Politicianul gay de la Iași: partidul l-a dat afară când a aflat. Ce spune instanța de judecată?
Consilierul câștigase un mandat la Dumești, dar a fost înlocuit cu următorul pe listă. Într-o situație similară, la Podu Iloaiei, Tribunalul a anulat decizia Judecătoriei și a validat mandatul.
Cazul singurului consilier local asumat gay ajunge în dezbaterea Tribunalului. Ștefan Ionuț Luchian a fost ales pe lista AUR la Dumești, dar mandatul său nu a mai fost validat de Judecătorie, întrucât AUR l-a înlocuit pe listă cu candidatul de pe locul trei. Într-un caz similar, de la Podu Iloaiei, Tribunalul a întors decizia instanței inferioare, validând consilierul tras de partid pe linie moartă.
La jumătatea lunii trecute, secretarul general al comunei Dumești a cerut Judecătoriei validarea mandatelor de consilier local câștigate de partidele participante la alegerile locale din iunie. La nivelul comunei, PSD câștigase 6 mandate, PNL – 3 mandate, iar AUR și USR, câte două.
Lista de candidați AUR la Consiliul Local a fost deschisă de candidatul formațiunii la funcția de primar, Dumitru Cătălin Pachițac, urmat de Ștefan Ionuț Luchian. Aceștia ar fi urmat să fie viitorii consilieri locali din comună ai AUR. Conform legii, pentru ca mandatul de consilier local să fie validat, trebuie ca raportul veniturilor și cheltuielilor electorale să fi fost depus, iar candidatul ales să aibă domiciliul în localitatea respectivă, să nu fi fost ales prin fraudă electorală, să nu fi renunțat la mandat, să nu-și fi pierdut drepturile electorale și calitatea de membru al partidului politic din partea căruia a fost ales, prin demisie, excludere sau printr-o hotărâre definitivă a instanței. Documentele doveditoare ale îndeplinirii acestor condiții trebuie trimise de consilierii locali declarați aleși în termen de 15 zile de la data alegerilor.
AUR a cerut înlocuirea cu următorul candidat
Pentru Pachițac, toate actele au fost în regulă, nu însă și pentru Luchian. În cazul acestuia, propriul partid a cerut înlocuirea cu următorul candidat, Vasile Cucoveică. Pe propria pagină de Facebook, Luchian a postat un material de presă prin care decizia partidului este explicată prin orientarea sa sexuală. De altfel, în timpul campaniei electorale, Luchian a fost atacat pe aceeași temă și de Diana Șoșoacă.
Magistrații Judecătoriei au ținut cont de solicitarea conducerii județene a AUR și au apreciat că, în lipsa unei confirmări a calității de membru al partidului, mandatul lui Luchian nu poate fi validat. Decizia Judecătoriei nu este însă definitivă, iar consilierul ales a contestat-o. Tribunalul urmează să reanalizeze dosarul lunea viitoare.
Speță similară la Podu Iloaiei
O speță similară din punct de vedere juridic a fost înregistrată și la Podu Iloaiei, oraș în care AUR a obținut, de asemenea, două mandate. Și aici, al doilea candidat de pe listă, Vasile Cătărău, a fost înlocuit după alegeri, iar mandatul său nu a fost validat de Judecătorie.
Director al colegiului tehnic Haralamb Vasiliu din localitate și vechi consilier local, Cătărău a contestat decizia Judecătoriei. El a afirmat că îi era imposibil să demonstreze că este în continuare membru al AUR, întrucât conducerea partidului nu-i răspunsese la adresa trimisă în acest sens. Nu avea cunoștință de vreo decizie de excludere a sa din partid și nici nu demisionase din acesta. Prin urmare, era în continuare membru AUR și nu exista niciun motiv legal pentru a fi înlocuit cu supleantul de pe lista de candidați. Argumentele sale au fost acceptate de magistrații Tribunalului. Aceștia au arătat că Judecătoria greșise atunci când pusese dovada calității de membru de partid în sarcina candidatului. Dimpotrivă, reprezentanții AUR erau cei care ar fi trebuit să demonstreze că l-au dat afară din partid pe Cătărău.
„Tribunalul reţine că AUR nu a confirmat calitatea de membru a apelantului Cătărău Vasile şi nu l-a menţionat pe lista candidaţilor cărora li s-au atribuit mandate, dar nici nu a confirmat pierderea de către acesta, în mod definitiv, a calităţii de membru de partid prin excludere sau prin demisie. Prin urmare, în condiţiile în care consilierul local nu şi-a pierdut în mod definitiv calitatea de membru de partid prin una dintre modalităţile prevăzute alternativ de Codul Administrativ, condiţia prevăzută de acest text de lege se consideră îndeplinită”, au arătat judecătorii. Aceștia au anulat decizia primei instanțe și au validat mandatul de consilier local câștigat de Cătărău în Podu Iloaiei.
Publicitate și alte recomandări video