anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Scandalul centrelor de transfuzie la Iași: Din opt spitale în curs de autorizare, 3 au probleme serioase

GALERIE
transfuzie
 • transfuzie
- +

Verificarea unităţilor de transfuzie din spitalele ieşene care la data de 25 iulie nu erau autorizate produce „surprize”. În timp ce două din cele 10 spitale care, potrivit Ministerului Sănătăţii (MS) nu erau autorizate, au intrat în posesia documentului, iar trei unităţi medicale din cele opt care sunt în curs de autorizare trec prin situaţii mai deosebite. Spitalele fie nu au spaţiu necesar amplasării unităţii de transfuzie, fie nu au aparatura necesară acesteia, fie nu au personalul necesar pentru funcţionarea punctului. Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din Iaşi evaluează în aceste zile unităţile de transfuzie din spitalele ieşene şi pe 12 august va trimite un raport ministerului. Potrivit conducerii, pentru situaţiile speciale se vor căuta soluţii de funcţionare, astfel încât să nu se producă un blocaj la nivelul spitalelor. „Vorbim de contracte de colaborare dintre o unitate de transfuzie neautorizată şi o unitate din alt spital care este autorizată”, a apreciat dr. Liviu Stafie, directorul DSP.

De la momentul publicării de către MS a listei cu unităţile de transfuzie care nu sunt autorizate, două spitale din Iaşi au primit autorizaţia, respectiv Spitalul „Sfântul Spiridon” şi Spitalul de Boli Infecţioase. Alte opt spitale sunt în curs de obţinere a autorizaţiei, în sensul că şi-au depus dosarele la DSP şi acestea trebuie verificate, la fel cum unitatea de transfuzie la care fac referire trebuie evaluată.

Trei dintre spitalele care sunt în curs de autorizare, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul CF din Paşcani şi Spitalul CF Iaşi, au o situaţie mai complicată. În cazul Spitalului de Pneumoftiziologie, unitate specializată în domeniul chirurgiei toracice, problema este legată de spaţiu. Din cauza unor lucrări de reabilitare a ambulatoriului unităţii medicale, cabinetele medicilor şi laboratorele au fost mutate în clădirea principală a spitalului, fără să se găsească spaţiu şi pentru amplasarea punctului de transfuzie. În plus, spitalul a demarat procedura de achiziţie pentru aparatură medicală specifică unităţii de transfuzie şi încă aşteaptă să intre în posesia acesteia.

Potrivit reprezentanţilor unităţii medicale, situaţia se va remedia după ce structurile din ambulatoriu vor reveni în clădirea de ambulatoriu. „Spitalul este în curs de autorizare. Situaţia este mai specială, însă pacienţii nu au de suferit pentru că avem contract de colaborare cu Spitalul «Sfântul Spiridon» şi contract cu Centrul de Transfuzii. Asta însemnă că, pentru cazurile în care este nevoie de transfuzie, putem solicita Spitalului «Sfântul Spiridon» să ne ajute cu efectuarea testelor de compatibilitate şi noi să plătim acest serviciu”, a explicat Mihaela Cănănău, purtător de cuvânt al Spitalului de Pneumoftiziologie.

La Spitalul CF din Paşcani, în acest moment, nu există personal care să poată lucra în unitatea de transfuzie, întrucât unitatea funcţionează fără medic ATI de şase luni. Din această cauză, reprezentanţii spitalului nici nu au depus dosar în vederea obţinerii autorizaţiei, cu toate că unitatea de transfuzie ar fi dotată corespunzător. Totuşi, potrivit MS, spitalul a primit în 2016 sânge prin Institutul Naţional de Hematologie, respectiv prin CRTS Iaşi. Conducerea DSP explică, însă, că spitalul nu are nevoie de unităţi de sânge pentru că efectuează doar intervenţii de mică amploare. „La Spitalul CF din Paşcani nu este o situaţie deosebită pentru că ei nu au anestezist. Au doar un chirurg care realizează intervenţii uşoare care nu necesită transfuzie de sânge”, a arătat dr. Liviu Stafie, directorul DSP.

La Spitalul CF din Iaşi, unitate medicală în care se realizează şi intervenţii chirurgicale de amploare, punctul de transfuzie nu ar fi primit autorizaţia din cauză că aparatura medicală în valoare de 100.000 de lei s-ar fi „rătăcit” aproape doi ani prin Iaşi. Totuşi, unitatea de transfuzie a spitalului a funcţionat în 2016 şi funcţionează şi în prezent cu o dotare mai veche. „Împreună cu DSP am făcut o cercetare şi am descoperit că aparatura noastră este la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine. Este o chestiune de o zi-două până ajunge în spital. Unitatea de transfuzie are atestat de funcţionare, însă au apărut nişte norme suplimentare, printre care şi dotarea cu frigidere cu senzori vizuali şi auditivi, pentru care trebuie să fim reautorizaţi”, a declarat dr. Mihai Glod, managerul Spitalului CF Iaşi.

Centrului Regional de Transfuzii nu poate face probele trimise de spitale 

Criza celor opt unităţi de transfuzie din spitalele din Iaşi care nu sunt autorizate are repercusiuni asupra activităţii Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS). Dacă MS a precizat că unităţile de transfuzie care nu-şi remediază situaţia până la 1 noiembrie vor fi închise şi activitatea de prelucrare a probelor de compatibilitate va fi preluată de centrele regionale de transfuzii, conducerea CRTS Iaşi arată că acest lucru este imposibil.

Din lipsă de personal, lipsă de buget pentru reactivii suplimentari care ar fi necesari procedurilor de verificare a probelor de sânge, lipsă de gărzi care să asigure program non-stop, centrul ieşean nu poate să preia atribuţiile celor opt unităţi care se află în curs de autorizare. „Nu se poate aşa ceva. Eu sunt în pregătirea unui raport de informare a DSP cu toate problemele pe care le-am identificat. Îmi doresc din tot sufletul să le asigur sprijinul, dar efectiv nu am personal suficient în cazul în care toate aceste unităţi ar trimite probele la centru. Şi asa suntem puţini şi nu toţi cei 25 de angajaţi cadre medicale fac hematologie. Doar patru oameni fac acest lucru. De aceea, eu nu pot să-mi asum acest lucru şi să dau treaba peste cap”, a apreciat dr. Lavinia Scripcaru, director CRTS.

Potrivit medicului, pentru a fi autorizate, unităţile de transfuzie din spitale trebuie să respecte anumite cerinţe. „E posibil ca din toate cerinţele una să nu fie îndeplinită. Nu închidem unitatea de transfuzie pentru o singură neconcordanţă. Nu închidem unitatea pentru că frigiderul nu are afişaj electronic. Nu, iau un om şi-l desemnez să citească din trei în trei ore temperatura şi să o înregistreze. Adică îi pui în vedere să-şi rezolve problema într-un anumit termen de timp, dar nu închizi unitatea de transfuzie”, a conchis şefa CRTS.

Cum le-a acreditat Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate?

Existenţa unor unităţi de transfuzie neautorizate în spitalele din ţară îi determină pe unii medici să considere că în sistem există o neînţelegere, în contextul în care spitale de pe lista furnizată de MS au fost acreditate de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS). „Unul dintre indicatorii pe care îi evaluează comisia ANMCS se referă şi la unitatea de transfuzie. Or, cum catalogăm o situaţie în care eu sunt spital acreditat de autoritate, dar nu am autorizaţia pentru unitatea de transfuzie? Oricum, din punctul meu de vedere, într-un spital cu secţii chirurgicale existenţa unui punct de transfuzie este vitală şi, fără acesta nu se poate desfăşura în condiţii optime activitatea medicală”, a apreciat profesorul Maria Stamatin, director medical al Maternităţii „Cuza-Vodă”, unul dintre spitalele care se află în curs de obţinere a autorizaţiei pentru unitatea de transfuzie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cătălin ONOFREI

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cum de-au căzut ţărăniştii atât de jos?

opinii

Educaţia colaterală

Briscan ZARA

Educaţia colaterală

Lăsaţi copiii să încerce singuri, lăsaţi-i să se dea cu capul de perete, să simtă durerea, învăţaţi-i să se aştepte la greşeli şi la lucruri imprevizibile şi să se adapteze, altfel nu vor ajunge adulţi deplini şi independenţi, iar lumea rea şi crudă prin natura ei îi va face nefericiţi.

Se mărită Adriana!

Cristina DANILOV

Se mărită Adriana!

După o perioadă în care evenimentele au fost restricţionate din cauza pandemiei de Covid-19, viaţa, iată, şi-a reluat cursul, cel puţin în cazul nunţilor. Primim deja invitaţii, ne preocupăm de ţinuta pe care o vom purta la petrecere, ne gândim la cadoul de casă nouă şi nu doar la acestea: ne gândim la miri, la drumul pe care îl vor urma împreună, mulţi retrăind chiar emoţia din ziua nunţii noastre. O nostalgie plăcută pe care am simţit-o şi eu atunci când colega mea de birou, Adriana, mi-a înmânat, radiind de fericire, invitaţia la nunta ei. Prilej bun de a spune, azi, câteva cuvinte despre căsătorie şi petrecerea prin care o facem cunoscută tuturor celor dragi din viaţa noastră.

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

pulspulspuls

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Vă mai amintiţi, stimaţi telespectatori şi fini observatori ai vieţii politice de Bahlui, ce mai conflict şi ce mai sudălmi răzbăteau până-n drum între conţilierul fost UNPR Manolache, om de-al gheneralului Oprea Izmană (apropo, iată ce pantaloni tip izmană are şi conţilierul de care vă spunem!) şi fostul şef de Cejău Popa? Ba chiar zice lumea că odată erau cât pe ce să-şi înfingă şi mâinile-n gât, nu alta.

Caricatura zilei

BAC

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.