Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

"Sat de pescari" în Pasajul subteran de la Hală: expoziţie a pictorului Adrian Podoleanu

GALERIE
podoleanuJR_afis
  • podoleanuJR_afis
- +

Începând de miercuri, 3 octombrie, şi până la sfârşitul lunii în curs, Galeriile de Artă ale municipiului Iaşi, din pasajul subteran Hala Centrală, vor găzdui expoziţia personală a tânărului artist ieşean Adrian Podoleanu jr. Vernisajul expoziţiei va avea loc chiar pe 3 octombrie, la ora 18. Va prezenta criticul de artă Mihai Păstrăguş, curatorul expoziţiei fiind Eugen Mircea.

"Operele lui Adrian Ioan Podoleanu se păstreaza in limitele figurativului dar, în multe cazuri, mai ales în acuarelă, liniile şi petele de culoare se înscriu într-o imagine sintetică, în care curba dealului, cubul colorat al caselor, copacii inrudiţi aparent cu pietrele malurilor de ape scriu o lume în care ochiul nu mai are neapărat nevoie să citească fiecare obiect în parte. Opera capătă o serialitate a planurilor, o direcţionare, frontal sau oblică a privirii. Secvenţele realitătii obiective se subscriu unei alte realităţi, ritmate cromatic şi de linii de fugă, devenind vis, esenţă, metáforă a unei lumi transcendente" - Victoria Anghelescu.

"Opţiunea artístică şi estétică a lui Adrian Ioan Podoleanu este clară si originală. Mai rar afli o exprimare atat de unitară, indiferent de tehnica abordată, ulei sau acuarelă sau chiar cărbune şi creion. Lirismul profund al creaţiei sale este construit, în tonuri reţinute şi difuze, din diafane atingeri de penel, ca de baghetă mágică, lăsând imediat să se ivească copaci de luncă la firul apei, sate croite pe dealuri şi văi, văzute din zborul păsării, inédită atmosferă de deltă, de paradis acvatic în care acuarela însăşi vieţuieste. Este peisajul pe care ne grăbim să-l numim idilic sau să îl considerăm idealizat,  dar avem curajul sa recunoaştem că, la un moment de mai mică viteză al vieţuirii noastre, am aflat că el ar exista cu adevărat. Pictura lui Adrian Ioan Podoleanu devine mărturia acestui ideal. Nimic ostentativ, nimic brusc sau contondent nu ne întâmpină aici, doar armonía cromátică învăluie imaginile ample, aducându-le la nivelul percepţiei şi al admiraţiei. Revelaţia se constituie în sine şi în vibraţie de mare sensibilitate. Iţele sunt cele ale trăirii estetice, iar materia îi este spiritul şi magia exprimării artistice. Venit din lumea curată a artei adevărate, a simţirii profunde şi al înaltei rezonanţe artistice, Adrian Ioan Podoleanu ne lansează o pseudoprovocare, o chemare tacută , care ne pune inevitabil pe gânduri. El ne arată frumuseţea discretă a lumii de lângă noi sau, mai ales, lumea frumoasă care ar putea fi a noastră" - Marius Tiţa.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri