Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Satu Mare: Cozi de zeci de TIR-uri in Vama Petea, dupa inasprirea controalelor la frontiere

GALERIE
Vama Petea, cozi tir
  • Vama Petea, cozi tir
- +

Cancelarul german Angela Merkel și-a susținut miercuri în fața Bundestagului politica ușilor deschise față de migranții extracomunitari, în pofida criticilor interne și externe, ea reafirmând totodată că dorește să fie instituite la nivelul Uniunii Europene cote permanente de repartizare a refugiaților între statele membre, transmit agențiile DPA și Reuters. 

'Obiectivul nostru este să reducem numărul refugiaților', a indicat șefa guvernului de la Berlin, adăugând însă că se opune ideii închiderii granițelor pentru migranți, în opinia ei, Germania, ca putere economică europeană, având datoria să-i protejeze pe cei care fug de conflictele din Orientul Mijlociu, Africa și Asia, scrie Agerpres.

Referindu-se la pericolele teroriste în contextul recentelor atacuri de la Paris, Angela Merkel a admis că amenințarea teroristă în Germania este ridicată, dar a apreciat că cel mai bun răspuns care poate fi dat teroriștilor este ca viața să se desfășoare normal. 'Noi, europenii, vom arăta că viața noastră liberă este mai puternică decât orice teroare', a spus ea în fața parlamentarilor germani.

În discursul ce a durat 40 de minute, Angela Merkel a răspuns și criticilor celor care au atras atenția că valul de migranți a evidențiat deficiențele spațiului de liberă circulație Schengen, în viziunea ei soluția fiind adoptarea unor noi cote obligatorii de refugiați, care să fie permanente.

Traficul in Vama Petea, judetul Satu Mare, s-a aglomerat in ultimele zile, dupa inasprirea controalelor la frontiere, astfel ca in zona s-au format cozi de zeci de TIR-uri si camioane, iar durata de asteptare ajunge si la 30 de minute.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei (ITPFSM), Radu Lungu, a declarat miercuri, pentru Mediafax, ca durata de asteptare ajunge si la 30 de minute.

"La iesirea din tara prin punctul de frontiera de la Vama Petea se inregistreaza de cinci zile o crestere a timpilor de asteptare a TIR-urilor in urma introducerii masurilor de controale amanuntite. Se sta cam 3 minute de TIR, dar al zecelea TIR sta si peste 30 de minute. Noi am luat masura suplimentarii personalului pe banda de control de TIR-uri pentru fluidizarea traficului, sunt mai multi politisti care efectueaza controlul documentelor si controlul fizic. S-ar putea sa creasca traficul si la autovehicule astfel incat suplimentam si arterele de control", a spus acesta.

Reprezentanti ai ITPFSM au sustinut ca la iesirea din tara sunt cozi de zeci de TIR-uri si camioane in conditiile in care la Vama Petea sosesc TIR-uri si de la alte puncte de frontiera din vestul tarii.

Intr-un comunicat al Politiei de Frontiera postat pe site-ul institutiei se arata ca, incepand cu 20 noiembrie, politistii de frontiera fac verificari amanuntite asupra persoanelor si mijloacelor de transport care tranziteaza frontiera, atat pe sensul de intrare, cat si pe cel de iesire din tara.

"Masura are caracter temporar, scopul fiind prevenirea tranzitarii frontierei de catre persoane provenite din state aflate in zonele de conflict, care pot derula activitati ce reprezinta o amenintare reala la adresa securitatii interne si externe. Ca urmare a acestui fapt, in punctele de frontiera de la granita cu statele vecine se prefigureaza cresterea timpilor de asteptare pentru efectuarea formalitatilor de frontiera", se arata in comunicat.

Pentru evitarea aglomerarilor, Politia de Frontiera recomanda soferilor tranzitarea tuturor punctelor de frontiera existente la granita, astfel incat sa se preintampine aparitia suprasolicitarilor doar a unora dintre acestea, din cauza prezentei unui numar mare de masini intr-un timp foarte scurt.

Statele membre au decis implementarea imediata a masurilor sistematice de control la frontierele externe ale Uniunii Europene, inclusiv asupra persoanelor care beneficiaza de libertatea de circulatie, anunta Consiliul UE pentru Afaceri Interne, intr-un comunicat oficial.

"In plus, pe baza identificarii necesitatilor urgente si posibilelor solutii care vor fi comunicate de Comisia Europeana pana la sfarsitul anului 2015, vor fi suplimentate, din martie 2016, controalele la frontierele Spatiului Schengen, prin consultarea bazelor de date ale Interpol", preciza institutia.ialul economic și de alte criterii (...) și disponibilitatea pentru un mecanism permanent de distribuire (...) vor determina dacă spațiul Schengen va rezista pe termen lung', a apreciat cancelarul german.

După ce la Consiliul european Justiție și Afaceri Interne (JAI) din 22 septembrie s-a decis împărțirea a 160.000 de migranți prin cote obligatorii între statele UE, Angela Merkel a declarat că această decizie a fost doar un 'prim pas' către adoptarea unor cote permanente pentru redistribuirea automată a tuturor migranților ce vor veni de acum înainte în Europa.

Potrivit autorităților din Bavaria (statul unde sunt înregistrați solicitanții de azil), numărul migranților care au ajuns anul acesta în Germania a trecut pragul de 900.000. Pe lângă resentimentele provocate în rândul populației germane, acest aflux a creat tensiuni și în coaliția guvernamentală de la Berlin. Premierul Bavariei, Horst Seehofer, liderul Uniunii Creștin-Sociale (CSU), ramura bavareză a Uniunii Creștin-Democrate (CDU) a cancelarului Merkel, a somat-o săptămâna trecută pe șefa guvernului de la Berlin să ia urgent măsuri de limitare a numărului migranților, după ce i-a mai dat recent două ultimatumuri rămase fără efect. Potrivit estimărilor Comisiei Europene, până în anul 2017 circa trei milioane de migranți arabi, africani și asiatici vor ajunge în Europa.

Angela Merkel a susținut discursul în fața Bundestagului înainte de a pleca la Paris, unde premierul francez Manuel Valls a declarat anterior că Uniunea Europeană trebuie să limiteze primirea migranților. 'Europa trebuie să spună că nu mai poate primi atât de mulți imigranți, acest lucru nu este posibil', a indicat Valls în timpul unei întâlniri cu presa, el insistând că UE trebuie să-și consolideze controlul la frontierele externe, altfel 'oamenii vor spune: 'Ajunge cu Europa!'".

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri