Scandalul dezinfectanţilor a cuprins și Iaşul. Spitalele care au contract cu Hexi-Pharma
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Scandalul dezinfectanţilor a cuprins și Iaşul. Spitalele care au contract cu Hexi-Pharma

GALERIE
probe
  • probe
- +

Iaşul „arde“ şi el alături de marile oraşe în scandalul dezinfectanţilor diluaţi de până la 10 ori, iar şefii DSP din oraş au băgat capul în nisip ca struţii. Ieri, în plin scandal al dezinfectanţilor, şi în lipsa unei cât de sumare informări oficiale din partea DSP, reporterii „Ziarului de Iaşi“ au luat ei spital cu spital, pentru a vedea dacă e cazul ca ieşenii să fie sau nu îngrijoraţi. Din nefericire, este cazul: toate spitalele importante din oraş au dezinfectat în ultimul an cu produse Hexi-Pharma, firma acuzată că a furnizat în mod inconştient dezinfectanţi falsificaţi. Dacă dezinfecţiile instrumentarului, pardoselilor, lenjeriilor, mâinilor cadrelor medicale etc. nu s-au făcut corect, putem sau nu crede că zeci sau poate sute de pacienţi au luat boli la spital? Putem sau nu presupune că unii au şi murit de infecţii nosocomiale? Cine îşi asumă această situaţie foarte gravă? De ce DSP nu comunică de urgenţă date oficiale care să informeze „de la sursă“ opinia publică?

Situaţie foarte gravă: cele mai mari spitale din Iaşi au încheiate contracte de achiziţie pentru dezinfectanţi cu firma Hexi-Pharma, distribuitorul asupra căruia planează suspiciuni grave în legătură cu produsele pe care le comercializează pentru dezinfectarea uni­tăţilor sanitare. Hexi-Pharma este bănuită că livrează dezinfectaţi care nu sunt în conformitate cu caracteristicile declarate pe eti­chetă, după ce o anchetă jurnalistică a Gazetei Sporturilor a arătat că un produs al firmei, Suprasept, are o concentraţie de 10 ori mai diluată decât indicaţiile de pe eticheta acestuia.

Ministerul Sănătăţii a anunţat ieri că va derula prin direcţiile de sănătate publică o serie de controale în toate spitalele din ţară pentru a determina calitatea şi eficienţa dezinfectanţilor utilizaţi. În ciuda îngrijorărilor şi a scandalului extins şi la Iaşi, până la în­chiderea ediţiei reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi nu au comunicat începând de când se vor demara aceste controale şi cum vor fi ele organizate. Ieri, aceştia nici măcar nu au putut fi contactaţi.

Nu are cine să verifice

La Iaşi, Spitalul de Urgenţe „Sfântul Spiridon“, Spitalul de Copii „Sfânta Maria“, Maternitatea „Cuza-Vodă“ şi Institutul Re­gional de Oncologie au contracte încheiate pe un an cu firma Hexi-Pharma pentru apro­vizionarea cu dezinfectanţi. Directorii unităţilor medicale au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că, până în prezent, nu au avut pro­bleme din cauza dezinfectanţilor pe care i-au cumpărat de la această firmă. Pe de altă parte, managerii arată că spitalele iau „de bune“ produsele cumpărate, din moment ce firma se înscrie la licitaţie în baza unui aviz dat de Ministerul Sănătăţii.

Mai mult decât atât, directorii explică faptul că, dacă ipotetic şi-ar propune să verifice calitatea dezinfectanţilor, nu au laboratoare în care să facă acest lucru. Metoda prin care spitalele monitorizează eficienţa produselor este mai mult indirectă, în sensul că lunar fac o serie de teste de sanitaţie care arată ce tipuri de germeni circulă pe o anumită secţie. Atunci când testele indică lipsa acestora sau o încărcătură bacteriologică redusă, medicii epidemiologi concluzionează că dezinfectanţii îşi fac treaba.

Încercare ratată

În cazul Spitalului „Sfântul Spiridon“, produsele Hexi-Pharma reprezintă 18% din totalul de dezinfectanţi achiziţionaţi de spital.

„Noi avem contracte cu şapte firme care distribuie dezinfectanţi, printre care şi Hexi-Pharma. Spitalul nu poate verifica calitatea şi eficienţa produselor pentru că, după cum aţi văzut, în ţară sunt doar două-trei laboratoare care pot face aceste determinări. Eu am încercat acum şapte ani, de exemplu, să fac o astfel de verificare şi am trimis mostre şi solicitare la un laborator din Bucureşti, Larex. Am primit răspuns că nu au infrastructura necesară pentru a face astfel de teste. Pe de altă parte, noi facem aceste teste de sanitaţie lunar şi, dacă indicatorii sunt normali, fără variaţii deosebite care să semnaleze un focar de infecţie, înţelegem că dezinfectanţii sunt în regulă“, a arătat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon“.

În unitatea medicală se găsesc 16 tipuri de dezinfectanţi - utilizaţi pentru suprafeţe, instrumentar, sterilizare, mâini şi ţesuturi - printre care şi Suprasept (n.r. - produs care din decembrie şi-a schimbat numele în Hexio Sept), biocidul asupra căruia pla­nează suspiciunea de neconformitate.

„Vorbim de viaţa pacienţilor“

Conducerea Spitalului „Sfânta Maria“ a precizat că a reacţionat imediat ce au apărut informaţii în presă despre o posibilă eroare în ceea ce priveşte fabricarea produselor Hexi-Pharma. Medicul epidemiolog al spitalului a luat probe pe care le-a trimis la DSP pentru analize.

„Luni, când am aflat ce se spune despre unii dezinfectanţi ai firmei, am dispus să luăm probe de pe suprafeţe din diferite clinici, de pe mâini, să vedem unde ne situăm şi dacă într-adevăr ceva nu este în regulă. Până acum nu a fost nicio problemă, dar am considerat că trebuie să fim pre­cauţi“, a declarat dr. Radu Terinte, directorul Spitalului de Copii „Sfânta Maria“.

Produsul pe care unitatea medicală îl are de la firma Hexi-Pharma este betadine, soluţie cutanată care conţine iod şi care este folosită pentru dezinfectarea ţesuturilor înainte de a se executa diferite proceduri medicale.

Conducerea Maternităţii „Cuza-Vodă“ a precizat ieri că, în prezent, contractul dintre Hexi-Pharma şi spital a expirat, achiziţia de produse de la această firmă realizându-se în baza unor acte adiţionale.

„Acum avem deschisă procedură de licitaţie pentru dezinfectanţi, şi chiar am discutat cu cei de la achiziţii că dacă se prezintă firma Hexi-Pharma la licitaţie să o refuzăm. Nu vreau să încheiem un contract până când firma nu-şi lămureşte situaţia, pentru că vorbim despre viaţa pacienţilor noştri“, a arătat profesorul Maria Stamatin, directorul medical al Maternităţii „Cuza-Vodă“.

Neonatologul a nuanţat că totuşi discuţia despre eficienţa dezinfectanţilor trebuie să ţină cont şi de pregătirea celor care îi folosesc.

„Dacă protocolul spune că trebuie să pui în apă o anumită cantitate de dezinfectant pentru suprafeţe, şi dacă infirmiera pune un că­păcel de substanţă, nu două sau trei, atunci clar că nu se respectă concentraţia indicată şi că pot apărea nişte germeni care să creeze probleme. De aceea, personalul instruit să folosească aceşti dezinfectanţi trebuie să-i utilizeze aşa cum scrie în protocoale“, a subliniat profesorul Maria Sta­matin.

Autiştii de la DSP

Ieri, începând cu ora 15, directorul DSP Iaşi a participat la o videoconferinţă cu mi­nistrul Sănătăţii şi cu toţi ceilalţi directori din ţară în care s-a discutat modul în care va fi gestionat cazul dezinfectanţilor. Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii DSP nu au comunicat niciun plan de acţiune, nici reporterilor de la „Ziarul de Iaşi“, care i-au căutat în mod insistent, nici opiniei publice, pe alte canale.

Deşi fără o legătură directă dovedită cu dezinfectanţii, trebuie să amintim că, în 2015, la DSP Iaşi s-au înregistrat un număr record de infecţii nosocomiale: peste 2.000 de cazuri. Raportarea infecţiilor nosocomiale a „explodat“ în ultimele trei luni ale anului, după sesizarea cazurilor de populare cu germeni intraspitaliceşti a pacienţilor arşi în clubul Colectiv. Aceasta pentru că, înterior, raportările erau false, intenţionat minima­lizate.

„În anul 2015, s-au raportat in judeţul Iaşi un număr de 2.035 de cazuri de infecţii nosocomiale, reprezentând cea mai ridicată valoare înregistrată în ultimii 8 ani. Analiza datelor obţinute în cadrul supravegherii de rutină a infecţiilor nosocomiale evidenţiază cele mai ridicate valori ale incidenţei în secţiile de chirurgie (1,25%), ATI (1,13%), urologie (0,95%) şi nou-născuţi (0,73%) şi o pondere mai crescută a infecţiilor respiratorii (22,85% din total), infecţiilor digestive (22,11% din total), infecţiilor tractului urinar (17,69% din total) şi infecţiilor de plagă chirurgicală (16,76% din total)“, se arată într-un raport al DSP.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Riscuri şi costuri pandemice

Alexandru LĂZESCU

Riscuri şi costuri pandemice

Dacă nu se iese din cercul vicios în care mediatizarea sufocantă împinge guvernele către o continuare a măsurilor restrictive severe de o manieră unidimensională care ignoră riscurile economice şi societale, pandemia va provoca sechele cu urmări potenţial catastrofale.

Filmuletul zilei

opinii

Un chip pururi adorat

Nichita DANILOV

Un chip pururi adorat

A luminat ea, femeia, vreodată, inima lui bântuită de disperare şi dorinţă de moarte? În întunecatele clipe ale existenţei sale, şi-a adus oare aminte Eminescu de trecerea Veronicăi prin viaţa sa? Sau a fost şi ea o dezamăgire pustiitoare, cum deseori e existenţa oricăruia dintre noi pentru un altul? A fost ea picătura de neant ce a umplut paharul suferinţei sale sau stropul de lumină ce i-a împrăştiat, fie şi pentru o clipă, întunericul?

Un spectacol de Ziua Culturii Naţionale

Dana ȚABREA

Un spectacol de Ziua Culturii Naţionale

De Ziua Culturii Naţionale, 15 ianuarie 2021, Teatrul din Iaşi a oferit publicului un spectacol dezgheţat, plin de miez şi lipsit de emfază. Carmen Dominte a câştigat cu „Sindromul Quijote” prima ediţie a proiectului Lecturi3, un parteneriat între Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi revista ALECART, având ca scop promovarea dramaturgiei contemporane din ţară şi Republica Moldova prin spectacole-lectură.

Regele „cârpaci” şi virtuţile secundare

Michael ASTNER

Regele „cârpaci” şi virtuţile secundare

Eram încă la ţară, la Amnaş, când am auzit, nu mai ştiu la ce emisiune de pe Radio România Actualităţi, cum că în epocă un caricaturist de la nu ştiu ce revistă de umor l-a prezentat pe regele Carol I drept cârpaci. Adică, vezi Doamne, ditamai regele umbla cu lucruri cârpite. Nu ţin minte, din păcate, de ce anume era vorba, de ciorapi sau altceva, dar asta n-are importanţă: ideea e că s-a făcut mişto de Carol I pe tema asta aşa, de parcă Regatul României era o ţară nu săracă, nu recent născută undeva la periferia Europei, ci vreuna cu vechime într-ale civilizaţiei şi-a bunăstării!

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

N-a pățit-o numai Trump

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.