Sateliții Starlink ai lui Elon Musk „blochează” vederea universului, susțin astronomii

miercuri, 18 septembrie 2024, 21:30
3 MIN
 Sateliții Starlink ai lui Elon Musk „blochează” vederea universului, susțin astronomii

Potrivit cercetătorilor olandezi, undele radio provenite de la rețeaua în creștere de sateliți a lui Elon Musk blochează capacitatea oamenilor de știință de a privi în univers, scrie BBC, citați de G4Media.

Ei afirmă că noua generație de sateliți Starlink, care furnizează internet rapid în întreaga lume, interferează mai mult cu radiotelescoapele decât versiunile anterioare.

Miile de sateliți care orbitează „orbesc” radiotelescoapele și ar putea împiedica cercetarea astronomică, potrivit Institutului olandez pentru radioastronomie (ASTRON).

SpaceX, care deține Starlink, nu a răspuns unei solicitări de comentarii din partea BBC News.

Sateliții furnizează internet în bandă largă în întreaga lume, adesea în locuri îndepărtate, inclusiv în medii dificile precum Ucraina și Yemen.

De asemenea, aceștia sunt utilizați pentru a conecta zonele izolate din Regatul Unit la internet rapid. În 2022, testele au arătat că Starlink ar putea furniza viteze de internet de patru ori mai mari decât media, potrivit Departamentului britanic pentru digital, cultură, media și sport.

Dar astronomii spun că acest lucru are un cost.

„De fiecare dată când mai multe dintre acestea sunt lansate cu aceste tipuri de niveluri de emisie, vedem din ce în ce mai puțin din cer”, a declarat profesorul Jessica Dempsey, director al ASTRON, pentru BBC News.

„Încercăm să ne uităm la lucruri precum jeturile, care sunt emise de găurile negre din centrul galaxiilor. De asemenea, ne uităm la unele dintre cele mai timpurii galaxii, la milioane și milioane de ani lumină distanță, precum și la exoplanete”, a spus ea, subliniind zonele pe care radiațiile satelitului le afectează.

ASTRON a constatat că interferența produsă de a doua generație de sateliți, sau V2, este de 32 de ori mai puternică decât cea a primei generații.

Cantitatea de radiații emise depășește reglementările stabilite de organismul industrial Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor, a adăugat profesorul Dempsey.

O estimare sugerează că există 6.402 sateliți Starlink în prezent pe orbită, la aproximativ 550 km deasupra Pământului, ceea ce îl face de departe cel mai mare furnizor.

Sateliții sunt relativ mari – cu panouri plate de 3 m și o rețea solară de 8 m pentru energie.

Principalul concurent al SpaceX, OneWeb, are mai puțin de 1.000 de sateliți. Dar acesta este un domeniu de activitate în creștere. Amazon își dezvoltă propria rețea și speră să lanseze cel puțin 3 000 în următorii câțiva ani.

Până în 2030, numărul de sateliți pe orbită ar trebui să depășească 100 000.

Studiul a fost realizat cu ajutorul radiotelescopului LOFAR din Țările de Jos într-o singură zi din luna iulie, la începutul acestui an.

Multe obiecte din spațiu, inclusiv galaxii și planete îndepărtate, emit lumină în spectrul electromagnetic.

Această radiație se propagă sub formă de unde, iar radiotelescoapele pot capta aceste unde, permițându-ne să ne facem o imagine a lucrurilor pe care nu le putem vedea cu ochii.

Dar aceste unde sunt perturbate de sateliți.

Oamenii de știință au descoperit radiații electromagnetice neintenționate de la aproape toți sateliții V2 Starlink observați.

Era de aproximativ 10 milioane de ori mai strălucitoare decât de la cele mai slabe surse de lumină identificate, spun ei.

 

Citește mai mult pe G4Media

 

Citește și: 

 

Etichete: astronomi, starlink

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii