anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Advertorial

Satul românesc = sat european?

GALERIE
gethumb.details.php
 • gethumb.details.php
- +

Dezbateri despre dezvoltare durabilă, despre proiecte şi programe abundă mai peste tot, dar mai ales în peisajul rural românesc, spaţiu pe care ni-l dorim cu toții modernizat spre propăşirea lui economică, socială şi culturală. Spuse de la tribună, mediate pe mai toate canalele, toate acestea sună cum nu se poate mai frumos.

Doar că realitatea trăită de aproape jumătate din populaţia ţării în satele româneşti este cu totul alta decât cea văzută din capitală. Funcţionari, înalţi funcţionari, guvernanţi ori parlamentari proiectează acte normative fără a fi pătruns vreodată în inima satului şi viaţa sătenilor. Mai mult de atât, îi pun pe primari în ingrata situaţie de a descâlci legi ori de a face slalom printre prevederile acestora pentru a putea face faţă atâtor nevoi ale celor pe care-i păstoresc. Iar aceasta nu este doar o concluzie personală trasă în urma peregrinărilor prin comunele județului, ci este şi concluzia trasă în urma aprinselor discuţii ale primarilor cu autorităţile statului cu prilejul celei de a XX-a Adunări Generale a Asociaţiei Comunelor din România.

Câteva puncte de vedere ale mai multor primari conturează cu atât mai bine cele desprinse ca o concluzie generală. De pildă, legislaţia potrivit căreia s-a produs comasarea şcolilor în mediul rural n-a făcut decât să contribuie la desţelenirea sătenilor din ţinuturile de baştină, cu grave consecinţe pe termen lung. Și aici vorbim de consecințe economice, sociale şi culturale. Mai mult de atât, aici intervin şi costuri greu de suportat de administraţiile locale. Apoi, lipsa infrastructurii, a oportunităţilor de afaceri şi a subfinanţării spaţiului rural a condus la migrarea populaţiei cu consecinţe asupra depopulării satelor şi a îmbătrânirii acestora, fenomene la care se fac tot mai multe referiri, dar pentru care măsurile întârzie să apară.

Fără îndoială, investiţiile menite a moderniza satul românesc şi a-i oferi oportunităţile culturale, spirituale şi economice de care are nevoie: şcoală, bibliotecă, cămin cultural, biserică, precum şi șansa de a dezvolta mici şi mari afaceri alături de o administraţie publică competentă, vor fi de natură a motiva populaţia tânără să revină ori să rămână în satul în care s-a născut, a crescut şi s-a format alături de părinţii, bunici şi străbunici, întru veşnicia neamului. Căci veşnicia nu s-a născut altundeva, după cum spunea şi Lucian Blaga la vremea sa!

Cam acestea sunt o parte dintre motivele pentru care satele româneşti, prin reprezentanţii lor, vin an de an de vreo douăzeci încoace la Bucureşti cu speranță. Poate obţin nu doar promisiuni, ci şi împlinirea dorinţei lor de a se face mai mult pentru a aduce şi satele noastre la nivelul celor spre care tot facem mâna streaşină la ochi privindu-le, adică satele europene.

Ing.dr.ec Traian Dobre

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.