anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 26.09.2020

Savanţii zilelor din urmă

GALERIE
codrin liviu cutitaru
  • codrin liviu cutitaru
- +

Dragul meu, adevărul este chiar cel comunicat de hârţogarii academici: mi-am mistificat activitatea de cercetare, aşa-zisele informaţii epocale, savantlâcul, biografia, tot! Existenţa mea e o farsă de la A la Z. Nu puteam să mor cu minciuna în spate! Mă bucur că accidentul deconspirării s-a petrecut înainte de ieşirea din sistem. Nu vor fi consecinţe punitive, iar eu, în sfârşit, voi savura câţiva ani de sinceritate....

Colegului meu comparatist, Tatu Norbu, i s-au adus nişte acuzaţii grave la ultima evaluare instituţională: că şi-ar fi mistificat CV-ul şi lista de publicaţii, că ar fi indus în eroare administraţia academică privitor la activitatea lui ştiinţifică etc. Episodul ne-a consternat pe toţi, întrucât profesorul Norbu trecea, dintotdeauna, drept unul dintre cele mai erudite personaje din Universitate. Cita, competent, din mari nume ale filozofiei, istoriei şi literaturii la orice oră din zi şi din noapte. În studenţia mea, îl avusesem lector la un curs de teatru antic, unde ne impresionase pe toţi cu vastele sale cunoştinţe. Cum ajunsese oare să fie incriminat pentru impostură la sfârşitul carierei? L-am căutat, sperând să-mi ofere nişte explicaţii, în virtutea bunei noastre relaţii. Mi le-a oferit, am avut sentimentul, cu un oarecare amuzament. „Codrine”, şi-a început el confesiunea, „mă doare, completamente, la bască de rezultatele acestei evaluări. Ies oricum la pensie. În plus, fie vorba între noi, odată şi-odată, adevărul trebuia să iasă la iveală...” „Care adevăr?” l-am întrerupt speriat. A râs. „Dragul meu, adevărul este chiar cel comunicat de hârţogarii academici: mi-am mistificat activitatea de cercetare, aşa-zisele informaţii epocale, savantlâcul, biografia, tot! Existenţa mea e o farsă de la A la Z. Nu puteam să mor cu minciuna în spate! Mă bucur că accidentul deconspirării s-a petrecut înainte de ieşirea din sistem. Nu vor fi consecinţe punitive, iar eu, în sfârşit, voi savura câţiva ani de sinceritate....”

Văzându-mă, pesemne, pietrificat, Norbu a adăugat: „Mi-ai fost student şi n-aş vrea să-ţi distrug, printr-un prost exemplu, ierarhia valorilor. Nu sunt un ticălos şi nici măcar un individ neînzestrat intelectual. Dacă te gândeşti numai la amănuntul că, atâtea decenii, am fentat o lume întreagă, cea universitară, şi tot aş merita un premiu pentru inteligenţă excepţională! Nu-ţi schimba deci părerea despre mine! Recunosc că o anumită tulburare a perspectivei tuturor asupra mea va rămâne cumva inevitabilă! Este preţul adevărului, pe care trebuie să-l plătesc. Adevărul care, da, mă face liber, însă mă şi articulează la imagine. Orice ar fi totuşi, repet şi vreau să se reţină: nu sunt un ticălos, ci un oportunist sclipitor! Un ins care, din lămâile aruncate de viaţă, s-a priceput să prepare o limonadă sofisticată... Nebunia a debutat în liceu când, în postură de elev la profilul uman, am studiat şi o materie neobişnuită pentru programele de învăţământ ale vremurilor respective - literatură universală (domeniul care de altfel mi-a devenit profesie mai târziu). Nu existau cadre didactice specializate pe asta. Orele erau predate de directoarea şcolii, care deţinea de fapt încadrare pe limba rusă. Nu ştia nimic. Îi trăgea doar cu scriitorii ruşi. Manualul? Şi el, o mizerie stalinistă! Numai revoluţionari, numai luptători pentru dreptate socială. Ce mi-am spus? Hai să ridic puţin nivelul orelor de universală! Ca atare, am început să inventez nume de scriitori europeni şi, mai ales, de critici, toţi, chipurile, foarte importanţi...

„Scriitori inventaţi?” am intervenit din nou, complet bulversat. „De la primul la ultimul, prietene! În ochii tuturor, eu citeam acasă o literatură formidabilă, inaccesibilă muritorilor de rând. Directoarea a căzut pe spate de fericire. M-a declarat cel mai bun elev al liceului, m-a umplut de premii şi distincţii. Credea, sincer, că eram un geniu. Nici nu mai preda, practic, literatură universală. Intra la oră şi zicea - Ia spune-ne, Norbu, cum mai stă treaba cu teoria franceză! I-a influenţat şi pe ceilalţi profesori care aproape îmi dădeau zece fără să mă asculte. Am terminat şef de promoţie. Evident, nu puteam să urmez decât o carieră în literatură universală. La Facultatea de Filologie, mi-am diversificat repertoriul. Am inventat literaturi, filozofii şi istoriografii paralele - anglofone, francofone, rusofone etc. Citam din ele cu o competenţă sfidătoare. Profesorii m-au iubit nebuneşte. Din nou, şef de promoţie! Bonus - cariera universitară! Apoi, v-am luat pe voi la aburit, pe studenţi. Mamă ce vă mai plăceau referinţele la anticii ăia despre care vorbeam şi care nu existau în realitate! Mi-am împopoţonat CV-ul cu lucruri fantasmagorice, dar seducătoare. Toţi le-au înghiţit, decenii la rând, fără să crâcnească şi m-au promovat accelerat. Am primit lauri peste lauri pentru activitatea mea singulară, de erudit fenomenal. Nu-ţi ascund că mi-am cucerit şi soţia (o fată care, altfel, nu s-ar fi uitat la mine!), inventându-mi un arbore genealogic nobiliar. Şi azi crede că sunt un stră-stră-stră-nepot de-al Amiralului Nelson, rătăcit prin Valahia. Nici unul nu v-aţi îndoit de onestitatea mea! Mă rog, mai nou, a apărut şmecheraşul ăsta de Google care, în doi timpi şi trei mişcări, a dat în vileag, se pare, falsitatea naraţiunilor mele academice. Nu-i nimic! Cum spuneam, mă bucur! Finalmente, am ieşit la lumină...”

Codrin Liviu Cuţitaru este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spinoasa problemă a jucătorului U21

Nicolae GRECU

Spinoasa problemă a jucătorului U21

FRF trebuie să schimbe urgent modificarea de acum doi ani pentru a se evita situaţiile tragicomice din Liga I

Filmuletul zilei

opinii

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Eugen MUNTEANU

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Suntem în campanie electorală. Ni se solicită, cu aparentă deferenţă, votul! Pe cei care ne cer votul îi invit la mai multă decenţă, sau chiar la oarecare smerenie, adică umilinţă.

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

pr. Constantin STURZU

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

Ne întrebăm adesea: până în ce punct suntem datori să facem ascultare? Limitele ascultării de orice fel de autoritate, bisericească sau lumească, sunt păcatul şi apostazia (lepădarea de credinţă). Este extrem de important să avem aceste repere mai ales astăzi, când suntem chemaţi să evităm două extreme. 

Vocea de înger

Alex VASILIU

Vocea de înger

Ar fi interesant de cercetat destinele unor muzicieni marcate de cel mai sensibil, mai dificil, mai înşelător, mai frumos instrument - vocea. Un instrument ce nu îţi promite întotdeauna succesul imediat, pe viaţă, chiar dacă ai talent uriaş, exersezi în fiecare zi cât este nevoie şi norocul e de partea ta în clipa/ clipele esenţiale. Un instrument prevăzut încă din faza „proiectării” cu senzorul ce dezvăluie exact configuraţia psihică, arhitectura umană a interpretului. Elena Moşuc este un caz plin de învăţăminte.

pulspulspuls

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Băbăeţi băă, oare de unde a scos dârvarul ăsta deştept Grămadă (zis şi Moş Vilă), încă dipotat de Iaşi vreo două-trei luni în trupa marinerului, tot felul de specimene ciudate de pus pe liste, că-ţi vine să-ţi pui mâinile-n cap, nu alta, când vezi atâta tupeu ghiolbănesc şi nesimţire crasă? 

Caricatura zilei

Afiș

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.