările din chestionar le-au fost prezentate cetățenilor de către membrii echipelor de operatori de teren ai primăriei. Apoi, până pe 28 ianuarie, completarea chestionarului a putut fi făcută online de către toate persoanele interesate.

Aproximativ 60 la sută dintre cei care au participat la acest studiu de piață s-au declarat împotriva trecerii comunei la rangul de oraș, ne-a spus primarul Dan Niță. El a adăugat că trebuia făcută această consultare de piață înaintea organizării unei eventual referendum. Schimbarea statutului unei comunități se poate face, conform legii, doar în urma organizării unui referendum în care majoritatea celor care participă se pronunță în favoarea propunerii. La Miroslava, circa 1.500 de localnici au completat chestionarele.

Rezultatul este de altfel unul previzibil, opinia cel mai des întâlnită în comentariile de pe rețelele de socializare fiind că, dincolo de facilitățile oferite de statutul de oraș, cheltuielile (taxe și impozite) ar fi mai mari.

Ce trebuie să aibă o comună ca să devină oraș

Printre condițiile impuse de Legea privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național (351/2001) se numără, în cazul orașelor, suprafața de spații verzi de 15 mp/locuitor, peste 70 la sută din locuințe să aibă instalație de alimentare cu apă și mai mult de jumătate, canalizare, iar peste o treime (35 la sută) să fie dotate cu instalație de încălzire centrală. Totodată, cel puțin 60 la sută din lungimea totală a străzilor trebuie să aibă rețele de distribuție a apei și pe cel puțin 50 la sută să fie și conducte de canalizare. În plus, cel puțin jumătate din rețeaua stradală trebuie să fie modernizată. Alte criterii ce trebuie îndeplinite sunt minim 7 paturi de spital/ 1000 loc., numărul de medici, cel puțin 9 la 5000 loc., măcar 50 de locuri în hoteluri, dar și liceu, săli de spectacol, biblioteci publice, spații pentru activități sportive.

Ultima comună din județ care a devenit oraș – în urma unui referendum favorabil și a adoptării unei hotărâri de guvern în acest sens – este Podu Iloaiei, în 2005.

Conform rezultatelor ultimului recensământ, Miroslava are peste 28.500 de locuitori. Este cea mai mare comună din județ și a treia la nivel național, după Florești (Cluj) și Chiajna (Ilfov).

Etichete: Miroslava, sondaj

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii