anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

sambata, 21.05.2022

Scadenţa minciunilor „de stat”

GALERIE
nicolae cretu
 • nicolae cretu
- +

Deşi nu ne-a lipsit, nici nouă, românilor, ca şi tuturor celorlalţi trecuţi prin „raiul” comunist, pe aici, prin partea asta de lume din „sfera de influenţă” a Moscovei, experienţa, trăită „pe propria piele”, a minciunilor tot mai gogonate de care era în stare - şi este şi acum - propaganda oficială, ce se întâmplă, sub ochii noştri, de la o vreme, depăşeşte orice „aşteptări” în materie de ţanţoşă neobrăzare. 

Nu le ajungea coşmarul Covid, cu „tulpinele” lui… miciuriniste, dar made in China, nici „valul” scumpirilor în lanţ şi ameninţarea facturilor la gaz şi electricitate - „replica” lui Putin la sancţiunile UE, pe urmele vighei „frăţeşti” (da, de Big Brother), în „beneficiul” (!!) Ucrainei, Belarus, acum şi Kazahstan - urări de „sciastlivâi novâi god” ale „Krasnaia Armia”. Nu, nu era destul. Mai vin şi declaraţiile tonice, pline de un măreţ, dar sobru optimism ale şefului PeNibiL, Florinel Cîţu, „mititelul”, despre creşterea miraculoasă, de patru ori, a PIB-ului României „pe cap de locuitor”.

Mă rog, cu multe s-au obişnuit, din păcate, să le înghită prea fără reacţie, prea plecate şi supuse, capetele de locuitori ai României, ţara în care bine le merge  hoţilor, lingăilor şi paraziţilor, nu celor ce muncesc cinstit şi plătesc impozite - „cotizaţii”, chipurile, democratice, întru ghiftuirea, moftuirea şi mai ales nesimţirea polipienelor cârdăşii de politichieni demagogi şi corupţi, nababi ai contractelor cu statul şi „integri” lupi „justiţiari” nevoie mare, puşi paznici la mioritice oi. Dar să-şi lustruiască aşa de lătrător, toţi aceşti profitori, escrocheria statisticilor (şi ştirilor) lor triumfaliste cu atâta… „candoare” şi minciuna lor uriaşă, să rămână aşa, tolerate în neştire, socotită, mai ştii, poate chiar blândă, „pasabilă”?!

Falsul, falsificarea nu încep direct cu PIB-ul şi cele imediat legate de el, ci mult mai de la „rădăcină”, cu o economie precară, care, dacă nu „duduie”, cum ar vrea-o (dar tot demagogic) guvernanţii, măcar „mişcă”, graţie (aproape exclusiv) consumului. Consum = comerţ, aşadar TVA, iată „izvorul” de nesecate statistici roz. Şi cu „pe cap de locuitor” cum e? Păi, cu una, cu alta, cu cât îşi trag profitorii României sărace, jefuite, pe propria turtă de lacomi îmbuibaţi, iată, iese media „fericitoare”. Oare „pe cap de…” nu e cumva o formulă băţos birocratică, numai bună de ascuns adevărul gol-goluţ? Şi, culmea, mincinoşii „manageri” ai statului tocmai şi-au aranjat „ploile” şi cu TVA-ul muşcat din facturi ucigaşe, la energie, şi din „alaiul” tuturor scumpirilor. De ce să „plafoneze” ei lăcomia măgărească a „băieţilor”, dragi lor, de la  Energie?! Nu, aruncă-le praf în ochi, „subvenţii”, „compensaţii” prizărite, drămuite şi… „te-ai scos”. Miraj! Super! Genial! Bravo, Cîţu! Bravo, Câciu! Bravo, „aveţi stil”! Baronul Munchausen era un înger pe lângă voi.

Dar, dacă tot l-am pomenit şi pe Câciu, vă amintiţi că nici nu era bine uns ministru şi deja îl îngrijora soarta pensionarilor speciali (de nesimţiţi), „sărăcuţii”. Acum se trece la fapte: 20% mărire la pensii „speciale”, uite-aşa, ca să devină şi mai… nesimţite.

Statisticile care ne mint cu neruşinare sunt calea cea mai sigură către „criza”, catastrofa - notă de plată a incompetenţei şi jafului, cocoţate sfidător niciunde mai jos decât chiar la capul statului, devenit o maşinărie birocratică de stors şi ultimul ban din buzunarul „capului de locuitor” în folosul şi huzurul „înjosimii lor”... paraziţii voraci - lipitorile statului, aflate „la butoane”.

Nicolae Creţu este profesor doctor în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea „Alexandru  Ioan Cuza” din Iaşi, critic şi istoric literar

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de AUR şi sporturile

Nicolae GRECU

Generaţia de AUR şi sporturile

Stimaţi iubitori de fotbal şi sporturi din spaţiul carpato-danubian-pontic, realizăm acum că noi, condeierii, pixarii şi tastatorii în domeniu am greşit în masă în aprecierile noastre.

opinii

Creşterea oraşului

arh. Ionel OANCEA

Creşterea oraşului

După reculul din anii postcomunişti, când falimentul industriei ieşene a distrus zeci de mii de locuri de muncă, dezvoltarea Iaşului a fost previzibilă. În fapt este marele pol de atracţie al regiunii Nord-Est şi unul dintre cele mai mari din ţară.

Lumina de la capătul Luminiţei

pr. Constantin STURZU

Lumina de la capătul Luminiţei

Aşa cum ni se relatează în pericopa evanghelică ce se citeşte mâine în bisericile ortodoxe (de la Ioan 4, 5-42), Iisus are un dialog deloc comod cu o femeie ce venise să scoată apă de la o fântână din Samaria, de lângă cetatea Sihar, acolo unde Domnul, ostenit de călătorie, se aşezase în aşteptarea ucenicilor plecaţi să cumpere de mâncare.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor.

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.