Scandal provocat de un proiect imobiliar pe aleea Tudor Neculai: 11 blocuri într-o zonă de case!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.12.2021

Scandal provocat de un proiect imobiliar pe aleea Tudor Neculai: 11 blocuri într-o zonă de case!

GALERIE
Tudor Neculai
  • Tudor Neculai
- +

PUZ-ul a fost propus de Gheorghe Achiţei pe o suprafaţă de aproape 2 hectare. “Cetăţenii nu sunt de acord cu numărul mare de apartamente şi cu regimul de înălţime, întrucât aici este cartier de vile”, a declarat Valeriu Ionescu, unul dintre vecinii direct afectaţi de viitorul şantier “

 

Un proiect imobiliar din Tudor Neculai a stârnit revolta locuitorilor din zonă. Proiectul prevede construirea a 11 blocuri: 4 cu 10 etaje şi restul cu 5 cinci etaje. Aproape 100 de persoane care locuiesc în vecinătatea amplasamentului, unde, de-a lungul timpului, au fost ridicate vile, reclamă regimul de înălţime şi supraaglomerarea traficului. Terenul pe care este propusă investiţia se desfăşoară de la intersecţia dintre aleile Tudor Neculai şi Strugurilor, pe direcţia spre Valea Adâncă. Cetăţenii din zonă spun că au depus mai multe sesizări la Primărie, dar nu au fost băgaţi în seamă. Acum, s-a dat alerta după ce s-a aflat că, săptămâna viitoare, pe 30 octombrie, proiectul va fi dezbătut public la Primărie. „S-a făcut tabel nominal cu cetăţenii care nu sunt de acord: 95 de persoane.

Traficul va fi foarte aglomerat la ieşirea din cartier, va fi un număr foarte mare de maşini, şi aşa este jale acum la orele de vârf, dar atunci când vor mai ieşi încă 300 şi ceva de maşini? Ne sufocă. Cetăţenii nu sunt de acord cu numărul mare de apartamente şi cu regimul de înălţime, întrucât aici este cartier de vile”, a declarat Valeriu Ionescu, unul dintre vecinii direct afectaţi de viitorul şantier. El a solicitat să se realizeze un studiu de trafic, iar Primăria să ţină cont şi de părerea cetăţenilor din zonă înainte de a aproba proiectul imobiliar.

Replica investitorului: „Mergem şi construim cu toţii în pădure?”

În proiectul de Plan Urbanistic Zonal (PUZ) se arată că traficul va fi descărcat pe aleea Tudor Neculai, arteră rutieră ce are două benzi de circulaţie şi care face legătura cu şos. Nicolina. „În prezent nu sunt probleme legate de fluenţa circulaţiei, există doar circulaţie rutieră în zonă, traficul rutier nu afectează funcţiunea zonei. (...) În cadrul parcelei, circulaţia auto se face prin căi de acces cu lăţimea de 9 metri, (...), care fac legătura cu aleea Tudor Neculai. Se va asigura şi un acces la Aleea Strugurilor, pentru a se facilita circulaţia”, se arată în proiectul de PUZ publicat de Primăria Iaşi. În ceea ce priveşte necesarul de locuri de parcare, investitorul susţine că va amenaja 600 de locuri, iar 100 dintre acestea sunt prevăzute la nivelul solului, în timp ce pentru restul ar urma să fie realizată o parcare subterană. „Eu nu am teren de 700 mp care să fie între case, sau 800 mp sau 500 mp. Eu am 18.500 mp şi am deschidere la Tudor Neculai de 160 metri. Cred că de acum suntem răutăcioşi. (...) Atunci să se dea o lege să mergem să construim blocuri în pădure, acolo nu sunt case, traficul nu e aglomerat. Dacă nici pe aproape 2 ha nu se mai poate construi, păi atunci nu mai construim şi gata, nu? De proiectul meu se ocupă nişte arhitecţi, nici nu ştiam că intră pe 30. Eu am stat un an de zile să-mi dea un aviz de la Apele Române, adică lucrurile merg foarte bine, nu?”, a declarat ieri Gheorghe Achiţei, beneficiarul proiectului de PUZ.

Investitorul a mai stârnit în trecut unele controverse legate de proiecte imobiliare. Unul dintre acestea a făcut referire la intenţia lui de a realiza o construcţie lângă Şcoala „Ion Creangă” din Păcurari. Deşi locatarii blocurilor ANL din imediata vecinătate fuseseră informaţi că este vorba despre o parcare, modul în care avansa şantierul arăta mai degrabă că se ridică un bloc. În urma protestelor, lucrările au fost sistate, iar şantierul a fost lăsat în paragină. Totodată, la începutul acestui an, Achiţei şi-a demolat o construcţie din Galata, după ce Primăria a refuzat să autorizeze o intrare în legalitate, în condiţiile în care investitorul nu respectase indicatorii urbanistici: construise mai mult decât îi era permis prin actul de autorizare iniţial. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ar fi prea frumos

Nicolae GRECU

Ar fi prea frumos

În noul format al Cupei Davis, extrem de ofertant, echipa României are o mică şansă de a participa la masa bogaţilor.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Autorul continuă seria distincţiilor între editarea ştiinţifică a textelor vechi şi diortosirea periodică a cărţilor întrebuinţate în serviciul liturgic.

O zi cu Părintele Florescu

pr. Constantin STURZU

O zi cu Părintele Florescu

Un eveniment editorial: publicarea volumului "Lumea ca o zi de vineri. Din jurnalul unui preot misionar" (Editura Doxologia, Iaşi, 2021). Nu e puţin lucru să publici azi o carte cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi cu un cuvânt înainte entuziast al lui Andrei Pleşu, care constată că în paginile lucrării se împleteşte "cu atâta naturaleţe cateheza cu libertatea spirituală, cu surpriza (nearogantă) a interpretării, cu experienţa de viaţă şi, când e cazul, cu umorul" (p. 10). Dar, când este vorba de Părintele Ioan-Florin Florescu, pe mine - din 1997, de când l-am cunoscut - nu mă mai miră nimic. În sensul bun, curat. Precum sunt "uimirea şi cutremurul" (p. 55), cele care ne ţin vii în Biserică.

Altfel

arh. Ionel OANCEA

Altfel

Am reiterat în acest spaţiu povestea proiectelor publice de amploare pentru a releva complexitatea lor. Marele proiect de reabilitare a centrului istoric din Oradea a durat peste cincisprezece ani. Pentru ca un asemenea proiect public să aibă sorţi de izbândă este necesară punerea la punct în detaliu a mecanismelor economice, juridice şi tehnice. Ele înseamnă, între multe altele, negocieri dificile între partenerii implicaţi direct în proiect, dar şi acceptarea lui de comunitate.

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Moș (G)Ene

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.