Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Scandal în PNL după negocierile cu USR PLUS și UDMR. Ludovic Orban, acuzat pentru cedarea ministerelor importante pentru interesul personal

GALERIE
ludovic orban
  • ludovic orban
- +

Pierderea de către PNL a tuturor ministerelor importante la negocierile cu USR PLUS și UDMR, și cedarea inclusiv a postului de șef al Cancelariei prim-ministrului către cei de la PLUS a aruncat partidul în aer. Ludovic Orban este acuzat că a cedat toate interesele partidului pentru interesul personal - acela de a fi președinte la Camera Deputaților, scrie digi24,ro

Potrivit unor surse din conducerea USR PLUS, Orban ar fi participat de unul singur la împărțirea concretă a ministerelor, fără echipa de negociere delegată de partid și cei de la USR PLUS și UDMR au fost și ei șocați de momentul în care liberalii, de-a dreptul stupefiați de faptul că Orban a acceptat să cedeze ministerele de la Transporturi, Fonduri Europene și Dezvoltare, ar fi început să strige la președintele lor de față cu cei de la celelalte partide. 

Ludovic Orban a plecat acasă imediat după ce a făcut anunțul privind ministerele pe care le va avea PNL în guvern și i-a lăsat pe liderii liberali în stare de șoc.

Filialele din Ardeal se revoltă, spun surse liberale, respectiv Cluj, Sălaj, Bihor, Arad, Maramureș, Alba, cele controlate de lideri cu influență ca Emil Boc și Ilie Bolojan, pentru că Orban ar fi sacrificat miniștrii apreciați și cu rezultate bune ca Lucian Bode de la Transporturi și Marcel Boloș de la Fonduri Europene. Ministerul Dezvoltării era un alt punct cheie pentru partid, acum va fi la UDMR. 

PNL a obținut, în urma negocierilor, ministerele Agriculturii, Educației, Culturii, Finanțelor, cel de Interne, Energia, Apărarea și Externele. Acestea din urmă îi aparțin însă de fapt lui Klaus Iohannis, el ținând foarte mult ca ele să fie conduse de cei doi specialiști, Nicolae Ciucă și Bogdan Aurescu. 

Pentru liberali era important ministerul Dezvoltării, cel care gestionează un buget uriaș, programele de dezvoltare locală și banii pentru primari. De asemenea, Transporturile erau pe lista lor de interese, având în vedere proiectele de infrastructură promise în campanie. Însă, o mare înfrângere este pentru ei pierderea ministerului Fondurilor Europene, la pachet cu Planul de Reziliență, cel care este foarte important pentru Klaus Iohannis, care a negociat la Bruxelles fondurile ce îi revin României din planul european de reconstrucție economică, și care a fost unul dintre principalele puncte ale campaniei electorale a PNL. 

Un alt motiv de indignare în rândul liberalilor este faptul că Orban evită să convoace ședința Biroului Politic, unde ar trebui să se valideze prin vot ministerele primite și viitorii miniștri. 

Președintele PNL se teme că la această ședință i se va cere să se retragă sau se va supune la vot înlocuirea sa din poziția de candidat la președinția Camerei Deputaților cu un alt liberal. 

În plus, faptul că el insistă ca apropiatul său, Ionel Dancă, să fie numit ministru al Finanțelor, generează nemulțumiri suplimentare și ședința BPN se anunță a fi una extrem de tensionată. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri