anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 10.12.2022

Scandal la Spitalul de Copii „Sfânta Maria”. Intervenţie politică sau abuz de putere?

GALERIE
Spitalul_de_copii_Sfanta_Maria_Iasi
  • Spitalul_de_copii_Sfanta_Maria_Iasi
- +

Controverse la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi: Lucian Nedelciuc, preşedintele Consiliului de Administraţie al unităţii medicale, a cerut în scris Consiliului Judeţean desfacerea contractului de muncă al managerului Alina Belu, în timp ce membrii CA spun că decizia este luată „pe persoană fizică” şi că ei nu au fost de acord cu ea. Preşedintele CA a trimis la începutul acestei săptămâni către CJ o adresă prin care a semnalat mai multe aspecte legate de activitatea conducerii Spitalului „Sf. Maria”, din care ar rezulta că managerul Alina Belu nu ar fi dus la îndeplinire mai multe măsuri dispuse de CA.

 

„Mai exact au fost emise trei hotărâri ale CA care nu au fost respectate de către conducere, în perioada ianuarie – iunie. Noi nu am verificat dacă au fost duse la îndeplinire, dar am primit sesizări că nu au fost respectate. Astfel, în cadrul şedinţei de pe 22 septembrie am constatat că avem o problemă, astfel că am făcut cunoscut acest aspect şi către CJ. Nu am solicitat în mod expres demisia, am zis că ceva nu este în regulă şi trebuie să vedem cum vom funcţiona mai departe pentru că nu este normal ca CA să dispună o măsură, iar conducerea să nu o ducă la îndeplinire indiferent de considerente. S-a ignorat tacit ceea ce s-a dispus”, a precizat Lucian Nedelciuc, preşedintele CA de la Spitalul de Copii pentru „Ziarul de Iaşi”.

Unul dintre motivele invocate: concedierea contracandidatului la funcţia de manager

Conform documentelor consultate de publicaţia noastră, ar fi vorba despre trei situaţii în care preşedintele CA susţine că managerul ar fi ignorat măsurile dispuse. Prima are legătură cu faptul că managerul în funcţie, Alina Belu, a decis concedierea medicului Smaranda Diaconescu, şef al Secţiei de Gastroenterologie, cea care i-a fost şi contracandidat la funcţia de manager al unităţii medicale. Consiliul de Administraţie nu a fost de acord cu decizia desfacerii contractului de muncă, iar managerul este acuzat că a ignorat propunerile CA şi a confirmat concedierea. Diaconescu a dat în judecată spitalul în urma concedierii, iar procesul e pe rol.

Al doilea motiv invocat în adresa trimisă la CJ Iaşi este legat de o petiţie din luna iunie, când conf. dr. Alina Luca, şefa Secţiei de Cardiologie, a contestat decizia managerului de a transfera un medic de la Clinica I Pediatrie Generală la Clinica de Cardiologie, fără a avea acordul şefului de secţie. „Consiliul de Administraţie dispune măsura de a impune solicitarea avizului şefului de secţie înainte de a iniţia o procedură de transfer în cadrul Spitalului de Copii. Măsura va fi coordonată de doamna manager şi dusă la îndeplinire de către Comitetul Director”, se precizează în hotărârea CA din data de 9 iunie.

Al treilea motiv invocat este legat de nefurnizarea de informaţii de interes public către presă.

Managerul şi CJ fac front comun: „Nu este o decizie a întregului CA, doar a preşedintelui”

În adresa depusă pe 28 septembrie la CJ Iaşi, Lucian Nedelciuc vorbeşte despre aceste situaţii ca fiind motive care ar putea duce la demitere. „Invederez că ne aflăm în situaţia prevăzută la art. 184 al. (1) care descrie situaţiile care conduc la încetarea contractului de management, respectiv lit. n – «nerespectarea măsurilor dispuse de ministrul sănătăţii în domeniul politicii de personal şi al structurii organizatorice sau, după caz, a măsurilor dispuse de ministrul/conducătorul instituţiei pentru spitalele din subordinea ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie» din Legea 95/2006, motiv pentru care vă solicit să analizaţi/dispuneţi asupra aspectelor semnalate”, se precizează în adresa înaintată către CJ.

Reprezentanţii CJ Iaşi spun că au primit adresa din partea Consiliului de Administraţie şi că urmează ca Biroul Control şi Îndrumare să facă o evaluare la sediul spitalului şi să propună o măsură. Însă aceştia susţin că este o adresă contestată de ceilalţi membri ai CA şi agreată doar de Lucian Nedelciuc, care a intrat în CA pe filiera PSD, ca reprezentant al Consiliului Judeţean.

„Se pare că nu este o decizie a întregului CA, noi am transmis mai departe acel document la Biroul Control şi Îndrumare care va verifica modul în care s-au desfăşurat lucrurile, vor veni cu o propunere şi vom vedea”, a explicat Marius Sorin Dangă (PNL), vicepreşedintele CJ Iaşi. Şi managerul unităţii medicale, Alina Belu, a precizat că decizia nu a fost una susţinută de ceilalţi membri ai CA, ci adresa a fost realizată şi depusă de preşedintele CA. „Nu înţeleg această situaţie şi prefer să nu o comentez, CA şi CJ o vor lămuri”, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi” managerul Alina Belu.

„Ziarul de Iaşi” a luat legătura şi cu un alt membru al CA, Dănuţ Pilă, care a confirmat că decizia nu a fost una susţinută de toţi membrii CA. „Nu a fost o unanimitate privind demisia, aici sunt anumite criterii care trebuie îndeplinite, cum ar fi cele de performanţă, şi cei de la CJ sunt cei mai îndreptăţiţi pentru a stabili dacă va fi sau nu înlocuită doamna manager”, a precizat acesta.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.