Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Scăderea vederii la adult: de ce nu mai vedem bine?

GALERIE
control ochi
  • control ochi
- +

Afectarea vederii la adult poate avea la origine cauze diferite - de la cele uşoare până la cele mai grave. Importantă este prezentarea cât mai rapidă la oftalmolog, mai ales atunci când se observă o scădere de vedere. Recuperarea vederii depinde de rapiditatea prezentării la medic. Aflaţi din articolul următor despre principalele cauze ale scăderii vederii la adult.

Probleme care pot fi corectate cu ochelari

Prof.dr. Dănuţ Costin, şeful Clinicii de Oftalmologie din cadrul Spitalului de Neurochirurgie Iaşi: „Vederea poate scădea din cauza unor vicii de refracţie necorectate sau corectate necorespunzător (miopii, hipermetropii, astigmatisme). În plus, după 40 de ani, apare presbiopia (dificultate în focalizarea obiectelor aflate la 25 -30 cm de ochi, adică la distanţa normală pentru scris şi citit), motiv pentru care persoanele trecute de această vârstă au de obicei nevoie de ochelari pentru a vedea de aproape (ochelarii de vârstă).

Glaucomul

Reprezintă o cauză majoră de orbire. Foarte pe scurt, glaucomul este boala care afectează progresiv nervul optic (putând avansa până la atrofierea sa - moartea fibrelor optice), din cauza unei presiuni intraoculare crescute. Faptul că există şi cazuri de glaucom cu presiune intraoculara normală demonstrează că mecanismul de acţiune al acestei boli este foarte complex.

Cataracta

Este o afecţiune mai frecvent întâlnită la pacienţii vârstei a treia. Boala poate apărea, în funcţie de cauză, atât la copii cât şi la adulţii tineri. Cataracta reprezintă opacifierea unei lentile din ochi (numită cristalin), care, în mod normal, este transparentă. Din cauza acestui fapt, razele de lumină nu mai pot pătrunde în ochi pentru a forma imaginea pe retină. În afara înceţoşării vederii la distanţă şi/ sau aproape, mai apare sensibilitatea la lumină, iar culorile sunt mai estompate, mai fade. Aproximativ jumătate dintre persoanele cu vârsta peste de 60 ani au cataractă într-un stadiu mai mult sau mai puţin avansat.

Infecţii şi inflamaţii

Infecţiile, inflamaţiile, leziunile corneei (prima lentilă a ochiului); eroziuni corneene, keratite, ulcere - toate acestea sunt afecţiuni care, netratate rapid şi corespunzător, se pot complica şi pot duce la pierderea parţială sau totală a vederii. Ele nu pot trece neobservate pentru că se însoţesc de o simptomatologie „zgomotoasă“: ochi roşu, durere (care poate varia de la senzaţia de corp străin până la durerea propriu-zisă), lăcrimare şi sensibilitate la lumină.

Dezlipirea de retină

Este o afecţiune gravă, care are multiple cauze: de la traumatisme, miopie până la unele boli oculare care se pot complica cu dezlipire de retină. Se însoţeşte cu scăderea vederii, dar şi cu alte simptome: puncte plutitoare, „flash-uri“ luminoase, o senzaţie de văl într-o parte a câmpului vizual etc. Este necesară prezentarea cât mai rapidă la medic, deoarece tratamentul chirurgical precoce are rezultate vizuale bune.

Degenerescenţa maculară legată de vârstă

Este o boală care afectează aria maculară (zona centrală a vederii) şi care apare de obicei la persoanele de peste 50 de ani. Se caracterizează prin pierderea vederii centrale, prin vedere înceţoşată, distorsionată şi prin estomparea culorilor (apar fade). Această afecţiune reprezintă şi ea o cauză majoră de pierdere ireversibilă a vederii la persoanele de vârsta a treia, iar dintre factorii favorizanţi, fumatul este incriminat. În formele incipiente de boală s-au imaginat tratamente care încetinesc evoluţia bolii. În formele deja instalate, tratamentul este pur paleativ.

Diabetul zaharat

Este o boală sistemică ce poate afecta şi vederea (poate duce la cataractă, glaucom sau retinopatie diabetică). Retinopatia diabetică este o afecţiune foarte gravă, care, netratată, poate duce la pierderea vederii (reprezintă o cauză comună de orbire între 20 şi 65 ani). Se întâlneşte mai frecvent în diabetul de tip I - insulino-dependent - (40% din cazuri) decât în diabetul tip II (20% din cazuri). „Retinopatia diabetică are mai multe stadii de evoluţie şi, în final, pierderea vederii se produce prin afectarea retinei (o structură nervoasă extrem de complexă a ochiului, la nivelul căreia se primesc informaţiile vizuale şi are loc procesarea imaginilor). Simptomele pot varia de la afectarea vederii nocturne şi a percepţiei culorilor, pierderea clarităţii vederii, prezenţa punctelor „plutitoare“, până la perioade de înceţoşare a vederii sau scădere brutală şi severă a acesteia. Studiile efectuate arată că menţinerea sub control a valorilor glicemiei (diabetului) scade mult riscul apariţiei acestei afecţiuni. Este foarte important ca toate persoanele diagnosticate cu diabet să se prezinte anual la un consult oftalmologic pentru a se stabili dacă exista sau nu retinopatie diabetică. Din momentul în care această complicaţie a apărut, pacienţii vor fi îndrumaţi spre cabinete specializate, unde vor fi luaţi în evidenţă şi vor fi chemaţi, periodic, la control, iar dacă va fi nevoie li se va face tratament cu laser (pentru stoparea evoluţiei bolii). Oftalmologul poate prescrie şi un tratament pentru ameliorarea circulaţiei sangvine la nivelul retinei“.

Nevrita optică

Este o inflamaţie a nervului optic care apare de obicei în boli generale: viroze, focare de infecţie, boli neurologice. Tratamentul trebuie instituit de urgenţă, neglijarea lui putând duce la pierderea definitivă a vederii.

Simptome care ar trebui să ne aducă la medic

- Dacă observi o scădere de vedere, nu ezita să te prezinţi la un consult oftalmologic. Cauzele pot fi variate, unele chiar foarte severe.

- Dacă vederea centrală (la citit) s-a deteriorat (deşi ai ochelari), trebuie să mergi la medic. La persoanele peste 50 de ani, poate apărea degenerescenţa maculară, legată de vârstă, boală care evoluează progresiv şi duce la pierderea vederii centrale.

- Dacă vezi un văl sau o pată neagră într-o parte a câmpului vizual, aceasta poate traduce o dezlipire de retină, motiv pentru care trebuie să te prezinţi de urgenţă la medicul specialist oftalmolog sau la camera de gardă a unui serviciu de oftalmologie.

- Dacă vederea periferică (laterală) nu mai este bună - acest defect se dezvoltă lent, chiar pe o perioadă de mai mulţi ani, iar pacientul conştientizează întâmplător acest lucru (cel mai uşor este de depistat la şoferi, care nu mai văd în oglinzile laterale) - acest simptom poate semnifica afectarea nervului optic, fie prin glaucom, fie prin atrofie optică de altă cauză.

- Dacă ochiul este roşu şi iritat tot timpul, trebuie să te vadă un oftalmolog, pentru că sunt mai multe afecţiuni responsabile de aceste simptome - de la alergii la infecţii severe (care, netratate pot duce la pierderea vederii) şi până la atac de glaucom. Purtătorii de lentile de contact care au astfel de simptome trebuie să întrerupă portul lentilelor şi să se prezinte de urgenţă la medic.

- Nu ezita să mergi urgent la medic dacă observi că dintr-o data: vezi în ceaţă, nu mai suporţi lumina (ai fotofobie), lăcrimezi abundent, nu mai percepi culorile şi nici contrastele, vederea şi-a pierdut claritatea. În urma examenului oftalmologic complet, medicul îţi poate spune dacă este vorba despre o problemă serioasă sau nu şi-ţi va spune ce trebuie să faci în continuare. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri