EXCLUSIV: Putea câştiga peste 100.000 de euro, dar nu va primi nimic. Povestea comorii, varianta penală
Ceva nu se leaga în cele relatate de gasitorul comorii, iar unele declaratii se contrazic. Rad (...)
citeste totluni, 18.01.2021
Scandalul dezinfectanţilor a cuprins și Iaşul. Spitalele care au contract cu Hexi-Pharma
Iaşul „arde“ şi el alături de marile oraşe în scandalul dezinfectanţilor diluaţi de până la 10 ori, iar şefii DSP din oraş au băgat capul în nisip ca struţii. Ieri, în plin scandal al dezinfectanţilor, şi în lipsa unei cât de sumare informări oficiale din partea DSP, reporterii „Ziarului de Iaşi“ au luat ei spital cu spital, pentru a vedea dacă e cazul ca ieşenii să fie sau nu îngrijoraţi. Din nefericire, este cazul: toate spitalele importante din oraş au dezinfectat în ultimul an cu produse Hexi-Pharma, firma acuzată că a furnizat în mod inconştient dezinfectanţi falsificaţi. Dacă dezinfecţiile instrumentarului, pardoselilor, lenjeriilor, mâinilor cadrelor medicale etc. nu s-au făcut corect, putem sau nu crede că zeci sau poate sute de pacienţi au luat boli la spital? Putem sau nu presupune că unii au şi murit de infecţii nosocomiale? Cine îşi asumă această situaţie foarte gravă? De ce DSP nu comunică de urgenţă date oficiale care să informeze „de la sursă“ opinia publică?
Situaţie foarte gravă: cele mai mari spitale din Iaşi au încheiate contracte de achiziţie pentru dezinfectanţi cu firma Hexi-Pharma, distribuitorul asupra căruia planează suspiciuni grave în legătură cu produsele pe care le comercializează pentru dezinfectarea unităţilor sanitare. Hexi-Pharma este bănuită că livrează dezinfectaţi care nu sunt în conformitate cu caracteristicile declarate pe etichetă, după ce o anchetă jurnalistică a Gazetei Sporturilor a arătat că un produs al firmei, Suprasept, are o concentraţie de 10 ori mai diluată decât indicaţiile de pe eticheta acestuia.
Ministerul Sănătăţii a anunţat ieri că va derula prin direcţiile de sănătate publică o serie de controale în toate spitalele din ţară pentru a determina calitatea şi eficienţa dezinfectanţilor utilizaţi. În ciuda îngrijorărilor şi a scandalului extins şi la Iaşi, până la închiderea ediţiei reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi nu au comunicat începând de când se vor demara aceste controale şi cum vor fi ele organizate. Ieri, aceştia nici măcar nu au putut fi contactaţi.
Nu are cine să verifice
La Iaşi, Spitalul de Urgenţe „Sfântul Spiridon“, Spitalul de Copii „Sfânta Maria“, Maternitatea „Cuza-Vodă“ şi Institutul Regional de Oncologie au contracte încheiate pe un an cu firma Hexi-Pharma pentru aprovizionarea cu dezinfectanţi. Directorii unităţilor medicale au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că, până în prezent, nu au avut probleme din cauza dezinfectanţilor pe care i-au cumpărat de la această firmă. Pe de altă parte, managerii arată că spitalele iau „de bune“ produsele cumpărate, din moment ce firma se înscrie la licitaţie în baza unui aviz dat de Ministerul Sănătăţii.
Mai mult decât atât, directorii explică faptul că, dacă ipotetic şi-ar propune să verifice calitatea dezinfectanţilor, nu au laboratoare în care să facă acest lucru. Metoda prin care spitalele monitorizează eficienţa produselor este mai mult indirectă, în sensul că lunar fac o serie de teste de sanitaţie care arată ce tipuri de germeni circulă pe o anumită secţie. Atunci când testele indică lipsa acestora sau o încărcătură bacteriologică redusă, medicii epidemiologi concluzionează că dezinfectanţii îşi fac treaba.
Încercare ratată
În cazul Spitalului „Sfântul Spiridon“, produsele Hexi-Pharma reprezintă 18% din totalul de dezinfectanţi achiziţionaţi de spital.
„Noi avem contracte cu şapte firme care distribuie dezinfectanţi, printre care şi Hexi-Pharma. Spitalul nu poate verifica calitatea şi eficienţa produselor pentru că, după cum aţi văzut, în ţară sunt doar două-trei laboratoare care pot face aceste determinări. Eu am încercat acum şapte ani, de exemplu, să fac o astfel de verificare şi am trimis mostre şi solicitare la un laborator din Bucureşti, Larex. Am primit răspuns că nu au infrastructura necesară pentru a face astfel de teste. Pe de altă parte, noi facem aceste teste de sanitaţie lunar şi, dacă indicatorii sunt normali, fără variaţii deosebite care să semnaleze un focar de infecţie, înţelegem că dezinfectanţii sunt în regulă“, a arătat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon“.
În unitatea medicală se găsesc 16 tipuri de dezinfectanţi - utilizaţi pentru suprafeţe, instrumentar, sterilizare, mâini şi ţesuturi - printre care şi Suprasept (n.r. - produs care din decembrie şi-a schimbat numele în Hexio Sept), biocidul asupra căruia planează suspiciunea de neconformitate.
„Vorbim de viaţa pacienţilor“
Conducerea Spitalului „Sfânta Maria“ a precizat că a reacţionat imediat ce au apărut informaţii în presă despre o posibilă eroare în ceea ce priveşte fabricarea produselor Hexi-Pharma. Medicul epidemiolog al spitalului a luat probe pe care le-a trimis la DSP pentru analize.
„Luni, când am aflat ce se spune despre unii dezinfectanţi ai firmei, am dispus să luăm probe de pe suprafeţe din diferite clinici, de pe mâini, să vedem unde ne situăm şi dacă într-adevăr ceva nu este în regulă. Până acum nu a fost nicio problemă, dar am considerat că trebuie să fim precauţi“, a declarat dr. Radu Terinte, directorul Spitalului de Copii „Sfânta Maria“.
Produsul pe care unitatea medicală îl are de la firma Hexi-Pharma este betadine, soluţie cutanată care conţine iod şi care este folosită pentru dezinfectarea ţesuturilor înainte de a se executa diferite proceduri medicale.
Conducerea Maternităţii „Cuza-Vodă“ a precizat ieri că, în prezent, contractul dintre Hexi-Pharma şi spital a expirat, achiziţia de produse de la această firmă realizându-se în baza unor acte adiţionale.
„Acum avem deschisă procedură de licitaţie pentru dezinfectanţi, şi chiar am discutat cu cei de la achiziţii că dacă se prezintă firma Hexi-Pharma la licitaţie să o refuzăm. Nu vreau să încheiem un contract până când firma nu-şi lămureşte situaţia, pentru că vorbim despre viaţa pacienţilor noştri“, a arătat profesorul Maria Stamatin, directorul medical al Maternităţii „Cuza-Vodă“.
Neonatologul a nuanţat că totuşi discuţia despre eficienţa dezinfectanţilor trebuie să ţină cont şi de pregătirea celor care îi folosesc.
„Dacă protocolul spune că trebuie să pui în apă o anumită cantitate de dezinfectant pentru suprafeţe, şi dacă infirmiera pune un căpăcel de substanţă, nu două sau trei, atunci clar că nu se respectă concentraţia indicată şi că pot apărea nişte germeni care să creeze probleme. De aceea, personalul instruit să folosească aceşti dezinfectanţi trebuie să-i utilizeze aşa cum scrie în protocoale“, a subliniat profesorul Maria Stamatin.
Autiştii de la DSP
Ieri, începând cu ora 15, directorul DSP Iaşi a participat la o videoconferinţă cu ministrul Sănătăţii şi cu toţi ceilalţi directori din ţară în care s-a discutat modul în care va fi gestionat cazul dezinfectanţilor. Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii DSP nu au comunicat niciun plan de acţiune, nici reporterilor de la „Ziarul de Iaşi“, care i-au căutat în mod insistent, nici opiniei publice, pe alte canale.
Deşi fără o legătură directă dovedită cu dezinfectanţii, trebuie să amintim că, în 2015, la DSP Iaşi s-au înregistrat un număr record de infecţii nosocomiale: peste 2.000 de cazuri. Raportarea infecţiilor nosocomiale a „explodat“ în ultimele trei luni ale anului, după sesizarea cazurilor de populare cu germeni intraspitaliceşti a pacienţilor arşi în clubul Colectiv. Aceasta pentru că, înterior, raportările erau false, intenţionat minimalizate.
„În anul 2015, s-au raportat in judeţul Iaşi un număr de 2.035 de cazuri de infecţii nosocomiale, reprezentând cea mai ridicată valoare înregistrată în ultimii 8 ani. Analiza datelor obţinute în cadrul supravegherii de rutină a infecţiilor nosocomiale evidenţiază cele mai ridicate valori ale incidenţei în secţiile de chirurgie (1,25%), ATI (1,13%), urologie (0,95%) şi nou-născuţi (0,73%) şi o pondere mai crescută a infecţiilor respiratorii (22,85% din total), infecţiilor digestive (22,11% din total), infecţiilor tractului urinar (17,69% din total) şi infecţiilor de plagă chirurgicală (16,76% din total)“, se arată într-un raport al DSP.
Cuvinte cheie: + scandalul dezinfectanților iași, hexi-pharma
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Medicul Simin Aysel Florescu: Vaccinul anti-COVID-19 nu poate să "genereze boala"
Lista ţărilor cu risc epidemiologic a fost actualizată – Republica Moldova, scoasă de pe listă
Netflix şi HBO, cele mai multe nominalizări pentru gala Critics’ Choice Awards 2021
Actorul francez Jean-Pierre Bacri a murit de cancer la vârsta de 69 de ani
Pancu: Jucătorii de la FC Botoşani au fost mai bărbaţi decât cei de la Poli Iaşi
Oficial: Cei care au primit ambele doze de vaccin exceptaţi de la măsura carantinării
Dodon spune că Maia Sandu a mâncat „scoici şi midii” cu Iohannis
Voiculescu: Dacă platforma nu o să permită o programare, luăm în considerare o listă de aşteptare
Diana Șoșoacă vrea permis de port armă. Pe cine vrea să împuşte
Un număr de 30.237 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Rafila: Dacă avem între 1.500 şi 3.000 de cazuri pe zi, înseamnă că a trecut de perioada critică
Expert: România îşi vinde pădurile înainte ca arborii să fie doborâţi
Săftoiu, despre scandalul din PNL: Revolta de acum e cam târzie. Răul a fost făcut
Cu câte minute înainte trebuie să te prezinţi la centrul de vaccinare, potrivit autorităţilor
Justiţia dispune încarcerarea lui Navalnîi. Opozantul îi îndeamnă pe ruşi ”să iasă în stradă”
Viorica Dăncilă scrie o carte despre relaţia pe care a avut-o cu un cunoscut puşcăriaş
LANTERNĂ, LUMINEAZĂ-NE! Poli Iași - FC Botoșani, 0-1, rezultat final
Vaslui: O asistentă a murit de Covid-19 după ce s-a tratat acasă. Mesajul scris înainte să moară
Accident grav pe pârtia de la Durău: Un copil şi tatăl său, răniţi la săniuş
Un studiu relevă succesul iniţial al campaniei de vaccinare din Israel
(VIDEO) Un urs traumatizat, lăsat liber după ce a trăit 20 de ani la Zoo, se învârte în cerc
Un fost membru al trupei Akcent, numit director global la un gigant financiar
Record de frig în această noapte la Bâlea Lac: Minus 21,5 grade
Fondatorul trupei Iced Earth s-a predat FBI care îl acuză de insurecţie la Capitoliu
Femeia infectată cu noua tulpină de coronavirus: Cred că este o greșeală!
Leul a scăzut luni la 4,8740 unităţi pentru un euro. Cursul valutar al zilei
Conflictul din PNL. Turcan: Partidul are nevoie de împrospătare
STS: Pot apărea întreruperi de scurtă durată în accesarea platformei de vaccinare
Doar 39 de cazuri noi de COVID raportate la Iași, 37 fiind din municipiu
1.509 cazuri noi și 50 de decese raportate după aproximativ 9.000 de teste
140 de persoane vaccinate până la amiază în centrele amenajate de Primăria Iași
Ce acuzații i se aduc lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse arestat pe aeroport
Tot mai multe voci din interior împotriva lui Orban. Secretarul general al PNL: "Să plece"!
5 pași esențiali pentru a avea un magazin online de succes (P)
Protest la Cotroceni. Sindicalişti nemulţumiţi de nivelul salariului minim
Vaccinarea nu înseamnă că renunțăm la mască. Ce spune medicul Beatrice Mahler
Trump intenţionează să semneze marți peste 100 de grațieri. O va face și pentru el?
Interlopul Preda, condamnat cu executare în România, circulă liber prin Londra
Falsă demitere a fostului jurnalist care l-a înregistrat pe Nicușor Dan
Cât a câștigat de la KazMunayGas Anca Alexandrescu, figură nelipsită de la vârful PSD
Fost ministru al Sănătăţii: Etapa a doua a campaniei de vaccinare a debutat "maxim cu stângul"
STUDIU: Vaccinarea a redus cu 33%, într-o lună, numărul de bolnavi de Covid-19
IN MEMORIAM: George POPA (1923 – 2021) - profesor universitar emerit
Cutremur de suprafaţă cu magnitudinea 3,3 produs în judeţul Galaţi
Gaseste inspiratie pentru decorarea si mobilarea casei tale pe Cozzy.ro (P)
Foxi.ro – Sursa ta de inspiratie in materie de moda, frumusete si stil de viata (P)
Nouă localități din Iași sunt în scenariul roșu. Cel mai rău stă Valea Lupului
Trei persoane au murit în urma avalanşelor produse în Elveţia în acest weekend
Ninge în majoritatea județelor Moldovei. Cum se circulă pe drumurile naționale
Leo Messi, primul cartonas rosu in 754 de meciuri. Cand a mai fost eliminat
Liderii UE cer eliberarea imediată a opozantului rus Aleksei Navalnîi
Alexandru LĂZESCURiscuri şi costuri pandemice |
Nichita DANILOVUn chip pururi adorat |
Dana ȚABREAUn spectacol de Ziua Culturii Naţionale |
Michael ASTNERRegele „cârpaci” şi virtuţile secundare |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.