La citiva metri de drumul principal al satului Cozmesti, comuna Stolniceni-Prajescu, o casuta cu peretii crapati, lasata pe o parte, adaposteste tragedia unei familii: trei din cei sapte membri ai acesteia au SIDA. Pentru prima data de cind a izbucnit scandalul SIDA – pornit in 1995, odata cu mediatizarea cazului Iasmina Calinciuc – apare posibilitatea ca un copil infectat cu HIV sa fi molipsit alti doi membri ai familiei sale. In cazul de fata, Costel Decebal Arcea, acum in virsta de 9 ani, este cel care a fost primul diagnosticat cu SIDA, urmind apoi fratiorul sau, Vasilica Traian (2 ani), precum si mama, Mariana Arcea (35 de ani).
Necazul lor a inceput in vara anului 1997, cind Costel Decebal Arcea a fost dus la Spitalul Municipal din Pascani, unde i s-a pus diagnosticul de dizenterie. Deoarece starea baietelului era tot mai proasta, a fost trimis la Spitalul de Boli Infectioase. Diagnosticul dat de medicii ieseni a cazut ca un trasnet asupra parintilor. Testul ELIZA H.I.V., efectuat in august ’97, a confirmat ca Decebal Costel este seropozitiv.
Tragedia nu s-a oprit insa aici: in urma analizelor efectuate tuturor membrilor familiei (tatal, Constantin – 40 de ani, surorile Gabriela, Lenuta si Vasilica Timisoara), s-a descoperit, in luna noiembrie, ca si mama si fratiorul cel mai mic prezentau acelasi diagnostic. "Posibil sa ne fi imbolnavit toti de la Costel – spune Mariana Arcea, pentru ca el a fost cel mai bolnavincios, el a avut treaba cu spitalele. La citeva saptamini de la nastere, l-am dus la Pascani, la spital, ca avea probleme cu plaminii (n.r. – Costel Decebal are si tuberculoza). Dupa aceea, am observat eu ca dezvoltarea lui nu este chiar normala – la noua ani, arata ca un copil de sase ani, dar nu m-am gindit ca are chiar SIDA". Acum, nu ca familia ar avea chiar atit de multe informatii despre aceasta cumplita boala. Mai multe au aflat de la medicii din Iasi, dupa ce li s-a pus diagnosticul; pot spune ca sint norocosi ca stiu chiar si putinul acesta, pentru ca cei din anturajul lor (rude, in general) n-au nici cea mai vaga idee ca aceasta boala este transmisibila, necum sa mai cunoasca si modul de transmitere. "Bineinteles ca, in toti anii acestia, copilului i-a curs adeseori singe. Eu stiu daca n-oi fi avut si eu vreo zgiriietura, de cite ori l-am sters?", a raspuns Mariana Arcea intrebarilor reporterilor "Monitorul", dupa ce acestia i-au spus care ar fi fost posibilele cai de transmitere a bolii. Informatiile ajung cu atit mai greu la oamenii din acest mediu, cu cit ei nu sint cunoscatori de carte. "Am avut un televizor alb-negru, dar anul trecut l-am vindut, sa-i luam medicamente pentru TBC lui Costel", spune Constantin Arcea, tatal, care a adauga ca, de cind a aflat ca si nevasta ii e bolnava, se fereste sa mai intretina relatii sexuale cu ea.
Cei sapte membri ai familiei Arcea, dintre care trei au SIDA, dorm in acelasi pat
Familia Arcea traieste intr-o saracie cumplita. Casa darapanata, compusa din doua incaperi (una dintre ele fiind, de fapt, antreul), e mobilata mai mult decit sumar. Practic, toti cei sapte membri se inghesuie in prima camera, unde exista o plita rudimentara, care da exact atita caldura cit sa nu moara de frig. Sotii Arcea si cei cinci copii impart acelasi pat, incropit din doua lavite puse cap la cap. La acestea se reduce averea familiei. Cit despre ce maninca cei trei bolnavi de SIDA (o boala ce ataca sistemul imunitar al organismului, fiind necesara, prin urmare, o alimentatie mult mai bogata decit ceea ce se recomanda unui om sanatos), te-apuca mila cind vezi ce pun in oala. Fasole. Fasole si mamaliga. Cartofi, foarte rar, atunci cind cei care muncesc cu ziua prin sat reusesc sa adune vreun ban, iar carne – la sarbatori. Gabriela-Elena Arcea, in virsta de 13 ani, povesteste: "inainte munceam la femeile din sat: mai spalam rufe, caram gunoiul, faceam curatenie sau mergeam la cimp si primeam cartofi, fasole, faina sau, citeodata, bani. Acum, o femeie la care mergeam eu mai des la munca, mi-a zis «Gabrielo, am aflat ce are fratele tau; te rog, du-te si sa nu mai vii pe la mine»". Constantin Arcea, capul familiei, a lucrat toata toamna pe la oamenii mai avuti din sat, in schimbul lemnelor care ard acum in soba. Ei nu dispun de nici un teren agricol, iar ciorile si doi catelusi zgribuliti sint singurele vietati din curtea lor.
"Bine c-a murit; si-asa avea SIDA"
Desi Decebal-Costel ar fi trebuit sa fie elev in clasa a II-a la scoala din sat, in prezent el nu mai frecventeaza cursurile. Cu ochii in lacrimi, baietelul ne-a spus: "Eu vreau sa ma duc la scoala, da’ ma bat copiii".
Aurica Condurache, directoarea scolii din Cozmesti, ne-a informat insa ca Decebal Arcea nu este singurul caz cu SIDA din scoala: "in afara de acest baietel, mai exista inca doi copii bolnavi de SIDA, respectiv Maria Calin si Ciprian Molotoc, ambii in virsta de 9 ani. Cu toate ca nu exista dispensar nici in cadrul scolii si nici in sat, riscul unor contaminari fiind, astfel, foarte crescut, acestor copii nu li s-a interzis sa vina la scoala. Motivele intreruperii cursurilor sint lipsurile materiale si starea proasta a sanatatii copiilor", ne-a declarat aceasta.
Maria Calin este verisoara cu copiii familiei Arcea. Fetita nu mai merge demult la scoala, ea petrecindu-si ziua ghemuita pe cuptor. Dupa modul in care arata, slabita in ultimul hal si abia mai fiind in stare sa murmure citeva vorbe, pare ca, in cazul Mariei, boala SIDA se afla intr-un stadiu destul de avansat. "Ea a mai avut un frate, care a murit. Era internat tot la spital la Pascani si, intr-o clipa cind era nesupravegheat, a cazut de la etaj, de la o fereastra lasata deschisa. Cind ne-am dus sa-i intrebam cum a fost posibil ca un copil sa fie lasat sa umble brambura prin spital, o femeie in halat alb ne-a raspuns cinic: «Bine c-a murit. Si-asa avea SIDA». Atunci am auzit noi prima data acest cuvint", isi aminteste Mariana Arcea, matusa Mariei. De altfel, familia Mariei nici nu stie ce diagnostic are trecut fetita pe certificat (tot din cauza ca nu stiu sa citeasca), ei fiind convinsi ca micuta are "ceva la plamini".
Cum ii putem ajuta pe acesti copii
Fara a avea intentia de a produce panica, trebuie sa subliniem faptul ca problemele din satul Cozmesti par a fi foarte serioase. Exista, asadar, o comunitate foarte saraca, analfabeta, lipsita de cea mai elementara educatie sanitara, in care au fost diagnosticate deja sase cazuri de SIDA. Dumnezeu stie cite alte persoane mai sint bolnave (bine ar fi sa nu mai fie nimeni), deoarece, in afara familiei Arcea, ceilalti n-au fost testati. Copiii, numerosi, se joaca impreuna si au relatii strinse si cu cei internati la Casa de Copii Cozmesti. In sat nu exista dispensar medical, iar pe cei care locuiesc in casele de tigani (vestitii muzicanti din Cozmesti) nu i-a intrebat nimeni, niciodata, de sanatate. Ramine la latitudinea factorilor responsabili daca, in aceasta situatie, este bine ca bolnavii de SIDA sa fie lasati sa traiasca mai departe in comunitate (asa cum este omeneste si cum se militeaza la nivel planetar), dar lipsiti de cea mica urma de supraveghere medicala, precum si de informatii. Pina una alta, un lucru e cert: copiii bolnavi descoperiti de "Monitorul" au o nevoie disperata de ajutor. Au nevoie de haine, de mincare, de conditii in care sa respire cit de cit sanatos. Prin intermediul nostru, acesti copii nenorociti va implora sa va ginditi, pentru o secunda, si la ei. Si sa-i ajutati, daca puteti. (Mihaela RUSU, Gynella PARFENIE)
top Local News
Publicitate și alte recomandări video