anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Şase soluţii pentru limitarea încălzirii globale. Reducerea gazelor cu efect de seră rămâne acţiunea prioritară

GALERIE
fertilizarea oceanului
 • fertilizarea oceanului
- +

Oglinzi spaţiale care reflectă razele solare şi aspirarea dioxidului de carbon (CO2) din atmosferă se numără printre scenariile de geoinginerie studiate în prezent de oamenii de ştiinţă pentru a limita încălzirea globală, a anunţat miercuri AFP. Aceste tehnici de manipulare a climei, mult timp ignorate din cauza riscurilor pe care le implică, au început să câştige tot mai mult teren în dezbaterile actuale. Reducerea gazelor cu efect de seră rămâne acţiunea prioritară, dar întârzierile de o încălzire devastatoare.

Soluţiile de geoinginerie se împart în două categorii: moderarea impactului avut de Soare — obiectiv în continuare foarte controversat — şi captarea gazelor cu efect de seră.

Controlarea radiaţiei solare

Scopul este simplu: retrimiterea unei părţi din raze înapoi în spaţiu, pentru a scădea căldura ce ajunge pe Terra venind de la Soare. O metodă ar fi plasarea pe orbită a unor oglinzi uriaşe, capabile să devieze o parte din radiaţia solară. O altă metodă, care se inspiră din impactul avut de cenuşa vulcanică asupra temperaturii mondiale: injectarea unor particule minuscule reflectorizante în atmosferă. Experimente de acest tip sunt programate în statul american Arizona începând cu toamna anului 2018. Alţi cercetători încearcă să modifice norii: accentuându-le culoarea albă pentru a reflecta razele solare sau subţiind norii de tip cirrus, care absorb mai multă căldură decât cantitatea de căldură respinsă.

O problemă majoră a tuturor acestor tehnici: ele nu schimbă cu nimic concentraţiile de CO2 din atmosferă, care, nu doar că determină o creştere a temperaturii, dar acidifică până la niveluri periculoase oceanele şi modifică regimul pluvial. Experţii avertizează, de asemenea, în legătură cu posibilitatea apariţiei unui "şoc terminal": o încălzire bruscă, dacă sistemele create nu vor mai funcţiona.

Fertilizarea oceanului

Plante oceanice microscopice — fitoplanctonul — captează CO2-ul, ducându-l pe fundul oceanului atunci când mor. Expansiunea lor este limitată din cauza lipsei fierului, dar anumite experimente au arătat că introducerea unei pudre de sulfat de fier în apa mării poate să stimuleze crearea unor colonii noi. Însă şi în acest caz cercetătorii anticipează efecte secundare adverse. De exemplu, o mortalitate mare a planctonului ar epuiza oxigenul, generând astfel apariţia unor zone uriaşe lipsite de viaţă. 

Recurgerea la mangal

Mangalul, denumit şi "cărbune bio", este produs pe bază de resturi de lemn, reziduuri forestiere şi coji de nucă. Folosit pentru reabilitarea solurilor, el poate şi să stocheze CO2. Însă nu este sigur că această tehnică poate fi aplicată pe scară largă şi nici că acest compus este suficient de stabil.

Dezvoltarea unor "BECCS"

"BECCS" (Bioenergie cu captare şi stocare de carbon) reprezintă o combinaţie între un proces natural şi înaltele tehnologii. Întâi se plantează porumb, trestie de zahăr şi orice fel de plante reprezentând biocarburant de a doua generaţie. Crescând, plantele absorb CO2. Apoi se captează CO2-ul atunci când aceste plante sunt transformate în energie. Rezultatul net reprezintă un "bilanţ carbon negativ", fapt denumit de oamenii de ştiinţă cu ajutorul sintagmei "emisii negative". Aproape toate modelele climatice care preconizează o încălzire limitată la 2°C — obiectivul fixat de comunitatea internaţională — acordă un rol-cheie acestor BECCS. Dar, potrivit unor studii, ar trebui să se consacre 40% din terenurile arabile acestor biocarburanţi.

Captarea directă a CO2-ului

Experimentele au arătat că este posibil să se aspire CO2-ul, pentru a-l transforma în granule sau pentru a-l stoca sub pământ. O companie canadiană, susţinută de Bill Gates, a lansat în 2015 o uzină pilot. Un alt proiect de acest tip urmează să fie prezentat în această săptămână în Islanda.Însă pentru moment această tehnologie are un cost prohibitiv. 

Reîmpăduriri masive

Concentraţia de CO2 din atmosferă trebui neapărat să fie redusă considerabil. Însă, în prezent, milioane de hectare de păduri tropicale continuă să dispară în fiecare an, pe măsură ce din ce în ce mai multe terenuri sunt dedicate agriculturii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.