Scade numărul cazurilor de Covid la Iași. Medic: „Nu ne vom mai putea lipsi de COVID-19”

vineri, 25 octombrie 2024, 22:54
2 MIN
 Scade numărul cazurilor de Covid la Iași. Medic: „Nu ne vom mai putea lipsi de COVID-19”

Medicii observă o scădere a cazurilor de COVID-19, iar în prezent, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Iași, se află doar patru pacienți care necesită îngrijiri spitalicești. Trei dintre aceștia au forme medii ale virusului, iar unul dintre pacienți este internat în terapie intensivă din cauza unor comorbidități. Florin Roșu, managerul spitalului, afirmă că acesta reprezintă cel mai mic număr de internări pentru COVID-19 din ultimele luni.

„Din fericire, observăm o scădere a numărului de cazuri, dar nu pot spune că aceasta este o regulă generală. Situația este variabilă. În prezent, avem trei pacienți cu forme medii care necesită îngrijiri spitalicești și un pacient care a fost inițial tratat în terapie intensivă, dar acum este îngrijit pe secție. Acesta nu a fost internat din cauza COVID-19 sau a patologiei cauzate de SARS-CoV-2, ci din cauza unor comorbidități”, a declarat Florin Roșu.

Nu ne vom putea lipsi de COVID-19, vom avea mereu pacienți cu această patologie

Medicul afirmă că, din păcate, nu ne vom putea lipsi de COVID-19 și că vom avea mereu pacienți cu această patologie. Însă, numărul acestora va varia. El explică faptul că există o dinamică nu doar în transmiterea bolii, ci și în prezentarea pacienților la spital și în procesul de diagnosticare. Acest aspect este extrem de important, deoarece în prezent, varianta dominantă în Europa rămâne Omicron, care se manifestă asemănător unei viroze respiratorii.

O treime sau chiar jumătate dintre pacienții Spitalului de Boli Infecțioase sunt afectați de viroze respiratorii

Referitor la virozele respiratorii, Florin Roșu menționează că numărul acestora este în creștere, iar în spital, o treime sau chiar jumătate dintre pacienți sunt afectați de astfel de viroze. Totuși, în acest moment, nu există motive de alarmă. Medicul recomandă ca, în cazul apariției anginei (dureri în gât), rinoreei (nas curgător) sau febrei, să ne prezentăm la medic pentru un diagnostic corect. Astfel, putem beneficia de un tratament adecvat și evita necesitatea internării.

Nu s-au înregistrat cazuri de gripă

Până în prezent, nu s-au înregistrat cazuri de gripă, Florin Roșu subliniind că aceasta este cea mai gravă formă de viroză respiratorie. Medicul explică faptul că diagnosticul de gripă se stabilește pe baza a două criterii, cel mai fiabil fiind testul PCR, care permite identificarea tulpinii gripale. Astfel, putem distinge între gripă A, gripă B sau o gripă clinică.

CITESTE SI: Explozie a cazurilor de viroze la Iași: aproape o mie de persoane ajung la medic în fiecare zi. 15-49 ani, grupa cea mai afectată

„Nu așteptăm rezultatul testului PCR atât timp cât suspiciunea clinică de gripă este ridicată. În consecință, inițiem tratamentul pentru a nu pierde timp prețios. Deocamdată, nu discutăm despre un număr semnificativ de cazuri de gripă care să conducă la un focar, dar continuăm să ne aflăm în perioada în care vaccinarea ne oferă protecție împotriva îmbolnăvirii”, a precizat medicul.

 

 

Etichete: COVID-19, Florin Roșu

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii