
Scandalul burselor de la UAIC: explicații de la Ministerul Educației și situația de la celelalte universități din Iași

Majoritatea universităților din Iași oferă bursele pentru performanță academică semestrial și nu pe durata întregului an universitar. Reamintim faptul că studenți de la mai multe facultăți ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) au reclamat că au fost incluși pe listele beneficiarilor de bursă pentru semestrul al doilea din anul curent, dar au aflat ulterior că nu vor mai primi banii. Conducerea universității a explicat că regulamentul propriu prevedea acordarea burselor pe întregul an universitar, nu semestrial. Care este situația altora universități din țară?
Actul normativ (Ordinul Ministrului Educației nr. 6463/2023) în baza căruia reprezentanții UAIC au actualizat regulamentul propriu, precizează că bursele, cu excepția burselor sociale ocazionale, se acordă pe toată durata anului universitar (12 luni). „Acordarea burselor încetează la data pierderii calității de student sau a neîndeplinirii criteriilor de promovabilitate, după caz, în conformitate cu regulamentele de organizare și funcționare ale instituțiilor de învățământ superior”, se menționează în documentul citat.
Mai exact, universitățile au obligația de a asigura plata burselor pe tot parcursul anului universitar (inclusiv în vacanțe), însă li se oferă libertatea de a stabili dacă aceiași studenți păstrează bursa pentru ambele semestre sau dacă se face o nouă selecție în funcție de mediile semestriale.
Burse pentru 12 luni, dar nu obligatoriu aceleiași persoane
Surse din Ministerul Educației au explicat pentru „Ziarul de Iași” că decizia a fost luată înainte de 2023 și doar reactualizată în ordinul respectiv pentru a putea fi oferite burse pe tot parcursul anului universitar. Înainte de acest moment, studenții primeau burse doar pentru timpul pentrecut efectiv la facultate, deci într-o lună cu o săptămână de vacanță primeau bursă doar pentru 3 săptămâni.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
„Dar legiuitorul, aici, a explicat clar: bursa trebuie acordată pentru 12 luni, dar nu e obligatoriu să fie pentru același student. Ține de fiecare universitate să decidă criteriile de performanță care trebuie atinse. Unii dau burse pe tot anul, dar impun criterii între semestre pentru a putea păstra bursa și pe semestrul al doilea, iar alții fac ierarhii noi la fiecare semestru”, a precizat sursa citată.
Astfel, universitățile pot:
- Acorda burse anual, pe baza performanței din anul anterior sau a primului semestru, menținând aceiași beneficiari pe tot anul;
- Acorda burse semestrial, reevaluând dosarele studenților după fiecare semestru, pentru a reflecta performanțele academice recente.
Această flexibilitate oferă fiecărei instituții autonomie în stabilirea criteriilor interne, dar nu anulează obligația esențială: bursele trebuie asigurate pentru 12 luni pe an (cu excepția întreruperii statutului de student sau a nepromovării).
Cum acordă bursele alte universități ieșene
La Universitatea de Științele Vieții din Iași (USV), bursele sunt acordate semestrial. Pentru bursele de performanță, criteriile includ media generală și numărul de credite obținute în sesiunea precedentă, după cum apare în regulamentul actualizat privind acordarea burselor la pentru anul universitar 2024–2025.
Totodată, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) bursele sunt acordate semestrial, potrivit unei proceduri unitare la nivelul universității, cu posibilitatea ca fiecare facultate să aplice criterii specifice și să respecte integral reglementările legale în vigoare.
La Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF Iași), bursele sunt acordate anual, conform unui regulament specific fiecărui ciclu de studii și categorii de studenți.
Sursele „Ziarul de Iași” au explicat că și la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a avut loc sâmbătă, 12 aprilie, o întâlnire între studenții reprezentanți și rectorul instituției de învățământ superior, prof.dr. Liviu Maha. În urma acestor discuții s-a ajuns la concluzia că procedura de oferire a burselor, valabilă pentru următorul an universitar, va fi stabilită de comun acord cu studenții, iar metoda convenită împreună cu aceștia: burse anuale, cu unele condiții de performanță, sau ierarhii semestriale.
În momentul de față, mai multe universități din țară au ales să ofere bursele pe toată durata anului universitar, având unele criterii de performanță incluse: menținerea unui număr de credite sau a unei anumite medii generale.
Publicitate și alte recomandări video