Scandalul „taxei de popă“ de la Teologie. Banii, virați în vistieria Arhiepiscopiei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Scandalul „taxei de popă“ de la Teologie. Banii, virați în vistieria Arhiepiscopiei

GALERIE
teologie iasi
 • teologie iasi
- +
La unul dintre masteratele profesionale organizate de către Facultatea de Teologie Ortodoxă de la Universitatea „Al.I. Cuza“ se percepe suplimentar o taxă de 2.800 de lei. Aceasta este solicitată pentru activităţi extracurriculare. Deci, un student la taxă va achita în total aproape 6.000 de lei, cât este şi la Medicină. Mai mulţi studenţi se arată revoltaţi de această situaţie. Ce spune decanul? Dar rectorul?

Situaţie bizară la unul dintre masteratele profesionale organizate de către Facultatea de Teologie Ortodoxă de la Universitatea „Al.I. Cuza“. Studenţii care se înscriu la „Misiune şi slujire pastorală“ trebuie să achite o taxă suplimentară de 2.800 de lei către Arhiepiscopia Iaşilor, fără să existe însă un cadru legislativ în care banii pot fi încasaţi, după cum recunosc inclusiv oficiali ai Mitropliei Moldovei şi Bucovinei.

Un grup de preoţi care urmează masterul aflat anul acesta în al doilea an de organizare, cât şi de cadre didactice de la facultate, se plâng de faptul există o serie de activităţi extracurriculare care ar putea fi incluse în formatul de bază al masteratului şi care sunt obligatorii pentru masteranzi. De cealaltă parte, reprezentanţii Mitropoliei spun că ei au gândit masterul ca fiind unul profesional, de specializare, şi că nu concep ca structura acestuia să fie desfăşurată altcumva, studenţii fiind informaţi despre aceste lucruri încă de la interviu.

Pelerinaje impuse în program

Cei înscrişi la masterul „Misiune şi slujire pastorală“ plătesc cei 2.800 de lei în contul a mai multor activităţi desfăşurate pe toată durata anului universitar. Aceştia vin la cursuri de joi până sâmbătă, stau la masă cu profesorii lor la micul dejun, merg la cursuri, servesc apoi prânzul, iar seara, cina, tot alături de cei care predau. Apoi, în unele weekenduri, merg în mai multe pelerinaje prin ţară, săptămâna aceasta fiind în plan mănăstirile din nordul Bucovinei, şi se fac o serie de traininguri.

„Este vorba de o taxă aferentă serviciilor extracurriculare. Avem traininguri acum - Lecţia divină şi relaţia duhovnic-ucentic, avem traininguri pe adicţia de droguri, cum să lucrezi cu oamenii care au probleme cu băutura, alcoolul, cum să îţi gestionează viaţa online, cum să faci un site, cum să pună o ştire, cum să se descurce pe Facebook. Ştiţi cum mă simt acum? Este ca şi cum aş avea un copil la care ţin foarte mult şi în al doilea an de viaţă cineva mă sună şi mă întreabă cât costă pantofii cu care l-am încălţat“, a declarat arhimandritul Hrisostom Rădăşanu, consilier pe Sectorul învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor şi cel care a conceput acest program de master.

Nemulţumirile studenţilor ţin însă de faptul că ei sunt obligaţi să urmeze acest program integral şi, implicit, să plătească taxa respectiv suplimentar cu alte taxe pe care le mai au la universitate. Dacă ar fi să facem un calcul, cu taxa de 3.000 de lei de şcolarizare şi aceasta de 2.800 de lei către Arhiepiscopie, se ajunge la taxa de şcolarizare de la Facultatea de Medicină. Studenţii spun că se aşteptau ca în curricula de bază a facultăţii să găsească o formă de pregătire aferentă unui masterat de „misiune şi slujire pastorală“ care să nu presupună taxe suplimentare decât sporadice şi ţintite, pe lângă activităţile de bază de la facultate. 

„La training cu pacheţel de la mămica“?

Confruntat cu ideea că UAIC este cea care stabileşte curricula şi că Legea Educaţiei impune ca orice activitate extracurriculară să se desfăşoare în paralel cu cea de la facultate, Hrisostom Rădăşanu a explicat că masterul este acreditat ARACIS şi că în viziunea sa lucrurile nu stau aşa, mai ales că formarea de la un master, „aşa cum este gândită, are nişte lacune“.

„Asta nu se poate, nu putem să minimalizăm, dacă o facem, acest masterat profesional nu se mai face. Ne dorim o formare profesională în adevăratul sens al cuvântului, ce fac oamenii pentru a ajunge experţi în domeniul lor. Nu concep să vii la master să faci doar lucrurile care îţi convin. Ar trebui să renunţăm atunci la ideea de a fi la masă împreună, de a ne cunoaşte, de a nu merge împreună în pelerinaje, de a nu folosi tabletele când ne întâlnim. Ca auditor poţi să vii la orice curs finanţat de universitate, dar eu am altă aşteptare de la acest masterat“, a specificat acesta.

El a mai completat că studenţii care sunt la taxă la universitate ar putea fi scutiţi de această taxă de 2.800 de lei şi că Mitropolia susţine 75% din costurile organizării programului de studiu din fonduri proprii, dar că nu concepe ideea de a selecta activităţile, pe care au invocat-o studenţii.

„Închipuieţi matale că spui la un training că ai pacheţele de la mămica şi ai cunoştinţe unde poţi să dormi. E ca şi cum te-ai duce la un training, că despre asta e vorba, clar, de un training. Universitatea plăteşte pentru profesorii care vin, pentru normele didactice, e treaba lor, aici nu ne băgăm. Acest masterat este acreditat, iar mitropolia sau biserica e partener în cadru cu universitatea, ea aprobă normele şi aşa mai departe, dar conţinuturile şi parcursul acestor oameni e asumat de mitropolie“, a completat Hrisostom Rădăşanu.

Contactat de către „Ziarul de Iaşi“, prof.dr. Ion Vicovanu, decanul de la Teologie, a fost evaziv în explicaţii, spunând doar că orele şi seminariile sunt ţinute la universitate, dar că „nu cunosc detalii pentru că se ocupă Arhiepiscopia Iaşilor“.

Rectorul UAIC, prof.dr. Tudorel Toader, a specificat că orice taxe care se achită sunt pentru servicii extracurriculare.

„Altele decât cele din statutul de masterand - de practică, de consiliere, mobilităţi, masă, deplasări. La momentul la care ei se înscriu la masterat cunosc acele servicii de care vor benficia şi contravaloarea taxei pe care o vor plăti. Suma de bani se plăteşte, într-adevăr, dar primesc chitanţă în loc“, a spus rectorul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

Alexandru LĂZESCU

Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

Marea majoritate a jurnaliştilor români continuă să se închine la „icoanele” New York Times, Washington Post, CNN, The Guardian, nerealizând că acestea au deviat între timp semnificativ de la etica şi standardele tradiţionale ale jurnalismului.  

Filmuletul zilei

opinii

Câte ceva despre ororile nazismului

Nichita DANILOV

Câte ceva despre ororile nazismului

Realitatea din lagărele de naziste era atât de cosmetizată de aparatul de propagandă, încât chiar şi prizonierii proaspăt aduşi în vagoanele de vite sigilate aveau tendinţa să nu dea crezare sinistrelor zvonuri legate de exterminare. Ca să nu intre în panică, deţinuţii ce coborau din trenuri aveau parte de o privelişte aproape bucolică. E drept că exista sârmă ghimpată. Dar dincolo de sârmă domnea o ordine desăvârşită.

Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

Ciprian IFTIMOAEI

Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

Pe la începutul lunii decembrie 2021, mă pomenesc cu un telefon de la prietenul şi colegul Bogdan Pătărlăgeanu de la Direcţia de Comunicare a Institutului Naţional de Statistică (INS) cu propunerea de a colabora la un Newsletter pentru Ziua Culturii Naţionale (15 ianuarie) în care să surprindem crâmpeie din publicistica economică şi socială a poetului Mihai Eminescu, eventual, condimentate cu date statistice. Mai înainte de toate, prietenul Bogdan se interesă dacă ştiu ceva despre legătura lui Eminescu cu statistica, parcă, bănuind că am în lucru un studiu cu tema „Scurt istoric al statisticii oficiale în România” în care aveam câteva rânduri despre tema în cauză.

Atenţie la trend

Michael ASTNER

Atenţie la trend

În loc de motto: Jocurile minţii// cum mai reuşim noi/ să ne construim/ propriile capcane - cu cât mai sofisticate,/ cu atât mai durabilă/ propria închisoare.

pulspulspuls

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Aho aho, cetitori fraţi, staţi puţin şi nu mânaţi, căci pe astăzi Moşu’ vouă vă aduce brânză, ouă, dar şi niscai noutăţi din niscaiva zone mai mici ale politichiei ieşene pe care mulţi dintre noi le cam scosesem la pensie de câţiva ani, pe unii reprezentanţi chiar fără vechimea completă, ci pe caz de boală. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X