
O licitație de 49 milioane de lei desfășurată de Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Gr.T. Popa” din Iași a rămas în aer, după ce universitatea nu ar fi văzut unele nereguli în oferta câștigătoare, depusă de către firma Grup Construcții Est.
Potrivit 7iasi.ro, licitația este acum contestată pe motive de falsificare a ofertelor.
Acuzații de oferte false și licitație trucată
Contractul vizează construirea unei cantine, a unor spații de recreere și a unei biblioteci virtuale. Katar Conneg, firma clasată pe locul doi, a depus două contestații la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), susținând că Grup Construcții Est a falsificat cinci oferte de preț pentru a justifica un preț anormal de mic. Furnizorii Telesystem, Romstal, Resonance, Euroinstal și Bilancia au declarat că nu au emis ofertele prezentate de Grup Construcții Est.
Potrivit Katar Conneg, documentele prezentate de Grup Construcții Est au fost manipulate pentru a părea autentice, cu diferențe de antet, culoare și format. Deși aceste nereguli au fost semnalate în timpul licitației, comisia de atribuire a ignorat avertismentele. La rândul ei, Grup Construcții Est a susținut că Katar Conneg nu ar fi putut să participe la licitație pe motiv că nu și-a îndeplinit obligațiile în două contracte publice de lucrări, iar Compania Națională de Investiții ar fi emis certificate negative.
CNSC și Curtea de Apel cer reevaluarea ofertelor
CNSC a decis anularea rezultatului licitației, obligând UMF Iași să reevalueze ofertele. Disputa a ajuns ulterior la Curtea de Apel Iași, care a confirmat decizia CNSC. Judecătorii au cerut verificarea autenticității ofertelor de preț prezentate de Grup Construcții Est și evaluarea certificatelor constatatoare negative emise în cazul Katar Conneg.
De cealaltă parte, Grup Construcții Est susține că responsabilitatea privind ofertele revine subcontractantului MCL Indusct, care ar fi avut acces direct în platformele furnizorilor. Compania acuză o campanie de denigrare din partea Katar Conneg, ce ar fi încercat să intimideze furnizorii pentru a-și retrage ofertele.
Cu acuzații grave și milioane de lei în joc, cazul UMF Iași continuă să fie un exemplu elocvent al controverselor care pot înconjura atribuirea contractelor publice în România. Rămâne de văzut dacă reevaluarea va aduce claritate sau va genera noi dispute.
Ziarul de Iași a solicitat un punct de vedere UMF Iași și îl vom publica după ce aceștia vor trimite.
Publicitate și alte recomandări video