Scandal în Parlamentul European: Tudor Ciuhodaru, semnatar al unei scrisori favorabile Huawei

sâmbătă, 15 martie 2025, 09:40
3 MIN
 Scandal în Parlamentul European: Tudor Ciuhodaru, semnatar al unei scrisori favorabile Huawei

În centrul unui conflict politic pe tema utilizării tehnologiilor chineze în Europa, numele mai multor eurodeputați au fost asociate cu diverse scrisori și poziții ce ridică semne de întrebare cu privire la securitatea națională și politica europeană față de China. Unul dintre aceștia este Tudor Ciuhodaru, fost eurodeputat în grupul Socialiștilor și Democraților (S&D), a cărui semnătură apare într-o scrisoare controversată din 2021, care a susținut Huawei și a pus sub semnul întrebării excluderea companiei chineze din rețelele 5G europene.

Scrisoarea semnată de opt eurodeputați, inclusiv de Ciuhodaru, a provocat o dezbatere amplă. Aceștia au criticat ceea ce au perceput drept o „discriminare tehnologică”, având în vedere că excluderea companiilor pe baza originii lor naționale ar putea crea un climat de „rasism tehnologic”. Mai exact, cei opt eurodeputați au avertizat împotriva măsurilor care ar putea fi văzute drept o reacție exagerată la posibilele riscuri de securitate națională. În ciuda presiunilor și a diverselor controverse internaționale privind Huawei și ZTE, semnarea acestei scrisori a subliniat viziunea mai favorabilă față de implicarea chinezilor în dezvoltarea infrastructurii 5G în Europa.

Semnătura lui Tudor Ciuhodaru pe această scrisoare a fost remarcată nu doar pentru conținutul acesteia, ci și pentru poziția pe care o exprimă, în contrast cu opiniile exprimate de alți eurodeputați, care au cerut interzicerea tehnologiilor de la Huawei din motive de securitate. Această diviziune între eurodeputați a generat o presiune publică semnificativă și a adus în prim-plan întrebarea: până unde poate merge cooperarea politică în fața riscurilor legate de securitatea națională?

Pe de altă parte, un alt subiect de discuție a fost reacția lui Cristian-Silviu Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie a Parlamentului European. Acesta a negat vehement că ar fi semnat scrisoarea favorabilă Huawei, subliniind pe Facebook că nu a avut niciodată vreo corespondență oficială în acest sens și că nu își aduce aminte de vreo solicitare din partea colegilor săi pentru susținerea unui astfel de demers. Acest mesaj a fost destinat să clarifice situația, în contextul în care Bușoi fusese menționat printre cei care ar fi susținut, de fapt, poziția în favoarea Huawei.

Între timp, Franc Bogovic, fost europarlamentar sloven, a fost invitat în fața presei pentru a explica legăturile sale cu Huawei. Deși a recunoscut că a colaborat cu compania chineză într-un proiect privind internetul de mare viteză, Bogovic a respins acuzațiile de comportament ilegal, susținând că nu are nimic de reproșat în ceea ce privește acțiunile sale.

Controversele legate de tehnologiile 5G și implicarea companiilor chineze în infrastructura europeană sunt departe de a se fi încheiat, iar numele lui Tudor Ciuhodaru rămâne asociat cu o perioadă de incertitudine în ceea ce privește pozițiile politice la nivelul Parlamentului European. Semnătura sa pe scrisoarea din 2021 ridică întrebări despre influențele externe asupra deciziilor politice și despre cât de mult ar putea fi influențată securitatea națională de interese economice și comerciale.

În acest context, rămâne de văzut care va fi direcția viitoare a Parlamentului European în privința Huawei și a altor companii de tehnologie din China, având în vedere presiunile externe și pozițiile divergente ale eurodeputaților. Un lucru este cert: povestea continuă să atragă atenția atât a jurnaliștilor, cât și a publicului, cu privire la riscurile și beneficiile asociate cu aceste alianțe tehnologice internaționale.

Parlamentul European (PE) a anunţat vineri că interzice temporar accesul în sediile sale de la Bruxelles şi Strasbourg pentru toţi lobby-iştii şi reprezentanţii companiei chineze Huawei, suspectată de corupţie pentru a-şi apăra interesele legislative în cadrul acestei instituţii europene, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Anchetatorii analizează dacă europarlamentari, inclusiv Ciuhodaru, ar fi beneficiat de avantaje financiare sau alte beneficii pentru a susține interesele Huawei în Uniunea Europeană. Un document central în investigație este o scrisoare din 2021, semnată de mai mulți eurodeputați, prin care se solicita modificarea legislației europene, care îngreuna accesul Huawei la rețelele 5G din UE.

Până în acest moment, Tudor Ciuhodaru nu a oferit un punct de vedere oficial cu privire la acuzațiile apărute în presă.

Reporterii „Ziarul de Iași” l-au contactat pe Tudor Ciuhodaru, însă acesta a refuzat să ofere un comentariu pe acest subiect.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii