Un studiu realizat de oameni de ştiinţă de la Institutul George pentru sănătate globală şi Universitatea din New South Wales (UNSW), Australia, sugerează că scăderea tensiunii arteriale la vârsta înaintată ar putea contribui la reducerea riscului de demenţă, informează agenții internaționale de presă, preluate de AGERPRES.
Demența afectează în prezent peste 55 de milioane de oameni din întreaga lume şi, în fiecare an, sunt diagnosticate aproape 10 milioane de cazuri. Se preconizează că numărul cazurilor va crește la 82 de milioane până în 2030 și la 152 de milioane până în 2050, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Demența descrie un grup de simptome cauzate de dereglări care afectează creierul, ducând la probleme de declin cognitiv, afectând gândirea, comportamentul și abilitatea de a îndeplini sarcinile de zi cu zi. Funcția creierului este afectată suficient pentru a interfera cu viața normală a celor afectați și depăşeşte consecinţele obişnuite ale îmbătrânirii biologice.
Un studiu publicat luna trecută a realizat o analiză în baza rezultatelor a cinci studii randomizate, „dublu-orb” (în care nici participanţii, nici cercetătorii nu ştiu care subiecţi primesc tratamentul experimental şi care sunt în grupul de control), care au utilizat diferite metode de reducere a tensiunii arteriale şi au monitorizat pacienţii până la dezvoltarea demenţei.
În studiu au fost incluse un total de 28.008 persoane din 20 de ţări și regiuni, cu vârsta medie de 69 de ani şi un istoric de hipertensiune arterială. Intervalul mediu de monitorizare a fost de puţin peste patru ani.
„Am descoperit că a existat un efect semnificativ al tratamentului pentru scăderea riscului de demenţă asociat cu o reducere susţinută a tensiunii arteriale la această populaţie vârstnică”, a declarat doctor Ruth Peters, profesor la UNSW Sydney care conduce programul pentru demenţă, de la Institutul pentru Sănătate Globală.
„Rezultatele noastre sugerează o relaţie în general liniară între reducerea tensiunii arteriale şi riscul mai scăzut de demenţă, indiferent de tipul de tratament utilizat”, a spus ea.
Cercetătoarea a menţionat că încă nu se cunoaşte dacă o reducere suplimentară a tensiunii arteriale la persoanele care o ţin deja sub control sau care încep tratamentul mai devreme în viaţă ar putea contribui la scăderea pe termen lung a riscului de demenţă.
Oamenii de știință și-au exprimat speranţa că rezultatele acestui studiu vor contribui la conceperea unor măsuri relevante de sănătate publică.
Studiul a fost publicat în European Heart Journal.