Scandal de nota 10: ieșenii au oprit construirea a 11 blocuri-turn printre casele din CUG
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 17.01.2021

Elanul unui investitor imobiliar, temperat de reacţia vehementă şi unitară a vecinilor

Scandal de nota 10: ieșenii au oprit construirea a 11 blocuri-turn printre casele din CUG

GALERIE
cug
  • cug
- +

Un proiect imobiliar controversat i-a pus ieri faţă în faţă pe contestatari şi iniţiatori. Este vorba despre ansamblul propus de afaceristul imobiliar Gheorghe Achiţei în Tudor Neculai: 11 blocuri, dintre care 4 cu 10 etaje şi 7 cu 5 etaje. Aproape 100 de persoane, care locuiesc la vile din apropierea amplasamentului, au semnat o petiţie către Primăria Iaşi în care au adus mai multe critici proiectului. Principalele două: regimul mare de înălţime şi supraaglomerarea traficului din zonă (pe aleile T. Neculai şi Strugurilor). 

Un grup de şapte persoane i-a reprezentat ieri pe petiţionari într-o dezbatere care a avut loc la sediul municipalităţii. Din partea investitorului a fost prezent arhitectul Alexandru Ignăţel, iar discuţiile au fost moderate de arhitectul-şef al Iaşului, Alex Mustiaţă. Concluzia? Investitorul ar urma să reanalizeze mobilarea urbană propusă şi să revină la Primărie cu o nouă propunere. „Ziarul de Iaşi“ a scris săptămâna trecută despre nemulţumirile oamenilor din zonă.
 
„Asta e sufocare, nu dezvoltare!“
 
Cu toate că anunţul de dezbatere a fost publicat încă de la începutul lunii octombrie, Primăria a fost prinsă pe picior greşit: nu a alocat o sală pentru eveniment. Discuţiile au avut loc ad-hoc în fostul birou de presă al municipalităţii. După o scurtă intervenţie a reprezentantului investitorului, cetăţenii din Tudor Neculai şi-au spus nemulţumirile. „Asta e sufocare, nu dezvoltare!“, a comentat un locatar care locuieşte într-o casă aflată la circa 22 metri de blocurile de 10 etaje propuse. „Nu cerem decât respectarea regimului de înălţime al zonei“, a spus un bărbat. El a explicat că, din iunie 2000, s-a respectat de-a lungul anilor („în linii mari“) regimul aprobat atunci de către municipalitate: vile cu regim mic (1,2 etaje). În acelaşi timp, el a subliniat că sunt 400 de locuinţe individuale în zonă şi deja sunt probleme mari de trafic atât pe aleea Strugurilor, cât şi pe aleea Tudor Neculai.
 
În replică, reprezentantul investitorului a precizat că zona de construire nu este acum reglementată din punct de vedere urbanistic. De menţionat că amplasamentul investitorului, de aproape 2 ha, se desfăşoară de la intersecţia celor două alei pe direcţia spre Valea Adâncă. Blocurile cu 10 etaje sunt propuse în partea nordică a terenului, spre zona de case, iar imobilele cu 5 etaje la aleea T. Neculai. „Beneficiarul este dispus să inverseze regimurile de înălţime, dar acest lucru ar însemna să o luăm de la capăt cu toată documentaţia“, a spus Alexandru Ignăţel, reprezentant al lui Gheorghe Achiţei la discuţii. El a adăugat că proiectul are toate studiile necesare şi a obţinut avizele de la autorităţile de resort, iar tot acest proces durează deja de doi ani. Pe alocuri au fost unele schimburi de replici între cele două părţi, dar fără ca lucrurile să degenereze.
 
Petiţii fără răspuns
 
„Dezvoltatorii serioşi fac blocuri la periferia oraşului, nu în mijlocul unui cartier de case. Dacă proiectul va rămâne aşa, mă judec cu el (beneficiarul, n.r.) până ce mor“, a comentat o vecină a amplasamentului. Concluzia discuţiilor, care au durat aproape o oră, a formulat-o arhitectul-şef al Iaşului. „Rugămintea este ca beneficiarul să restudieze documentaţia şi, în ceea ce priveşte mobilarea urbană, să găsim un alt tip de mobilare. Va face o nouă analiză şi va reveni cu o nouă propunere“, a spus Alex Mustiaţă. Vecinii din zonă au subliniat că Primăria trebuie să ţină cont şi de nemulţumirile lor, şi au adăugat că la petiţiile pe care le-au trimis în ultimul an nu au primit răspuns. Rămâne de văzut dacă investitorul va veni cu o altă propunere urbanistică: proiectul încă se află într-o fază relativ incipientă de aprobare - nu a fost dezbătut în Consiliul Local (CL). Abia după aprobarea în CL poate fi solicitată emiterea autorizaţiei de construire.
 
Mai multe informații în textul apărut în Ziarul de Iași: Cvartal nou în zona CUG. Va fi cu scandal din cauză că se va construi între case?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.