Scandal la renovarea Statuii Independenţei. Travertinul înlocuit cu un ciment colorat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 22.09.2021

Scandal la renovarea Statuii Independenţei. Travertinul înlocuit cu un ciment colorat

GALERIE
statuie
  • statuie
- +

Primăria s-a apucat să înlocuiască travertinul din jurul monumentului cu un ciment colorat. Lucrarea este discutabilă, în condiţiile în care unitatea vizuală dispare, soclul rămânând în travertin. Chiar pe pagina de facebook a Primăriei, ieşenii semnalează faptul că rezultatul e un „kitsch“, plăcile de ciment colorat fiind de „prost gust“. „Atragem atenţia asupra faptului că statuia este un monument reprezentativ pentru oraş, motiv pentru care considerăm nepotrivită înlocuirea travertinului original cu un placaj rugos, policrom şi de o calitate îndoielnică“, arată reprezentanţii partidului PLUS.

Lucrările de refacere a aleilor şi treptelor din vecinătatea Statuii Independenţei au stârnit nemulţumirea PLUS, dar şi a multor ieşeni. Într-un comunicat asumat de „Comisia de cultură“ a filialei ieşene a partidului, este acuzat faptul că materialele utilizate de constructorii contractaţi de Primărie sunt de o calitate îndoielnică.

„Înaintea intervenţiei Primăriei, zona despre care vorbim era placată în întregime cu travertin (nuanţă bej, uniformă), acelaşi material cu care este placat şi soclul monumentului, rezultând un ansamblu coerent vizual. Primăria a înlocuit travertinul cu un placaj din ciment colorat care este în puternic contrast cu soclul din travertin al monumentului“, se arată în comunicat.

PLUS Iaşi susţine că intervenţia municipalităţii nu respectă reglementările legale, în timp ce Primăria a replicat că lucrările au avizul Direcţiei de Cultură, în condiţiile în care Statuia Independenţei este monument istoric.

„Atragem atenţia asupra faptului că aceasta este un monument reprezentativ pentru oraş, motiv pentru care considerăm nepotrivită înlocuirea travertinului original cu un placaj rugos, policrom şi de o calitate îndoielnică“, au mai spus reprezentanţii PLUS. În final, filiala ieşeană solicită Primăriei să repare „prejudiciul adus monumentului şi să repună travertin în zona afectată“.

Ce spune Primăria

„Lucrările din Piaţa Independenţei sunt executate în cadrul unui contract de modernizare a aleilor pietonale şi trotuarelor din toate zonele oraşului şi au avizul Direcţiei Judeţene de Cultură Iaşi. Strict în Piaţa Independenţei sunt folosite materiale de calitate pentru pavarea căilor de acces, iar reprezentanţii municipalităţii verifică în permanenţă ritmul şi calitatea lucrărilor“, a fost răspunsul Primăriei tot prin intermediul unui comunicat.

Potrivit sursei citate, lucrările de reparaţii şi modernizare nu afectează monumentul în sine, ci aleile pietonale, zonele de acces şi treptele.

Ce spun ieşenii

Pe pagina de facebook a Primăriei mai mulţi ieşeni au criticat înlocuirea travertinului, unii considerând că plăcile de ciment sunt „foarte urâte“, „de prost gust“, alţii catalogând lucrările ca fiind un „kitsch“.

Reprezentanţii municipalităţii spun că intervenţia era strict necesară întrucât zona de acces era în stare de degradare, iar treptele spre monument erau deteriorate şi desprinse.

„Reabilitarea şi modernizarea căilor de acces către monument au atât un rol funcţional, cât şi pe acela de a reda zonei aspectul civilizat urban, potrivit zonei centrale a Iaşului şi unui loc potrivit pentru diverse ceremonii“, a mai precizat Primăria.

Municipalitatea a alocat în acest an fonduri de la bugetul local pentru lucrări în cazul statuii lui Gheorghe Asachi, Piaţa Independenţei, Grupul Statuar al Voievozilor şi Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial din Cimitirul Eternitatea.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Urâţii învinşi

Cătălin ONOFREI

Urâţii învinşi

USR-PLUS a început deja să-şi piardă termenul de valabilitate şi poate că o perioadă de opoziţie, în care să demareze un amplu proces de deratizare a partidului, ar fi cel mai util lucru pentru viitor.  

Filmuletul zilei

opinii

Fanatici

Briscan ZARA

Fanatici

Nu este ieşire din această situaţie. Iubirea şi ura se hrănesc una din alta ca un şarpe care îşi înghite coada. Am intrat într-o carusel care ne ţine pe toţi ameţiţi şi care deja funcţionează din inerţie. Cine este, printr-un noroc, o întâmplare fericită, aruncat afară şi se trezeşte ca după o beţie are o singură regulă: fără iubire, fără ură şi fiecare pentru el!

10 lecţii despre lumea postpandemică, de Fareed Zakaria

Ciprian IFTIMOAEI

10 lecţii despre lumea postpandemică, de Fareed Zakaria

Pentru cei care trec pragul librăriilor, Fareed Zakaria este cunoscut publicului cititor din România prin lucrările „Viitorul Libertăţii. Democraţia neliberală în Statele Unite ale Americii şi în lume”, „Lumea postamericană”, „10 lecţii pentru o lume postpandemică”, apărute în traducere la Editura Polirom. Pentru această săptămână am ales să scriu despre „lumea postpandemică” a lui Zakaria deoarece este o carte emblematică pentru un curent de gândire care a căpătat o consistenţă redutabilă în relaţiile internaţionale, cu o opţiune fermă pentru abordarea globalistă şi regândirea suveranităţii naţionale în confruntarea cu probleme ca terorismul, migraţia, pandemiile, privilegierea instituţiilor internaţionale în rezolvarea problemelor globale, degajarea unei simpatii faţă de birocraţia europeană şi faţă de experţii/ consilierii ştiinţifici şi, pe alocuri, chiar pentru autoritarismul şi centralismul practicat de China în soluţionarea efectelor pandemiei de COVID-19.

La ceasul adevărului

Mihai DORIN

La ceasul adevărului

La debutul competiţiei interne i-am suspectat pe liderii PNL de existenţa unui pact secret de promovare a imaginii unui partid democrat, promotor neinhibat al competiţiei şi demn de încredere. Reformele pomise nu mai veneau (şi nici nu vor veni), guvernarea era în impas, iar coaliţia tot mai clar boicotată de liderii liberali şi de lupii tineri, care nu puteau admite cedarea unor ministere bănoase de către fostul premier Orban, în favoarea USR PLUS. 

pulspulspuls

Răzgândacul zice că s-a sucit la sugestia unui participant la trafic

Răzgândacul zice că s-a sucit la sugestia unui participant la trafic

Iată, stimaţi telespectatori, userişti au ba, că am aflat în sfârşit care să fie motivul răzgândirii privind demisia în cazul conţilierului local Iulian Huşanu, cel prins de colegii noştri cu “raţa-n gură”, la contracte cu statul! 

Caricatura zilei

George, prietenul paharului

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.