vineri, 23.04.2021
Scandalul dezinfectanţilor a cuprins și Iaşul. Spitalele care au contract cu Hexi-Pharma
Iaşul „arde“ şi el alături de marile oraşe în scandalul dezinfectanţilor diluaţi de până la 10 ori, iar şefii DSP din oraş au băgat capul în nisip ca struţii. Ieri, în plin scandal al dezinfectanţilor, şi în lipsa unei cât de sumare informări oficiale din partea DSP, reporterii „Ziarului de Iaşi“ au luat ei spital cu spital, pentru a vedea dacă e cazul ca ieşenii să fie sau nu îngrijoraţi. Din nefericire, este cazul: toate spitalele importante din oraş au dezinfectat în ultimul an cu produse Hexi-Pharma, firma acuzată că a furnizat în mod inconştient dezinfectanţi falsificaţi. Dacă dezinfecţiile instrumentarului, pardoselilor, lenjeriilor, mâinilor cadrelor medicale etc. nu s-au făcut corect, putem sau nu crede că zeci sau poate sute de pacienţi au luat boli la spital? Putem sau nu presupune că unii au şi murit de infecţii nosocomiale? Cine îşi asumă această situaţie foarte gravă? De ce DSP nu comunică de urgenţă date oficiale care să informeze „de la sursă“ opinia publică?
Situaţie foarte gravă: cele mai mari spitale din Iaşi au încheiate contracte de achiziţie pentru dezinfectanţi cu firma Hexi-Pharma, distribuitorul asupra căruia planează suspiciuni grave în legătură cu produsele pe care le comercializează pentru dezinfectarea unităţilor sanitare. Hexi-Pharma este bănuită că livrează dezinfectaţi care nu sunt în conformitate cu caracteristicile declarate pe etichetă, după ce o anchetă jurnalistică a Gazetei Sporturilor a arătat că un produs al firmei, Suprasept, are o concentraţie de 10 ori mai diluată decât indicaţiile de pe eticheta acestuia.
Ministerul Sănătăţii a anunţat ieri că va derula prin direcţiile de sănătate publică o serie de controale în toate spitalele din ţară pentru a determina calitatea şi eficienţa dezinfectanţilor utilizaţi. În ciuda îngrijorărilor şi a scandalului extins şi la Iaşi, până la închiderea ediţiei reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi nu au comunicat începând de când se vor demara aceste controale şi cum vor fi ele organizate. Ieri, aceştia nici măcar nu au putut fi contactaţi.
Nu are cine să verifice
La Iaşi, Spitalul de Urgenţe „Sfântul Spiridon“, Spitalul de Copii „Sfânta Maria“, Maternitatea „Cuza-Vodă“ şi Institutul Regional de Oncologie au contracte încheiate pe un an cu firma Hexi-Pharma pentru aprovizionarea cu dezinfectanţi. Directorii unităţilor medicale au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că, până în prezent, nu au avut probleme din cauza dezinfectanţilor pe care i-au cumpărat de la această firmă. Pe de altă parte, managerii arată că spitalele iau „de bune“ produsele cumpărate, din moment ce firma se înscrie la licitaţie în baza unui aviz dat de Ministerul Sănătăţii.
Mai mult decât atât, directorii explică faptul că, dacă ipotetic şi-ar propune să verifice calitatea dezinfectanţilor, nu au laboratoare în care să facă acest lucru. Metoda prin care spitalele monitorizează eficienţa produselor este mai mult indirectă, în sensul că lunar fac o serie de teste de sanitaţie care arată ce tipuri de germeni circulă pe o anumită secţie. Atunci când testele indică lipsa acestora sau o încărcătură bacteriologică redusă, medicii epidemiologi concluzionează că dezinfectanţii îşi fac treaba.
Încercare ratată
În cazul Spitalului „Sfântul Spiridon“, produsele Hexi-Pharma reprezintă 18% din totalul de dezinfectanţi achiziţionaţi de spital.
„Noi avem contracte cu şapte firme care distribuie dezinfectanţi, printre care şi Hexi-Pharma. Spitalul nu poate verifica calitatea şi eficienţa produselor pentru că, după cum aţi văzut, în ţară sunt doar două-trei laboratoare care pot face aceste determinări. Eu am încercat acum şapte ani, de exemplu, să fac o astfel de verificare şi am trimis mostre şi solicitare la un laborator din Bucureşti, Larex. Am primit răspuns că nu au infrastructura necesară pentru a face astfel de teste. Pe de altă parte, noi facem aceste teste de sanitaţie lunar şi, dacă indicatorii sunt normali, fără variaţii deosebite care să semnaleze un focar de infecţie, înţelegem că dezinfectanţii sunt în regulă“, a arătat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon“.
În unitatea medicală se găsesc 16 tipuri de dezinfectanţi - utilizaţi pentru suprafeţe, instrumentar, sterilizare, mâini şi ţesuturi - printre care şi Suprasept (n.r. - produs care din decembrie şi-a schimbat numele în Hexio Sept), biocidul asupra căruia planează suspiciunea de neconformitate.
„Vorbim de viaţa pacienţilor“
Conducerea Spitalului „Sfânta Maria“ a precizat că a reacţionat imediat ce au apărut informaţii în presă despre o posibilă eroare în ceea ce priveşte fabricarea produselor Hexi-Pharma. Medicul epidemiolog al spitalului a luat probe pe care le-a trimis la DSP pentru analize.
„Luni, când am aflat ce se spune despre unii dezinfectanţi ai firmei, am dispus să luăm probe de pe suprafeţe din diferite clinici, de pe mâini, să vedem unde ne situăm şi dacă într-adevăr ceva nu este în regulă. Până acum nu a fost nicio problemă, dar am considerat că trebuie să fim precauţi“, a declarat dr. Radu Terinte, directorul Spitalului de Copii „Sfânta Maria“.
Produsul pe care unitatea medicală îl are de la firma Hexi-Pharma este betadine, soluţie cutanată care conţine iod şi care este folosită pentru dezinfectarea ţesuturilor înainte de a se executa diferite proceduri medicale.
Conducerea Maternităţii „Cuza-Vodă“ a precizat ieri că, în prezent, contractul dintre Hexi-Pharma şi spital a expirat, achiziţia de produse de la această firmă realizându-se în baza unor acte adiţionale.
„Acum avem deschisă procedură de licitaţie pentru dezinfectanţi, şi chiar am discutat cu cei de la achiziţii că dacă se prezintă firma Hexi-Pharma la licitaţie să o refuzăm. Nu vreau să încheiem un contract până când firma nu-şi lămureşte situaţia, pentru că vorbim despre viaţa pacienţilor noştri“, a arătat profesorul Maria Stamatin, directorul medical al Maternităţii „Cuza-Vodă“.
Neonatologul a nuanţat că totuşi discuţia despre eficienţa dezinfectanţilor trebuie să ţină cont şi de pregătirea celor care îi folosesc.
„Dacă protocolul spune că trebuie să pui în apă o anumită cantitate de dezinfectant pentru suprafeţe, şi dacă infirmiera pune un căpăcel de substanţă, nu două sau trei, atunci clar că nu se respectă concentraţia indicată şi că pot apărea nişte germeni care să creeze probleme. De aceea, personalul instruit să folosească aceşti dezinfectanţi trebuie să-i utilizeze aşa cum scrie în protocoale“, a subliniat profesorul Maria Stamatin.
Autiştii de la DSP
Ieri, începând cu ora 15, directorul DSP Iaşi a participat la o videoconferinţă cu ministrul Sănătăţii şi cu toţi ceilalţi directori din ţară în care s-a discutat modul în care va fi gestionat cazul dezinfectanţilor. Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii DSP nu au comunicat niciun plan de acţiune, nici reporterilor de la „Ziarul de Iaşi“, care i-au căutat în mod insistent, nici opiniei publice, pe alte canale.
Deşi fără o legătură directă dovedită cu dezinfectanţii, trebuie să amintim că, în 2015, la DSP Iaşi s-au înregistrat un număr record de infecţii nosocomiale: peste 2.000 de cazuri. Raportarea infecţiilor nosocomiale a „explodat“ în ultimele trei luni ale anului, după sesizarea cazurilor de populare cu germeni intraspitaliceşti a pacienţilor arşi în clubul Colectiv. Aceasta pentru că, înterior, raportările erau false, intenţionat minimalizate.
„În anul 2015, s-au raportat in judeţul Iaşi un număr de 2.035 de cazuri de infecţii nosocomiale, reprezentând cea mai ridicată valoare înregistrată în ultimii 8 ani. Analiza datelor obţinute în cadrul supravegherii de rutină a infecţiilor nosocomiale evidenţiază cele mai ridicate valori ale incidenţei în secţiile de chirurgie (1,25%), ATI (1,13%), urologie (0,95%) şi nou-născuţi (0,73%) şi o pondere mai crescută a infecţiilor respiratorii (22,85% din total), infecţiilor digestive (22,11% din total), infecţiilor tractului urinar (17,69% din total) şi infecţiilor de plagă chirurgicală (16,76% din total)“, se arată într-un raport al DSP.
Cuvinte cheie: + scandalul dezinfectanților iași, hexi-pharma
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Restricțiile din București se prelungesc pentru încă două săptămâni
Jucătoare bisexuală din WTA: „Între două femei există o conexiune aparte. De ce să te ascunzi?”
Surpriză în play-out. Hermannstadt a învins-o în deplasare pe UTA
Ministrul Muncii: 270.000 de români vor pleca anul acesta la muncă în Germania
Chichirău îi cere demisia lui Chirica, „un primar plângăcios şi neputincios”
(VIDEO) Iaşi: Momentul în care „mascaţii” dau buzna peste trei „videochatiste”
Peste 90.000 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Brăila: 23 de ani de închisoare pentru o femeie care și-a ucis soțul și i-a tranșat corpul
Vedeta transsexuală Caitlyn Jenner îşi anunţă candidatura la postul de guvernator al Californiei
(FOTO) Timişoara: A început Maratonul Vaccinării. Sute de persoane stau la coadă
O poliţistă franceză, ucisă într-un atac cu cuţitul. Atacatorul, un tunisian, ucis prin împuşcare
Cât costă bicicleta președintelui Klaus Iohannis. Este produsă de o firmă nemțească
Ministrul bulgar al Turismului: Românii ar putea salva sezonul de vară din 2021
Instanța îi recunoaște lui Dragnea aproape 6 luni de muncă pe care nu le-a lucrat efectiv
Baciu: Cei care au conturi pe platforma de vaccinare pot programa până la 1.000 de persoane
Iaşi: Medicii de la Spitalul Clinic "Dr. C. I. Parhon" au efectuat încă două transplanturi renale
Conferință despre importanța vaccinării și a testării la UMF Iași
Noutăți de pe feuda CD Politehnica Iași : Andrei Cristea şi Andreias Calcan – out!
Opozantul rus Aleksei Navalnîi anunţă că încetează greva foamei
Marius Ostaficiuc, liderul organizației municipale PSD Iaşi: Chirica nu mai este frecventabil
Ziua Internațională a Cărții la Editura Polirom: 40% reducere la peste 2000 de titluri disponibile
Primarul Chirica întrerupe orice negocieri cu Cosette Chichirău: “Pe vecie”
Un trader de criptomonede din Turcia ar fi fugit din țară cu 2 miliarde de dolari
Cum se luptă Putin cu pandemia de COVID-19? Nu vaccinează, ci dă liber zece zile în toată ţara
SpaceX a decolat către Staţia Spaţială Internaţională cu patru astronauţi la bord
Ovidiu Haţegan arbitrează meciul CFR Cluj – Universitatea Craiova, din Liga 1
O vedetă din tenis spune că e bisexuală: „Între două femei există o conexiune aparte”
LIVE - Primarul anunţă că intră în grevă japoneză. A “tunat şi fulgerat” la adresa USR PLUS
Un beţivan a înjunghiat o femeie fiindcă nu a vrut să-i dea băutură pe datorie
Peste 5 milioane de israelieni au primit ambele doze de vaccin împotriva COVID-19
COVID a ajuns și pe Everest. Alpiniști bolnavi, recuperați cu elicopterul
Parlamentul britanic denunţă un genocid al uigurilor în Xinjiang. Prima reacţie a Chinei
Premiile Oscar - Ce şanse are Colectiv la cele două categorii la care a fost nominalizat?
VIDEO: Smiley face o cursă nebună noaptea prin Bucureşti. Aventura a culminat cu o explozie
Brazilia îl vrea pe Neymar la Jocurile Olimpice. “Este principalul jucător al naţionalei noastre”
Atacurile cibernetice lansate de state s-au dublat în ultimii trei ani
Cu ce se apără România la Marea Neagră: trei fregate, o corvetă, 30 de MiG-uri și 17 avioane F-16
"HÂTZ! Dorian Popa s-a vaccinat!": Când am plecat în Asia am făcut 4 vaccinuri
Noul ministru al Sănătății a lucrat în 2020 pe salariul minim pe economie, la propria firmă
Zlatan Ibrahimovici ar vrea să rămână pe viaţă la AC Milan: “îi iubesc pe toţi”
Sporuri la Aviația Civilă: 1.000 lei - să nu cadă avioane, 850 lei - să răspunzi oricând la telefon
Cum să îți livrezi produsele a doua zi prin Fulfilment by eMAG (P)
O tânără de 18 ani şi mama sa, arestate într-un dosar de proxenetism
A greşit Daniel Dines că a listat acum UiPath la Bursă? O comparaţie cu firmele de stat
Alexandru CĂLINESCUNew York şi Bucureşti în oglinzi paralele |
Neculai SEGHEDINVuia (III) |
Nicolae CREŢUCompetiţia mare |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.